Κολοκυθόπιτα Τρικαλινή γλυκιά με έτοιμο φύλλο κρούστας και μεγάλη κολοκύθα της γιαγιάς

2015-01-07
Κολοκυθόπιτα Τρικαλινή γλυκιά με έτοιμο φύλλο κρούστας και μεγάλη κολοκύθα της γιαγιάς
  • Σερβίρεις : 16
  • Χρόνος Προετοιμασίας : 3:000 h
  • Χρόνος Μαγειρέματος : 60m
  • Έτοιμη σε : 4:000 h

Παρακάτω θα βρεις μια πολύ νόστιμη και γευστική πρόταση για να φτιάξεις κολοκυθόπιτα Τρικαλινή γλυκιά με έτοιμο φύλλο κρούστας και μεγάλη κολοκύθα της γιαγιάς μου από τα Τρίκαλα. Η συνταγή είναι με τα όλα της, νόστιμη και θρεπτική καθώς περιέχει μια μεγάλη κολοκύθα και ρύζι σε συνδυασμό με νόστιμο φύλλο και ζάχαρη. Στην έστειλα για να την φτιάξεις και να μου πεις τη γνώμη σου, για εμένα και την οικογένεια μου είναι από τις πιο κλασικές συνταγές για γλυκό με πίτες που φτιάχνονται στο σπίτι μας.

Υλικά

  • 1 κολοκύθα 2 κιλών
  • 12 φύλλα σπιτικά ή έτοιμα
  • 2 φλιτζάνια του καφέ ρύζι
  • 1 βιτάμ μικρό
  • 1 1/2 φλιτζάνι τσαγιού ζάχαρη
  • 1 φλιτζάνι τσαγιού γάλα
  • 3 αυγά
  • 400 γραμ. λάδι
  • μισό κουταλάκι του γλυκού αλάτι

Διαδικασία

Βήμα 1

Καθαρίζουμε την κολοκύθα από τις φλούδες και τους σπόρους, την τρίβουμε με τον τρίφτη του κρεμμυδιού, την αλατίζουμε, τη ζυμώνουμε με τα χέρια μας, τη στίβουμε καλά και τη βάζουμε σε λεκανίτσα.

Βήμα 2

Ρίχνουμε στη λεκανίτσα με το κολοκύθι το ρύζι και το αφήνουμε 1 1/2 ώρα να φουσκώσει.

Βήμα 3

Αν δούμε ότι έχει πολλά υγρά το μίγμα, το ξαναστίβουμε, προσθέτουμε ύστερα το βιτάμ, τη ζάχαρη, τα αυγά χτυπημένα καλά και τα ανακατεύουμε όλα μαζί.

Βήμα 4

Λαδώνουμε το ταψί και στρώνουμε 5 φύλλα, ραντίζοντας το κάθε φύλλο χωριστά με λάδι.

Βήμα 5

Στο πέμπτο φύλλο στρώνουμε το 1/3 από τη γέμιση, σκεπάζουμε πάλι με φύλλο, το ραντίζουμε με λάδι και στο επόμενο στρώνουμε γέμιση.

Βήμα 6

Στη συνέχεια στρώνουμε φύλλο το ραντίζουμε με λάδι, σκεπάζουμε με το επόμενο φύλλο, στρώνουμε την υπόλοιπη γέμιση και σκεπάζουμε με τα υπόλοιπα τρία φύλλα, ραντίζοντας το καθένα χωριστά με λάδι (πρέπει να κανονίσουμε να μη μας μείνει καθόλου λάδι ρίχνοντας το ανάλογο σε κάθε φύλλο, λίγο όμως παραπάνω στο τελευταίο).

Βήμα 7

Χωρίζουμε το γάλα σε τρία μέρη.

Βήμα 8

Ραντίζουμε το ένα μέρος στο τελευταίο φύλλο πριν βάλουμε την πίτα να ψηθεί.

Βήμα 9

Μόλι αρχίσει να ροδίζει ρίχνουμε το δεύτερο μέρος και ύστερα από λίγο το τρίτο.

Βήμα 10

Ψήνουμε την πίτα μία ώρα.

 

Μαγείρεψες την συνταγή; Μοιράσου μαζί μας τις εντυπώσεις σου και τη γνώμη σου.

Τύπος Συνταγής:
Μέσος Όρος Βαθμολογίας

(5 / 5)

5 5 2
Βαθμολόγησε τη Συνταγή

2 χρήστες βαθμολόγησαν τη συνταγή