Κολοκυθόπιτα γλυκιά παραδοσιακή χωρίς αυγά του τεμπέλη

2015-04-06
Κολοκυθόπιτα γλυκιά παραδοσιακή χωρίς αυγά του τεμπέλη
  • Σερβίρεις : 16
  • Χρόνος Προετοιμασίας : 30m
  • Χρόνος Μαγειρέματος : 2:000 h
  • Έτοιμη σε : 2:30 h

Σου στέλνω μια απλή και εύκολη συνταγή για να ετοιμάσεις την κολοκυθόπιτα γλυκιά παραδοσιακή χωρίς αυγά του τεμπέλη που την χαρακτηρίζω έτσι επειδή την θεωρώ αρκετά απλή. Η πρόταση αυτή δεν έχει ιδιαίτερη διαφοροποίηση από τις συνηθισμένες συνταγές με κολοκυθόπιτα καθώς η βάση της είναι η κόκκινη κολοκύθα και τα υλικά που δίνουν την γλυκιά γεύση είναι το γαρύφαλλο και η κανέλα αλλά και το σιρόπι με το οποίο λούζουμε την πίτα και περιέχει μέλι, ξύσμα πορτοκαλιού και ζάχαρη. Πρόκειται για μια κυρίως χειμωνιάτικη πρόταση την οποία σου συνιστώ να φτιάξεις και να με ρωτήσεις οτιδήποτε χρειαστείς επικοινωνώντας μαζί μου από τα σχόλια στο κάτω μέρος της συνταγής.

Υλικά

  • 3 1/2 κιλά κολοκύθα κόκκινη (χειμωνιάτικη)
  • 150 γραμ. μέλι
  • 5-7 κουταλιές φρυγανιά κοπανισμένη
  • ξύσμα πορτοκαλιού
  • 600 γραμ. καρυδόψιχα
  • 1 κουταλιά σούπας κανελογαρύφαλλα
  • 150 γραμ. ζάχαρη
  • 1.280 γραμ. φύλλο
  • 2 φλιτζάνια του τσαγιού λάδι
  • Για το σιρόπι:
  • 2 φλιτζάνια του τσαγιού μέλι
  • 1 φλιτζάνι του τσαγιού ζάχαρη
  • 1 φλιτζάνι του τσαγιού νερό
  • ένα κομμάτι πορτοκαλόφλουδα

Διαδικασία

Βήμα 1

Καθαρίζετε την κολοκύθα και την κόβετε σε μικρά κομμάτια.

Βήμα 2

Τη βράζετε με λίγο νερό και τη στραγγίζετε.

Βήμα 3

Βάζετε στην κατσαρόλα τα 150 γραμ. μέλι και όταν ζεσταθεί, ρίχνετε την κολοκύθα.

Βήμα 4

Ανακατεύετε το μίγμα σε μέτρια φωτιά, να γίνει μαρμελάδα.

Βήμα 5

Προσθέτετε το ξύσμα πορτοκαλιού και τραβάτε την κατσαρόλα από τη φωτιά.

Βήμα 6

Ρίχνετε μέσα τη φρυγανιά, τη μισή καρυδόψιχα και τα μισά κανελογαρύφαλλα και ανακατεύετε προσεχτικά.

Βήμα 7

Ανακατεύετε την υπόλοιπη καρυδόψιχα με τα 150 γραμ. ζάχαρη και τα υπόλοιπα κανελογαρύφαλλα.

Βήμα 8

Απλώνετε σε λαδωμένο ταψί δύο φύλλα αλειμμένα με λάδι.

Βήμα 9

Πασπαλίζετε το δεύτερο με το μίγμα της καρυδόψιχας.

Βήμα 10

Επαναλαμβάνετε το ίδιο, μέχρι να χρησιμοποιήσετε τα μισά φύλλα και το μισό μίγμα της καρυδόψιχας.

Βήμα 11

Μετά σε όλη την επιφάνεια, απλώνετε το μίγμα της κολοκύθας, να έχει το ίδιο πάχος παντού και το σκεπάζετε με τα υπόλοιπα φύλλα και το υπόλοιπο μίγμα της καρυδόψιχας, όπως κάνατε στην αρχή.

Βήμα 12

Τη χαράζετε σε λουρίδες και την ψήνετε σε μέτριο φούρνο, δύο ώρες περίπου.

Βήμα 13

Βράζετε τη ζάχαρη, το μέλι, το νερό και ένα κομμάτι πορτοκαλόφλουδα.

Βήμα 14

Βγάζετε τον αφρό και όταν μισοκρυώσει η πίτα, την κόβετε μπακλαβωτά και την περιχύνετε με σιρόπι.

Τύπος Συνταγής:
Μέσος Όρος Βαθμολογίας

(5 / 5)

5 5 1
Βαθμολόγησε τη Συνταγή

1 χρήστες βαθμολόγησαν τη συνταγή