Κολοκυθόπιτα κόκκινη γλυκιά Γιαννιώτικη με σιμιγδάλι και ζαχαρούχο γάλα χωρίς αυγά

2014-12-31
Κολοκυθόπιτα κόκκινη γλυκιά Γιαννιώτικη με σιμιγδάλι και ζαχαρούχο γάλα χωρίς αυγά
  • Σερβίρεις : 12
  • Χρόνος Προετοιμασίας : 60m
  • Χρόνος Μαγειρέματος : 40m
  • Έτοιμη σε : 1:40 h

Σου στέλνω μια εξαιρετική συνταγή παραδοσιακή για την κολοκυθόπιτα κόκκινη γλυκιά Γιαννιώτικη με σιμιγδάλι και ζαχαρούχο γάλα χωρίς αυγά όπως μας την φτιάχνανε οι μεγάλοι στο χωριό μου στα Ζαγοροχώρια. Είναι ένα πάρα πολύ νόστιμο και λαχταριστό γλυκό καθώς χρησιμοποιούμε κολοκύθα και τη γλυκαίνουμε με μέλι, καρύδια και ζαχαρούχο γάλα. Σου προτείνω να την μαγειρέψεις και να μου στείλεις τις εντυπώσεις σου καθώς και όποια διευκρινηστική ερώτηση θέλεις στο κάτω μέρος της σελίδας.

Υλικά

  • 1 κολοκύθα κόκκινη (2 κιλά)
  • 1 ποτήρι του νερού σιμιγδάλι (ψιλό)
  • 1 ποτήρι του νερού βούτυρο (λιωμένο)
  • 1 ποτήρι του νερού καρύδια (κοπανισμένα)
  • 1 κουτί γάλα μεγάλο, ζαχαρούχο
  • μισό κουτάλι κανέλα
  • μισό κιλό φύλλα
  • 3 - 4 κουταλιές μέλι

Διαδικασία

Βήμα 1

Βράζουμε την κολοκύθα, αφού την έχουμε κόψει σε κομμάτια, μαζί με τη φλούδα.

Βήμα 2

Όταν μαλακώσει το εσωτερικό, τη στραγγίζουμε και καθαρίζουμε το εσωτερικό με κουτάλι.

Βήμα 3

Καβουρδίζουμε το σιμιγδάλι με το βούτυρο (όπως για το χαλβά) και προσθέτουμε την ψίχα της κολοκύθας, τα καρύδια αφού κρατήσουμε λίγα για πασπάλισμα, το γάλα και το μέλι.

Βήμα 4

Τα κατεβάζουμε από τη φωτιά αμέσως και ρίχνουμε την κανέλα.

Βήμα 5

Βουτυρώνουμε το ταψί.

Βήμα 6

Στρώνουμε τα μισά και παραπάνω φύλλα, ένα - ένα, βουτυρωμένα και αυτά.

Βήμα 7

Αν θέλουμε, ανάμεσα στα φύλλα, σκορπίζουμε και μερικά καρύδια και κανέλα.

Βήμα 8

Αδειάζουμε πάνω από τα φύλλα το μίγμα κολοκύθας - καρυδιών κλπ.

Βήμα 9

Το στρώνουμε και το σκεπάζουμε με τα υπόλοιπα φύλλα βουτυρωμένα ένα - ένα.

Βήμα 10

Ψήνουμε την κολοκυθόπιτα σε φούρνο 200 βαθμών για μισή περίπου ώρα.

Βήμα 11

Τη σερβίρουμε ζεστή.

 

Σου άρεσε η κολοκυθόπιτα; Στείλε μας τη γνώμη σου στα σχόλια παρακάτω.

 

Τύπος Συνταγής:
Μέσος Όρος Βαθμολογίας

(5 / 5)

5 5 1
Βαθμολόγησε τη Συνταγή

1 χρήστες βαθμολόγησαν τη συνταγή