Κοτόπουλο γεμιστό με κάστανα

2014-05-02
Κοτόπουλο γεμιστό με κάστανα
  • Σερβίρεις : 4-6
  • Χρόνος Προετοιμασίας : 60m
  • Χρόνος Μαγειρέματος : 12:000 h
  • Έτοιμη σε : 13:000 h

Μια πεντανόστιμη και διαφορετική Μακεδονίτικη σπεσιαλιτέ για να μαγειρέψεις κοτόπουλο γεμιστό με κάστανα απευθείας από το συνταγολόγιο της γιαγιάς μου σου περιγράφω παρακάτω. Η γιαγιά μας την έφτιαχνε την περίοδο των Χριστουγέννων χρησιμοποιώντας κότα. Η συνταγή είναι εξαιρετική και στην προτείνω να την μαγειρέψεις και να μου στείλεις σχόλια και εντυπώσεις.

Υλικά

  • 1 παχιά κότα
  • 1 1/2 κιλό χοιρινό ψαχνό
  • 1/2 κιλό παχύ χοιρινό
  • μισό κιλό συκωτάκια πουλιών
  • 5 - 6 κάστανα βρασμένα και ξεφλουδισμένα
  • 2 κουταλιές ρύζι
  • 1 κουταλιά βούτυρο
  • 3 κιλά πράσα
  • λίγο σέλινο
  • 2 κουταλιές σάλτσα ντομάτα
  • 1 ποτήρι κόκκινο κρασί
  • 2 λεμόνια
  • αλάτι, πιπέρι μαύρο
  • 1 χούφτα καρύδια

Διαδικασία

Βήμα 1

Πλένετε όλα τα κρέατα και την κότα με ζεστό νερό.

Βήμα 2

Κόβετε το παχύ σε φέτες και στρώνετε τον πάτο μιάς πολύ μεγάλης και βαθιάς κατσαρόλας (καταλληλότερη η πήλινη).

Βήμα 3

Από πάνω στρώνετε τα μισά πράσα πλυμένα - ψιλοκομμένα και το σέλινο, ανακατεμένα μαζί με τα μισά ψαχνά.

Βήμα 4

Εδώ θα τοποθετήσετε την κότα, αφού την γεμίσετε ως εξής:

Βήμα 5

Καίτε τη φυτίνη και τσιγαρίζετε 1 κεφάλι πράσο ψιλοκομμένο.

Βήμα 6

Προσθέτετε τα συκωτάκια επίσης ψιλοκομμένα, τα κάστανα, τα καρύδια και αφού τσιγαριστούν και 2 κουταλιές ρύζι, λίγο νεράκι, αλάτι - πιπέρι.

Βήμα 7

Τ' ανακατεύετε μία - δύο βόλτες και με αυτό το μίγμα γεμίζετε την κότα.

Βήμα 8

Ρίχνετε τα υπόλοιπα πράσα γύρω - γύρω και τα υπόλοιπα κρέατα.

Βήμα 9

Αν περισσέψει γέμιση τη σκορπάτε σε όλη την κατσαρόλα.

Βήμα 10

Περιχύνετε το φαγητό με 1 ποτήρι κρασί, 1 ποτήρι νερό με 1 κουταλάκι σάλτσα ντομάτα, το χυμό των λεμονιών, αλάτι - πιπέρι.

Βήμα 11

Το ψήνετε 12 ώρες στο ματάκι του καφέ στο 1 ή σε πήλινη κατσαρόλα και στο χωριάτικο φούρνο για 1 βράδυ.

Βήμα 12

Το κοτόπουλο γεμιστό με κάστανα είναι έτοιμο και πάρα πολύ νόστιμο.

Τύπος Συνταγής: ,
Μέσος Όρος Βαθμολογίας

(5 / 5)

5 5 1
Βαθμολόγησε τη Συνταγή

1 χρήστες βαθμολόγησαν τη συνταγή