Κολοκυθόπιτα γλυκιά με ρύζι και μυζήθρα της γιαγιάς

2015-04-08
Κολοκυθόπιτα γλυκιά με ρύζι και μυζήθρα της γιαγιάς
  • Σερβίρεις : 12
  • Χρόνος Προετοιμασίας : 30m
  • Χρόνος Μαγειρέματος : 50m
  • Έτοιμη σε : 1:20 h

Μια εξαιρετική συνταγή για κολοκυθόπιτα γλυκιά με ρύζι και μυζήθρα της γιαγιάς μου από τη Λέσβο σου παρουσιάζω παρακάτω την οποία απολάμβανα κάθε χρόνο που επισκεπτόμασταν την γιαγιά στο νησί της και την θεωρώ συγκλονιστική. Η πρόταση αυτή έχει διαφορές από τις γνωστές συνταγές για κολοκυθόπιτα καθώς είναι μεν γλυκιά, αλλά περιέχει και ρύζι και μυζήθρα οι οποίες δένουν αρμονικά με το ρύζι και την κανέλα. Δοκίμασε να φτιάξεις αυτή τη συνταγή και για οτιδήποτε χρειαστείς στείλε μου την ερώτηση ή το σχόλιο σου στον αντίστοιχο χώρο που βρίσκεται μόλις τελειώσει η συνταγή στον χώρο κάτω στην σελίδα αυτή. Καλή σου απόλαυση.

Υλικά

  • Για τη ζύμη:
  • 1 ποτήρι νερό
  • μισό φλιτζάνι του καφέ λάδι
  • μισό κουταλάκι αλάτι
  • μισό κουταλάκι ζάχαρη
  • αλεύρι, όσο σηκώσει για σφιχτή ζύμη
  • λάδι αρκετό για το άλειμμα του ταψιού και των φύλλων
  • Για τη γέμιση:
  • 2 κιλά κολοκύθι
  • 1 φλιτζάνι του καφέ ρύζι
  • 1 φλιτζάνι του τσαγιού μυζήθρα ξερή
  • 2 φλιτζάνια του τσαγιού ζάχαρη
  • 2 κουταλιές του γλυκού κανέλα

Διαδικασία

Βήμα 1

Ανακατεύουμε το νερό, το μισό φλιτζάνι του καφέ λάδι, τη ζάχαρη, το αλάτι και το αλεύρι και κάνουμε μία ζύμη αρκετά σφιχτή που την ανοίγουμε με φύλλο.

Βήμα 2

Καθαρίζουμε το κολοκύθι, το τρίβουμε στον τρίφτη και το στραγγίζουμε.

Βήμα 3

Το βάζουμε σε κατσαρόλα να πάρει λίγες βράσεις, μέχρι να μαλακώσει.

Βήμα 4

Ρίχνουμε το ρύζι, τη ζάχαρη, την κανέλα και το κατεβάζουμε.

Βήμα 5

Όταν μισοκρυώσει ρίχνουμε τη μυζήθρα.

Βήμα 6

Αλείφουμε καλά ταψί μετρίου μεγέθους και το στρώνουμε με χοντρό φύλλο (να αντιστοιχεί στα 3/4 της ζύμης).

Βήμα 7

Αδειάζουμε πάνω του το μίγμα του κολοκυθιού, ρυζιού, ζάχαρης κλπ., το στρώνουμε να έχει παντού το ίδιο πάχος και το σκεπάζουμε με το άλλο φύλλο (που έχουμε ανοίξει με το υπόλοιπο 1/4 της ζύμης).

Βήμα 8

Το χαράζουμε από πάνω μπαστούνια και το αλείφουμε με μπόλικο λάδι.

Βήμα 9

Ψήνουμε την πίτα σε μέτριο φούρνο, μέχρι να ροδίσει.

Βήμα 10

Όταν τη βγάλουμε, την πασπαλίζουμε με ζάχαρη και κανέλα.

Τύπος Συνταγής:
Μέσος Όρος Βαθμολογίας

(5 / 5)

5 5 1
Βαθμολόγησε τη Συνταγή

1 χρήστες βαθμολόγησαν τη συνταγή