Κολοκυθόπιτα γλυκιά Θεσσαλίας στριφτή με σταφίδες και καρύδια σε φτιαχτό χειροποίητο φύλλο με σιρόπι

2015-01-12
Κολοκυθόπιτα γλυκιά Θεσσαλίας στριφτή με σταφίδες και καρύδια σε φτιαχτό χειροποίητο φύλλο με σιρόπι
  • Σερβίρεις : 16
  • Χρόνος Προετοιμασίας : 2:000 h
  • Χρόνος Μαγειρέματος : 60m
  • Έτοιμη σε : 3:000 h

Σου στέλνω μια μοναδική και διαφορετική συνταγή για να φτιάξεις κολοκυθόπιτα γλυκιά Θεσσαλίας στριφτή με σταφίδες και καρύδια σε φτιαχτό χειροποίητο φύλλο με σιρόπι, μια συνταγή που έχω τελειοποιήσει αρκετά με τα χρόνια καθώς η αρχική ήταν της προγιαγιάς μου. Στην εκτέλεση βάζω και ζάχαρη άχνη στο τέλος και αφού έχω ρίξει στην πίτα το σιρόπι και την έχω φτιάξει μέσα με κανέλα, καρυδόψιχα και σταφίδες, το αποτέλεσμα θα σε κάνει να γλύφεις και τα δάχτυλα σου. Φτιάξτην και πες μου πως σου φάνηκε.

Υλικά

  • μισό κιλό αλεύρι
  • 300 γραμ. ζάχαρη για το ζαχάρωμα των φύλλων
  • 2 κιλά κολοκύθα κόκκινη
  • 200 γραμ. σταφίδα (ξανθιά)
  • 400 γραμ. περίπου λάδι (αραβοσιτέλαιο)
  • 2 φακελάκια κανέλα
  • ψίχα καρυδιών (προαιρετικά)
  • Για το σιρόπι :
  • 250 γραμ. ζάχαρη
  • ανάλογο νερό

Διαδικασία

Βήμα 1

Αφαιρούμε από την κολοκύθα τη φλούδα και τοςυ σπόρους, την κόβουμε σε μικρά κομμάτια, τα βράζουμε με 1 ποτήρι νερό, μέχρι να μαλακώσουν, και τα στραγγίζουμε με τουλπάνι, ώσπου να φύγει τελείως το νερό.

Βήμα 2

Ανακατεύουμε καλά σε λεκάνη το κολοκύθι με τη σταφίδα, την κανέλα και την ψίχα των καρυδιών κοπανισμένη (τα καρύδια προαιρετικά).

Βήμα 3

Ετοιμάζουμε τη ζύμη με το αλεύρι, όπως συνήθως στις πίτες και την ανοίγουμε σε φύλλα μέτρια σε πάχος.

Βήμα 4

Παίρνουμε το πρώτο φύλλο, το πασπαλίζουμε με ζάχαρη και λάδι, τοποθετούμε στην άκρη του και κατά πλάτος την απαραίτητη ποσότητα από το μίγμα της κολοκύθας, το τυλίγουμε ρολό και το τοποθετούμε σε λαδωμένο ταψί (με διάμετρο 39 εκατ.), κουκουριαστά στο κέντρο.

Βήμα 5

Ζαχαρώνουμε, λαδώνουμε, γεμίζουμε, τυλίγουμε σε ρολό το δεύτερο φύλλο και τοποθετούμε στο ταψί επίσης κουλουριαστά γύρω - γύρω από το πρώτο φύλλο.

Βήμα 6

Συνεχίζουμε με τον ίδιο τρόπο, ώσπου να τελειώσουν φύλλα και υλικά και να γεμίσει το ταψί, δίνοντας έτσι στην πίτα μας τη μορφή του σαλίγκαρου.

Βήμα 7

Ρίχνουμε με το κουτάλι λίγο λάδι σε όλα τα φύλλα και ψήνουμε την πίτα μας σε κανονικό φούρνο, περίπου 1 ώρα, μέχρι να κοκκινίσουν τα φύλλα.

Βήμα 8

Τη βγάζουμε από το φούρνο και την αφήνουμε να κρυώσουν.

Βήμα 9

Δένουμε σε κατσαρολίτσα πάνω στη φωτιά τα 250 γραμ. ζάχαρη με ανάλογο νερό σε αραιό σιρόπι, με το οποίο όπως είναι καυτό περιχύνουμε το κρύο γλυκό μας και αφήνουμε λίγο να το απορροφήσει.

Βήμα 10

Το κόβουμε σε κομμάτια και έχουμε ένα ελαφρύ και γευστικότατο γλύκισμα.

 

Σου άρεσε η συνταγή; Έβαλες κάποιο άλλο υλικό; Πες μας τις εντυπώσεις σου στα σχόλια παρακάτω.

Τύπος Συνταγής:
Μέσος Όρος Βαθμολογίας

(5 / 5)

5 5 1
Βαθμολόγησε τη Συνταγή

1 χρήστες βαθμολόγησαν τη συνταγή