Κουλουράκια βανίλιας εύκολα και αφράτα με αμμωνία και λίγα υλικά

2015-05-10
Κουλουράκια βανίλιας εύκολα και αφράτα με αμμωνία και λίγα υλικά
  • Σερβίρεις : 12
  • Χρόνος Προετοιμασίας : 30m
  • Χρόνος Μαγειρέματος : 30m
  • Έτοιμη σε : 60m

Τα κουλουράκια βανίλιας εύκολα και αφράτα με αμμωνία και λίγα υλικά είναι μια σπεσιαλιτέ που έχει ρίζες από την περιοχή των Σερρών και που τα φτιάχνει η γειτόνισσα μου που έχει καταγωγή από εκεί και είναι από τα πιο νόστιμα κουλουράκια που έχω δοκιμάσει. Είναι αρκετά αφράτα και πολύ γευστικά παρόλο που περιέχουν λίγα υλικά για την παρασκευή τους. Η γεύση τους προέρχεται από την ένωση της ζάχαρης με την βανίλια και το βούτυρο και είναι αρκετά απλά αλλά γευστικότατα και προσωπικά τα καταναλώνω σαν βουτήματα του καφέ μου το πρωί ή το απόγευμα. Σου συνιστώ να τα δοκιμάσεις οπωσδήποτε καθώς είναι και εύκολα στην εκτέλεση τους και να μου στείλεις τη γνώμη σου για το αποτέλεσμα καθώς και όποια παραλλαγή τυχόν έκανες στα υλικά ή στην εκτέλεση της συνταγής. Καλή απόλαυση.

Υλικά

  • 650 γραμ. αλεύρι
  • 150 γραμ. ζάχαρη
  • 150 γραμ. βούτυρο ή βιτάμ
  • 1 1/2 κουταλάκι ανθρακική αμμωνία
  • μισή κουταλιά του γλυκού αλάτι
  • 2 αυγά
  • 2 σωληνάκια βανίλια
  • 1 ασπράδι αυγού

Διαδικασία

Βήμα 1

Βάζουμε το βούτυρο σε λεκάνη και το δουλεύουμε με το χέρι να μαλακώσει και να γίνει σαν αλοιφή.

Βήμα 2

Ρίχνουμε τη ζάχαρη και συνεχίζουμε να δουλεύουμε με τη σπάτουλα, για 8-10 λεπτά, προσθέτοντας τα αυγά και τη βανίλια, καθώς και την αμμωνία τριμμένη σκόνη.

Βήμα 3

Τέλος, ρίχνουμε το αλεύρι με το αλάτι.

Βήμα 4

Ζυμώνουμε το μίγμα ώσπου να γίνει μία ζύμη σαν του ταψιού.

Βήμα 5

Αν τυχόν είναι πολύ σφιχτή η ζύμη, τη ραντίζουμε με λίγο νερό και την τρίβουμε επάνω στο πλαστήρι να μαλακώσει.

Βήμα 6

Αν είναι πολύ μαλακιά, τις προσθέτουμε λίγο αλεύρι.

Βήμα 7

Πλάθουμε τα κουλουράκια στο συνηθισμένο μέγεθος, τα αραδιάζουμε σε λαμαρίνα και με πινέλο τα αλείφουμε από πάνω με χτυπημένο ασπράδι αυγού.

Βήμα 8

Τα ψήνουμε σε δυνατό φούρνο, μέχρι να ροδοξανθίσουν.

Τύπος Συνταγής:
Μέσος Όρος Βαθμολογίας

(5 / 5)

5 5 1
Βαθμολόγησε τη Συνταγή

1 χρήστες βαθμολόγησαν τη συνταγή