Κοτόπουλο με κόκκινη σάλτσα, ρύζι και λαχανικά

2015-09-16
Κοτόπουλο με κόκκινη σάλτσα, ρύζι και λαχανικά
  • Σερβίρεις : 8-10
  • Χρόνος Προετοιμασίας : 20m
  • Χρόνος Μαγειρέματος : 1:30 h
  • Έτοιμη σε : 1:50 h

Σου παρουσιάζω μια από τις πιο κλασικές συνταγές με κοτόπουλο που φτιάχνω στην οικογένεια μου το οποίο είναι με κόκκινη σάλτσα, ρύζι  και λαχανικά. Είναι μια απλούστατη πρόταση με δεκάδες παραλλαγές σε υλικά και μυρωδικά. Ξεκινάμε από το να τσιγαρίσουμε το κοτόπουλο σε κατσαρόλα μέχρι να αλλάξει χρώμα και στη συνέχεια το αφήνουμε σε πιατέλα. Στη συνέχεια τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι μας, ρίχνουμε το κοτόπουλο και τις ντομάτες και βράζουμε για μια ώρα επιπλέον. Στο τέλος ρίχνουμε προαιρετικά τυρί και πιπέρι και το βγάζουμε από τη φωτιά. Ταυτόχρονα σε άλλο σκεύος, βράζουμε το  ρύζι μας. Σε τηγάνι ρίχνουμε τον αρακά, τα καρότα και προαιρετικά τα συκωτάκια από το κοτόπουλο και τα τσιγαρίζουμε. Όταν ετοιμαστεί το ρύζι, ρίχνουμε το μίγμα του τηγανιού στο ρύζι και όλο μαζί το ανακατεύουμε με το κοτόπουλο για να ετοιμαστεί μια εξαιρετικής νοστιμιάς και μοναδική συνταγή. Αναλυτικά οι οδηγίες για να φτιάξεις την πρόταση αυτή θα τις βρεις παρακάτω.

Υλικά

  • 1 κοτόπουλο 1 1/2 κιλό
  • 4 - 5 κρεμμύδια
  • 3 - 4 ντομάτες ώριμες
  • 250 γραμ. φέτα σκληρή
  • μισό φλιτζάνι τσαγιού βούτυρο ή λάδι
  • αλάτι - πιπέρι
  • Για το πιλάφι (προαιρετικό)
  • μισό κιλό ρύζι
  • 1 φλιτζάνι τσαγιού αρακά βρασμένο
  • 1 φλιτζάνι τσαγιού καρότα ψιλοκομμένα
  • τα συκωτάκια του κοτόπουλου
  • 2 κουταλιές σούπας φρέσκο βούτυρο
  • λίγο κεφαλοτύρι τριμμένο
  • μαϊντανός, αλάτι, πιπέρι

Διαδικασία

Βήμα 1

Καθαρίζουμε το κοτόπουλο, το πλένουμε και αφού το βάλουμε να στραγγίσει, το αλατίζουμε.

Βήμα 2

Βάζουμε το μισό βούτυρο ή λάδι στο τηγάνι να κάψει.

Βήμα 3

Ρίχνουμε το κοτόπουλο, το ροδίζουμε από όλες τις μεριές και το τοποθετούμε πρόχειρα σε ένα πιάτο.

Βήμα 4

Στο λάδι του τηγανιού προσθέτουμε το κρεμμύδι ψιλοκομμένο και το ροδίζουμε και αυτό.

Βήμα 5

Στη συνέχεια τοποθετούμε τα κομμάτια του κοτόπουλου στην κατσαρόλα, αδειάζουμε από πάνω το περιεχόμενο του τηγανιού, ξεφλουδίζουμε τις ντομάτες, τις χοντροκόβουμε και τις προσθέτουμε, προσθέτουμε επίσης το υπόλοιπο βούτυρο ή λάδι και ανάλογο νερό και τα βράζουμε όλα μαζί μία ώρα.

Βήμα 6

Πριν κατεβάσουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, ρίχνουμε το τυρί κομμένο κομμάτια, παίρνει 1 - 2 βράσεις και ρίχνουμε το πιπέρι.

Βήμα 7

Κουνάμε λίγο την κατσαρόλα και κατεβάζουμε το φαγητό από τη φωτιά.

Βήμα 8

Συνοδεύεται με άσπρο πιλάφι (προαιρετικά).

Βήμα 9

Βάζουμε στην κατσαρόλα μπόλικο νερό και αλάτι και μόλις πάρει βράση, ρίχνουμε το ρύζι και το βράζουμε 12 λεπτά.

Βήμα 10

Το στραγγίζουμε και το ανακατεύουμε με το μισό φρέσκο βούτυρο.

Βήμα 11

Στο τηγάνι βάζουμε 1 κουταλιά βούτυρο και τηγανίζουμε το συκώτι και το χωνευτήρι της κότας ψιλοκομμένα, προσθέτουμε τον αρακά και τα καρότα και όλα μαζί τα σωτάρουμε καλά, ρίχνουμε και λίγο μαϊντανό ψιλοκομμένο, λίγο αλάτι και αδειάζουμε το μίγμα στο πιλάφι.

Βήμα 12

Ανακατεύουμε καλά και σερβίρουμε στα πιάτα λίγο πιλάφι φορμαρισμένο και πασπαλισμένο με τυρί και ένα κομμάτι κοτόπουλο με τη σάλτσα του.

Τύπος Συνταγής: ,
Μέσος Όρος Βαθμολογίας

(5 / 5)

5 5 1
Βαθμολόγησε τη Συνταγή

1 χρήστες βαθμολόγησαν τη συνταγή