Κοτόπουλο γεμιστό με ρύζι, συκωτάκια και κάστανα στο φούρνο

2015-09-19
Κοτόπουλο γεμιστό με ρύζι, συκωτάκια και κάστανα στο φούρνο
  • Σερβίρεις : 8-12
  • Χρόνος Προετοιμασίας : 30m
  • Χρόνος Μαγειρέματος : 2:000 h
  • Έτοιμη σε : 2:30 h

Μια εξαίσια και από τις πιο θρεπτικές συνταγές για κοτόπουλο θα βρεις παρακάτω το οποίο είναι της γιαγιάς μου και είναι γεμιστό με ρύζι, συκωτάκια και κάστανα στο φούρνο. Είναι συγκλονιστικά νόστιμο και στο προτείνω χωρίς δεύτερη σκέψη να το φτιάξεις κάποιο Κυριακάτικο ή Σαββατιάτικο μεσημέρι του φθινοπώρου και του χειμώνα. Η εκτέλεση της συνταγής έχει μια μικρή περιπλοκότητα καθώς ξεκινάς βράζοντας για λίγο το κοτόπουλο. Όσο βράζει, ετοιμάζεις την γέμιση σε τηγάνι που περιέχει εντόσθια, κρεμμύδι, βρασμένο ρύζι, κάστανα, σταφίδες και μυρωδικά. Όταν ετοιμαστεί η γέμιση, την βάζεις μέσα στο κοτόπουλο το οποίο και ράβεις και τοποθετείς στο ταψί. Ψήνεις το κοτόπουλο και ετοιμάζεις πατάτες τηγανιτές και την συνταγή για σαλάτα που έχεις επιλέξει. Έχεις ένα εξαίσιο και θρεπτικότατο γεύμα έτοιμο να το απολαύσεις.

Υλικά

  • 1 κότα 2 κιλών
  • 1 κρεμμύδι μέτριο
  • μισό φλιτζ. τσαγιού ρύζι
  • μισό φλιτζ. τσαγιού αμύγδαλα ασπρισμένα και κομμένα στη μέση
  • μισό φλιτζ. τσαγιού βούτυρο
  • μισό φλιτζ. τσαγιού σταφίδες ξανθές
  • μισό φλιτζ. τσαγιού κάστανα ψημένα (αλλά όχι πολύ) καο ξεφλουδισμένα και από τις δύο φλούδες
  • 1 κουταλιά του γλυκού ντομάτα (πελτές)
  • αλάτι
  • 1 κουταλιά του γλυκού πιπέρι
  • 1 κουταλιά του γλυκού κανέλα
  • 3 κουταλιές σούπας ζάχαρη
  • 1 κιλό πατάτες

Διαδικασία

Βήμα 1

Πλένουμε την κότα καλά και τη βάζουμε να βράσει με μισή κουταλιά της σούπας αλάτι και νερό όσο να τη σκεπάσει.

Βήμα 2

Τη βγάζουμε σε πιατέλα προτού βράσει πολύ, για να μη διαλυθεί και την αφήνουμε να κρυώσει.

Βήμα 3

Κόβουμε τα εντόσθια της κότας σε μέγεθος αμυγδάλου. Τα σωτάρουμε με λίγο βούτυρο στο τηγάνι.

Βήμα 4

Όταν είναι έτοιμα, τα βγάζουμε.

Βήμα 5

Βάζουμε στο τηγάνι το κρεμμύδι, τριμμένο στον τρίφτη, να ξανθύνει με λίγο βούτυρο.

Βήμα 6

Αφού είναι έτοιμο, το ενώνουμε με τα εντόσθια.

Βήμα 7

Καβουρδίζουμε το ρύζι με λίγο βούτυρο και προσθέτουμε σε αυτό 2 1/2 φλιτζάνια από το ζωμό της κότας.

Βήμα 8

Μόλις βράσει το ρύζι (να κρατάει λίγο), το βάζουμε και αυτό στα εντόσθια.

Βήμα 9

Προσθέτουμε τα κάστανα, κομμένα στα τέσσερα, τις σταφίδες, τα αμύγδαλα, το πιπέρι, την κανέλα και τη ζάχαρη.

Βήμα 10

Τα ανακατεύουμε, τα βράζουμε όλα μαζί με λίγο βούτυρο και με το μίγμα αυτό γεμίζουμε την κότα μέχρι το λαιμό.

Βήμα 11

Βάζουμε σε ένα ταψί τις πατάτες (καθαρισμένες και κομμένες μικρές).

Βήμα 12

Στη μέση, τοποθετούμε τη γεμισμένη κότα.

Βήμα 13

Ρίχνουμε το ζωμό της κότας μέχρι να σκεπαστούν οι πατάτες, καθώς και τον πελτέ της ντομάτας διαλυμένο σε λίγο ζωμό.

Βήμα 14

Περιχύνουμε την κότα και τις πατάτες με μισό φλιτζάνι τσαγιού βούτυρο λιωμένο και ψήνουμε στο φούρνο σε 150 βαθμούς, ωσότου ροδίσει η κότα.

Βήμα 15

Κάπου - κάπου την περιχύνουμε με λίγο ζωμό, για να μην ξεραθεί πολύ.

Τύπος Συνταγής: ,
Μέσος Όρος Βαθμολογίας

(5 / 5)

5 5 1
Βαθμολόγησε τη Συνταγή

1 χρήστες βαθμολόγησαν τη συνταγή