Κολοκυθόπιτα γλυκιά σιροπιαστή Ηπειρώτικη με κόκκινη κολοκύθα, σπιτικό φύλλο και σιρόπι

2015-01-04
Κολοκυθόπιτα γλυκιά σιροπιαστή Ηπειρώτικη με κόκκινη κολοκύθα, σπιτικό φύλλο και σιρόπι
  • Σερβίρεις : 20
  • Χρόνος Προετοιμασίας : 10:000 h
  • Χρόνος Μαγειρέματος : 60m
  • Έτοιμη σε : 11:000 h

Σου παρουσιάζω μια κατά τη γνώμη μου συγκλονιστική συνταγή και αγαπημένη από τα παλιά για κολοκυθόπιτα γλυκιά σιροπιαστή Ηπειρώτικη με κόκκινη κολοκύθα, σπιτικό φύλλο και σιρόπι που είναι τοπική σπεσιαλιτέ της Βρυσέλλας που είναι το χωριό του παππού μου. Η συνταγή είναι σοκαριστικά νόστιμη και πολύ γλυκιά καθώς η γεύση της έρχεται σαν συνδυασμό της κόκκινης κολοκύθας, του γαρύφαλλου, της ζάχαρης, της κανέλας και του μελιού. Σου προτείνω ανεπιφύλακτα να διαλέξεις να την φτιάξεις και σε προκαλώ να μου στείλεις τη γνώμη σου.

Υλικά

  • Για τη γέμιση
  • 2 κιλά περίπου κολοκύθα κόκκινη
  • μισό ποτήρι ζάχαρη
  • μισό ποτήρι σιμιγδάλι ψιλό
  • 3 κουταλιές βούτυρο
  • 5 αυγά
  • 1 κουτί γάλα εβαπορέ
  • 2 κουταλιές κανέλα σκόνη
  • Για τα φύλλα
  • μισό κιλό φύλλο μπακλαβά
  • λάδι για το άλλειμμα
  • Για το σιρόπι
  • 1 ποτήρι ζάχαρη
  • 1 ποτήρι μέλι
  • 2 ποτήρια νερό
  • κανελογαρύφαλλα

Διαδικασία

Βήμα 1

Καθαρίζουμε το κολοκύθι (όπως το πεπόνι), το κόβουμε κομμάτια, το βράζουμε με νερό και το αφήνουμε να στραγγίσει σε τρυπητό μία ολόκληρη νύχτα.

Βήμα 2

Την επομένη το στίβουμε και το λιώνουμε με το πιρούνι.

Βήμα 3

Βάζουμε κατσαρόλα στη φωτιά με το λιωμένο κολοκύθι, το γάλα, το βούτυρο, τη ζάχαρη, το σιμιγδάλι με την κανέλα.

Βήμα 4

Τα φέρνουμε 2 - 3 βόλτες με ξύλινο κουτάλι.

Βήμα 5

Χτυπάμε τα αυγά, τα ρίχνουμε στην κατσαρόλα και την κατεβάζουμε από τη φωτιά.

Βήμα 6

Λαδώνουμε το ταψί, το στρώνουμε με τα μισά φύλλα, που επίσης λαδώνουμε ένα - ένα, αδειάζουμε το μίγμα από την κατσαρόλα και το σκεπάζουμε με τα υπόλοιπα φύλλα, πάλι καλολαδωμένα.

Βήμα 7

Διπλώνουμε όμορφα τις άκρες γύρω γύρω και χαράζουμε την πίτα σε μπακλαβωτά κομμάτια.

Βήμα 8

Την ψήνουμε σε μέτριο φούρνο 3/4 της ώρας.

Βήμα 9

Στο μεταξύ ετοιμάζουμε το σιρόπι, βράζοντας το νερό, το μέλι, τη ζάχαρη και τα ακανελογαρύφαλλα.

Βήμα 10

Αφού κρυώσει η πίτα, την περιχύνουμε με το σιρόπι ζεστό.

 

Βρήκες την κολοκυθόπιτα τόσο νόστιμη όσο την περιγράφει η χρήστρια μας; Στείλε μας τις εντυπώσεις σου στο χώρο που βρίσκονται τα σχόλια λίγο παρακάτω.

Τύπος Συνταγής:
Μέσος Όρος Βαθμολογίας

(5 / 5)

5 5 2
Βαθμολόγησε τη Συνταγή

2 χρήστες βαθμολόγησαν τη συνταγή

Recipe Comments