Κοτόπουλο με λευκή σάλτσα, ρύζι και μανιτάρια

2015-10-19
Κοτόπουλο με λευκή σάλτσα, ρύζι και μανιτάρια
  • Σερβίρεις : 6
  • Χρόνος Προετοιμασίας : 30m
  • Χρόνος Μαγειρέματος : 2:40 h
  • Έτοιμη σε : 3:10 h

Η συνταγή για κοτόπουλο που θα βρεις παρακάτω είναι από τις αγαπημένες μου που μαγειρεύω για όλη μου την οικογένεια χειμώνα καλοκαίρι. Περιέχει μανιτάρια σε λευκή σάλτσα και συνοδεύεται με ρύζι. Η εκτέλεση της είναι ξεκάθαρη καθώς στην αρχή παίρνουμε το κοτόπουλο και το αλείβουμε με μίγμα από σκόρδο, λεμόνι, λάδι και ρίγανη και το τοποθετούμε σε ταψί όπου από πάνω ρίχνουμε κρεμμύδι. Όλο αυτό το βάζουμε στο φούρνο και το ψήνουμε για μιάμιση ώρα. Όσο ψήνεται, σε μια κατσαρόλα βράζουμε το ρύζι και σε ένα τηγάνι τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι σε βούτυρο και προσθέτουμε τα μανιτάρια και την πάπρικα συνεχίζοντας το σοτάρισμα. Σβήνουμε με κρασί και τα σερβίρουμε όλα μαζί, συνοδεύοντας τα με μια από τις σαλάτες που σου έχουμε παρουσιάσει έχοντας ένα καταπληκτικό και πολύ νόστιμο γεύμα για την οικογένεια μας. Καλή απόλαυση.

Υλικά

  • 1 κοτόπουλο
  • 200 γραμ. βούτυρο
  • μισό φλιτζάνι τσαγιού λάδι
  • μισό φλιτζάνι τσαγιού άσπρο κρασί
  • 2 φλιτζάνια τσαγιού ρύζι
  • 2 - 3 σκελίδες σκόρδο
  • 2 κρεμμύδια
  • 2 κουταλάκια κόρν φλάουρ
  • 1 λεμόνι
  • λίγη πάπρικα
  • αλάτι, πιπέρι, ρίγανη
  • μισό κιλό μανιτάρια

Διαδικασία

Βήμα 1

Καθαρίζουμε και πλένουμε καλά το κοτόπουλο και το στραγγίζουμε.

Βήμα 2

Ψιλοκόβουμε σε ένα μπώλ το σκόρδο, το ανακατεύουμε με το λάδι, το λεμόνι, τη ρίγανη, το αλάτι και το πιπέρι.

Βήμα 3

Με το μίγμα αυτό αλείφουμε μέσα και έξω καλά το κοτόπουλο.

Βήμα 4

Κόβουμε μικρά κομματάκια τις φλούδες από το λεμόνι, τις στρώνουμε στο ταψί και από πάνω τους ακουμπάμε το κοτόπουλο.

Βήμα 5

Κόβουμε ψιλά ψιλά από πάνω 1 κρεμμύδι και βάζουμε το ταψί στο φούρνο σε δυνατή φωτιά 1 1/2 ώρα να ροδοκοκκινίσει, προσθέτοντας κατά διαστήματα και λίγο ζεστό νερό.

Βήμα 6

Βάζουμε στην κατσαρόλα 4 1/2 φλιτζάνια νερό, μία κουταλιά σούπας γεμάτη βούτυρο, λίγο αλάτι και μόλις πάρει βράση, ρίχνουμε το ρύζι και το βράζουμε σε σιγανή φωτιά, ώσπου να απορροφήσει το νερό.

Βήμα 7

Το σκεπάζουμε με πετσέτα και το αφήνουμε στην άκρη.

Βήμα 8

Στο τηγάνι σωτάρουμε ψιλοκομμένο το δεύτερο κρεμμύδι με το βούτυρο, προσθέτουμε ψιλοκομμένα τα μανιτάρια, αλάτι, πιπέρι, την πάπρικα και τα σωτάρουμε όλα μαζί 10 λεπτά.

Βήμα 9

Ρίχνουμε κατόπιν δύο κουταλιές κόρν φλάουρ και τα ανακατεύουμε συνέχεια, ρίχνοντας συγχρόνως το κρασί και μισό ποτήρι νερό και τα βράζουμε σε σιγανή φωτιά 15' λεπτά.

Βήμα 10

Κόβουμε το κοτόπουλο κομμάτια, τα σερβίρουμε στην πιατέλα.

Βήμα 11

Ανακατεύουμε το ρύζι με τη σάλτσα και σερβίρουμε.

Τύπος Συνταγής: ,
Μέσος Όρος Βαθμολογίας

(5 / 5)

5 5 1
Βαθμολόγησε τη Συνταγή

1 χρήστες βαθμολόγησαν τη συνταγή