Κορμός σοκολάτας χριστουγέννων με ρούμι

2015-12-03
kormos-sokolatas-xristougennwn
  • Σερβίρεις : 8
  • Χρόνος Προετοιμασίας : 50m
  • Χρόνος Μαγειρέματος : 0m
  • Έτοιμη σε : 50m

Καλημέρα αγαπητές μου φίλες. Ελπίζω να περνάτε όμορφα τις γιορτινές αυτές μέρες, με την οικογένειά σας και τους φίλους σας. Τα αρώματα άλλωστε των Χριστουγέννων δεν μας δίνουν περιθώριο να επιλέξουμε κάτι άλλο. Μας έχουν φτιάξει την διάθεση στο έπακρο, μας έχουν κάνει να ξεχάσουμε ό,τι μας ταλαιπωρεί, να δούμε το αύριο με αισιοδοξία, αλλά και να δημιουργήσουμε για τα αγαπημένα μας πρόσωπα, να τα ικανοποιήσουμε. Και τα Χριστουγέννα δεν είναι όμορφα χωρίς τα λατρεμένα γλυκά. Σήμερα, έφερα να συζητήσουμε ένα από τα αγαπημένα μου γλυκά, τον κορμό.Η καταγωγή αυτού του γλυκού μας έρχεται από τη γιορτή της φωτιάς που λάμβανε χώρο στα δάση των Δρυίδων προς τιμή του χειμερινού ηλιοστάσιου. Οι πρώτοι Χριστιανοί έδωσαν το όνομα της γιορτής αυτής σε “Αγία Λουκία” (lux το φως στα λατινικά). Η παράδοση λέει οτι τις μέρες αυατές τα σπίτια ήταν ανοιχτά για όλους ακόμη και για τους φτωχούς που μπορούσαν να αναζητήσουν καταφύγιο και να φάνε στο οικογενιακό τραπέζι που στρωνόταν. Θα φτιάξουμε, λοιπόν, κορμό σοκολάτας με χριστουγεννιάτικη χροιά. Αρχικά, μπορείτε να επιλέξετε εσείς το πόσο ΄΄βαρύ΄ ή ΄΄ελαφρύ΄΄ θα είναι το γλυκό, ανάλογα με τα λιπαρά που θέλετε να είναι η κρέμα γάλακτος ή το γάλα. Ο κορμός έχει πολλές παραλλαγές, τις οποίες μπορείτε κι εσείς να επιλέξετε, ωστόσο έχει επικρατήσει αυτός με  την σοκολάτα και τα κάστανα. Επιπλέον, η προσθήκη πορτοκαλιού, ή αποξηραμένων φρούτων, θα δώσει ένα διαφορετικό τόνο στο γλυκό σας. Όπως και να το κάνετε, θα το λατρέψουν και αυτό. Καλά Χριστούγεννα φίλες μου, με αγάπη.

Υλικά

  • 4 αυγά
  • 20 ml γάλα χαμηλών λιπαρών
  • 20 ml βούτυρο λυωμένο
  • 80 γρ. αλεύρι γιά όλες τις χρήσεις
  • 100 γρ. ζάχαρη
  • 20 γρ. κακάο σε σκόνη
  • ζάχαρη άχνη και κάστανα μαρόν γιά το γαρνίρισμα
  • Για το σιρόπι:
  • 50 ml νερό
  • 20 ml λευκό ρούμι
  • 50 γρ. ζάχαρη
  • Για την κρέμα:
  • 300 ml κρέμα γάλακτος πλήρης
  • 200 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα με πάνω από 60% κακάο

Διαδικασία

Βήμα 1

Αρχικά χωρίζουμε τους κρόκους απο το ασπράδι και χτυπάμε τα ασπράδια σε μαρέγκα μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.

Βήμα 2

Μόλις διπλασσιαστεί ρίχνουμε τη ζάχαρη, συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να γίνει η μαρέγλα μας σφιχτή και χτυπάμε τους κρόκους με την υπόλοιπη ζάχαρη μέχρι να ασπρίσουν και να αφρίσουν.

Βήμα 3

Στη συνέχεια με το σουρωτήρι προσθέτουμε το κακάο, το αλέυρι στο μίγμα, ρίχνουμε το λιωμένο βούτυρο, ανακατεύουμε με μία σπάτουλα, ενσωματώνουμ ετη μαρέγκα λίγη λίγη στο μίγμα και ανακατεύουμε απαλά.

Βήμα 4

Παίρνουμε ένα ταψί, στρώνουμε χαρτί ψησίματος σε παραλληλόγραμο σχήμα, απλώνουμε το μίγμα, τοποθετούμε στον προθερμασμένο φούρνο στους 190 βαθμούς, ψήνουμε για 15 λεπτά και μόλις το παντεσπάνι μας ετοιμαστεί και γίνει χλυαρό, το καλύπτουμε με μία μεμβράνη.

Βήμα 5

Σιρόπι: Σε μία κατσαρόλα ρίχνουμε το νερό, τη ζάχαρη, τα αφήνουμε να βράσουν για 3 λεπτά και προσθέτουμε το ρούμι.

Βήμα 6

Για την κρέμα: Ρίχνουμε 220 ml από την κρέμα γάλακτος και τη χτυπάμε σε σαντιγή. Σε ένα κατσαρολάκι ρίχνουμε την υπόλοιπη κρέμα γάλακτος, τη ζεσταίνουμε ρίχνουμε τα κομμάτια κουβερτούρας, ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί το μίγμα, προσθέτουμε τη σαντιγή και συνεχίζουμε το απαλό ανακάτεμα αφήνοντας την να κρυώσει εκτός ψυγείου.

Βήμα 7

Παίρνουμε μία πιατέλα, τοποθετούμε το παντεσπάνι, το ραντίζουμε με το σιρόπι που έχουμε φτιάξει, απλώνουμε στο εσωτερικό τη μισή κρέμα, το τυλίγουμε σε ρολό από τη μακρύτερη πλευρά του χωρίς να το σφίγγουμε πολύ και απλώνουμε σε όλη την επιφάνεια και την υπόλοιπη κρέμα.

Βήμα 8

Διακόσμηση: Τέλος με ένα μαχαίρι κοφτερό, κόβουμε ένα μικρό κομμάτι σε λοξη φορά από την πλευρά του κορμού (να φένεται σαν κομμένο ξύλο), με ένα πιρουνάκι κάνουμε ραβδώσεις σε όλη την επιφάνεια της κρέμας, πασπαλίζουμε γύρω γύρω την πιατέλα με άχνη ζάχαρη και γαρνίρουμε με μισά κάστανα γλασέ.

Τύπος Συνταγής:
Μέσος Όρος Βαθμολογίας

(5 / 5)

5 5 2
Βαθμολόγησε τη Συνταγή

2 χρήστες βαθμολόγησαν τη συνταγή