Κουλουράκια της Λαμπρής ανεβατά χωρίς αμμωνία

2015-04-20
Κουλουράκια της Λαμπρής ανεβατά χωρίς αμμωνία
  • Σερβίρεις : 12
  • Χρόνος Προετοιμασίας : 23:20 h
  • Χρόνος Μαγειρέματος : 40m
  • Έτοιμη σε : 24:000 h

Μια συγκλονιστική συνταγή για κουλουράκια της Λαμπρής ανεβατά χωρίς αμμωνία θα βρεις παρακάτω που είναι από τις αγαπημένες μου συνταγές με κουλουράκια αλλά δεν την φτιάχνω τόσο συχνά όσο θέλω γιατί χρειάζεται πολύ ώρα η προετοιμασία της και το να δέσει η ζύμη. Σου την προτείνω γιατί το γευστικό αποτέλεσμα που θα πάρεις είναι μοναδικό. Είναι μια Ροδίτικη συνταγή που την έφτιαχναν οι νοικοκυρές παλιά το Πάσχα με την γεύση της να προέρχεται πέραν από την ζύμη, από τον συνδυασμό διαφόρων αρωματικών όπως το μοσχοκάρυδο, η μαστίχα, η κανέλα και το γαρύφαλλο και χωρίς συζήτηση σου προτείνω να την φτιάξεις αν έχεις την υπομονή και φυσικά θα ήθελα να μου πεις τη γνώμη σου και τα σχόλια σου σχετικά με το αποτέλεσμα. Καλή μαγειρική και καλή απόλαυση.

Υλικά

  • 1.300 γραμ. βούτυρο φυτίνη
  • 1 κιλό ζάχαρη
  • 1 ποτήρι λάδι
  • 1 ποτήρι αλισίβα (σταχτόνερο)
  • 1 μοσχοκάρυδο
  • 1 κουταλιά της σούπας κοπανισμένη κανέλα και γαρύφαλλα
  • 1 κουταλιά κοπανισμένο μαστίχι
  • 5 κιλά αλεύρι
  • λίγο προζύμι
  • 1 αυγό για άλειμμα

Διαδικασία

Βήμα 1

Παίρνουμε από το βράδυ προζύμι και το βάζουμε στο νερό.

Βήμα 2

Το πρωί παίρνουμε από το αλεύρι 1.250 γραμ. και κάνουμε με λίγο χλιαρό νερό το ζυμάρι, ούτε αραιό, ούτε πηχτό.

Βήμα 3

Το σκεπάζουμε καλά και το αφήνουμε ακίνητο 6-7 ώρες να ανέβει.

Βήμα 4

Στο μεταξύ, έχουμε έτοιμα όλα τα άλλα υλικά.

Βήμα 5

Κοσκνισμένο το αλεύρι, λιωμένο το βούτυρο κλπ.

Βήμα 6

Όταν δούμε ότι το ζυμάρι είναι έτοιμο, ανοίγουμε ένα λάκκο στο αλεύρι και το ρίχνουμε με όλα τα υλικά μαζί (το βούτυρο χλιαρό).

Βήμα 7

Τα ζυμώνουμε πολύ καλά, να απορροηθούν όλα τα υγρά και να γίνει μία ζύμη πολύ καλή και αφράτη.

Βήμα 8

Την περνάμε λίγη - λίγη από το μίξερ ή τα ζυμώνουμε ακόμα πολύ.

Βήμα 9

Πλάθουμε τα κουλουράκια και τα βάζουμε να ανέβουν σε μέρος ζεστό σκεπασμένα με κουβέρτες.

Βήμα 10

Σε 15 ώρες περίπου είναι έτοιμα για το φούρνο.

Βήμα 11

Βάζουμε ένα δοκιμαστικά και αν δούμε ότι πραγματικά είναι έτοιμα, τα αλείφουμε με αυγό και τα φουρνίζουμε.

Μυστικά

Σημείωση: Αν η ζύμη πέσει λίγο σφιχτή, τότε βρέχουμε τα χέρια μας με χλιαρό νερό και ζυμώνουμε μέχρι να μαλακώσει η ζύμη, όχι όμως πολύ.

Τύπος Συνταγής:
Μέσος Όρος Βαθμολογίας

(5 / 5)

5 5 1
Βαθμολόγησε τη Συνταγή

1 χρήστες βαθμολόγησαν τη συνταγή