Κοτόπουλο γεμιστό πρωτοχρονιάτικο

2015-12-29
kotopoulo-gemisto-prwtoxronniatiko
  • Σερβίρεις : 10
  • Χρόνος Προετοιμασίας : 60m
  • Χρόνος Μαγειρέματος : 2:15 h
  • Έτοιμη σε : 3:15 h

Καλησπέρα αγαπητές μου φίλες. Τα Χριστούγεννα όπως όλες μας ξέρουμε, είναι αποκλειστικά η γιορτή των δώρων. Όλες μας και όλοι μας ζητάμε πάντα ένα καλό δώρο. Και τι καλύτερο από ένα χριστουγεννιάτικο τραπέζι με τα αγαπημένα μας πρόσωπα συνοδευμένο από ένα υπέροχο πιάτο που θα ξετρελάνει μικρούς και μεγάλους την ημέρα της πρωτοχρονιάς. Κοτόπουλο γεμιστό πρωτοχρονιάτικο λοιπόν σκεφτήκαμε να σας προτείνουμε για την τελευταία μέρα του χρόνου συνοδευόμενο από πατάτες. Βέβαια εσείς είστε ελεύθερες να αυτοσχεδιάσετε και να το συνοδεύσετε με ό,τι επιθυμείτε. Εμείς επιλέξαμε για περισσότερη νοστιμιά να μαρινάρουμε το κοτόπουλο σε χυμό λεμονιού και πορτοκαλιού. Το εσπεριδοειδές φρούτο δηλαδή που προσφέρει πολλές βιταμίνες όπως η βιταμίνη C και είναι θρεπτίκότατο. Μία από τις συνταγές με κοτόπουλο που σίγουρα θα θελήσετε να ξαναφτιάξετε και άλλη μέρα εκτός από από την ιδιαίτερη εκείνη στιγμή και σίγουρα θα γίνει ανάρπαστο από το τραπέζι. Καλά Χριστούγεννα, αγαπημένες μου.

 

Υλικά

  • 1 κοτόπουλο ολόκληρο
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 1 πράσο σε ροδέλες (μόνο το άσπρο)
  • 5 - 6 πατάτες κομμένες κυδωνάτες
  • 5 κάστανα βρασμένα, ψιλοκομμένα
  • 1 κούπα κρασί
  • 1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 1 κουτ. σούπας φυτίνη
  • ¼ κουτ. γλυκού μπαχάρι
  • ¼ κουτ. γλυκού κανέλλα
  • 4 κουτ. σούπας ρύζι καρολίνα
  • 50 γραμ. κουκουνάρι
  • 250 γραμ. κιμά
  • τα εντόσθιά του κοτόπουλου
  • ½ κρασοπότηρο κρασί
  • αλάτι
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • Για τη μαρινάδα:
  • 1 πορτοκάλι το χυμό του
  • 1 λεμόνι το χυμό του
  • 85 γραμ. φυτίνη λιωμένη
  • αλάτι
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Διαδικασία

Βήμα 1

Αρχικά σε ένα κατσαρολάκι ρίχνουμε νερό, περιμένουμε να βράσει, βάζουμε τα εντόσθια μέσα για 1λεπτό να τα ζεματίσουμε τα βγάζουμε, τα πλένουμε προσεκτικά και τα ψιλοκόβουμε.

Βήμα 2

Στη συνέχεια πλε΄νουμε πολύ καλά το κοτόπουλο , τομκαθαρίζουμε μέσα έξω, το στεγνώνουμε πολύ καλά με χαρτί κουζίνας και το βάζουμε σε ένα μπωλ.

Βήμα 3

Παίρνουμε ένα κατσαρολάκι ρίχνουμε τη φυτίνη, περιμένουμε να λιώσει, προσθέτουμε το χυμό από το πορτοκάλι, το λεμόνι, τα ανακατεύουμε καλά, περιχύνουμε με το μίγμα το κοτόπουλο και το αφήνουμε στο ψυγείο για 2 ώρες.

Βήμα 4

Παίρνουμε ένα τηγάνι ρίχνουμε λάδι, φυτίνη, περιμένουμε να ζεσταθούν ρίχνουμε τον κιμά, το κρεμμύδι, το πράσο, τα εντόσθια, τα σοτάρουμε σε μέτρια φωτιά, μετά από 5 λεπτά προσθέτουμε τον κιμά, το κουκουνάρι, τα κάσταν, το ρύζι, το αλάτι, το πιπέρι, την κανέλα, το μπαχάρι, τα αφήνουμε να βράσουν μέχρι να πιουν όλα τα υγρά τους και μόλις η γέμιση είναι έτοιμη την αφήνουμε να κρυώσει για 15 λεπτά.

Βήμα 5

Μόλις το κοτόπουλο μαριναρίστεί, το βάζουμε στη γάστρα, ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι μέσα και έξω, το γεμίζουμε με τη μισή ποσότητα της γέμισης, ράβουμε το άνοιγμα καλά, προσθέτουμε τις πατάτες στη γάστρα, αλάτι, πιπέρι, την υπόλοιπη γέμιση στη γάστρα, περιχύνουμε το μπωλ με τη μαρινάδα που είχαμε το κοτόπουλο, και το 1/2 κρασί.

Βήμα 6

Τέλος σκεπάζουμε τη γάστρα, βάζουμε στον προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς, ψήνουμε για 1 1/2 ώρες στις αντιστάσεις, ξεσκεπάζουμε τη γάστρα και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 35-40 λεπτά μέχρι να ροδοκοκκινήσει το κοτόπουλο και να ψηθεί.

Τύπος Συνταγής:
Μέσος Όρος Βαθμολογίας

(5 / 5)

5 5 1
Βαθμολόγησε τη Συνταγή

1 χρήστες βαθμολόγησαν τη συνταγή