Κρεατόπιτα πρωτοχρονιάς με τραχανά

2015-12-27
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
  • Σερβίρεις : 10
  • Χρόνος Προετοιμασίας : 50m
  • Χρόνος Μαγειρέματος : 2:000 h
  • Έτοιμη σε : 2:50 h

Καλημέρα σας αγαπημένες μου φίλες. Τα Χριστούγεννα είναι πρό των πυλών, το άρωμά τους έχει κατακλύσει κάθε γωνιά του σπιτιού και της πόλης, η μυρωδιές των φαγητών μας “σπάνε” τη μύτη κάθε μέρα. Την ξεχωριστή αυτή ατμόσφαιρα που μόνο τα Χριστούγεννα μπορούν να προσφέρουν, την συνοδεύει πάντα ενα γιορτινό τραπέζι με τα αγαπημένα μας πρόσωπα. Ένα τραπέζι όμως, κυρίως την τελευταία μέρα του χρόνου που περιμένουν μικροί και μεγάλοι πως και πως την έλευση του νέου έτους με χαρά, δεν μπορεί να μην έχει την ελληνική πατροπαράδοτη πινελιά της πίτας. Γιαυτό λοιπόν εμείς σήμερα σας προτείνουμε κρεατόπιτα πρωτοχρονιάτικη. Μία πίτα που πραγματικά θα εντυπωσιάσει και θα ξετρελάνει τους πάντες αφού συνδυάζει το λευκό και κόκκινο κρέας και δίνει μία γεύση μοναδική. Μία πίτα που σίγουρα θα θα γίνει ανάρπαστη από το τραπέζι και θα τους ξετρελάνει όλους. Καλές γιορτές φίλες μου.

 

Υλικά

  • 1 κιλό κρέας χοιρινό
  • 1 κοτόπουλο (βάρους 1½ -2 κιλών)
  • 5-6 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • 10-15 φύλλα πίτας
  • 2 φλιτζ. τραχανά
  • 1 κουτ. (της σούπας) ντοματοπελτέ
  • 3 κουτ. (της σούπας) βούτυρο
  • Λίγο λάδι
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • Κανέλα

Διαδικασία

Βήμα 1

Αρχικά παίρνουμε το κοτόπουλο, το χοιρίνο και το κόβουμε σε μικρά κομμάτια.

Βήμα 2

Παίρνουμε μία κατσαρόλα, ρίχνουμε τσα ψιλοκομμένα κρεμμύδια, 1 κουταλιά αλάτι, το κρέας και το αφήνουμε να τσιγαρίστεί, προσθέτουμε το βούτυρο, τον πελτέ και συνεχίζουμε το τσιγάρισμα για λίγο ακόμη.

Βήμα 3

Μόλις τσιγαριστούν ρίχνουμε στην κατσαρόλα νερό μέχρι να σκεπάσει τα υλικά και τα αφήνουμε να βράσουν σε χαμηλή φωτιά. Αφού βράσουν προσθέτουμε τον τραχανά, το πιπέρι, την κανέλα και το αφήνουμε να βράσει για άλλα 30-40 λεπτά περίπου μέχρι να χυλώσει το μίγμα.

Βήμα 4

Στη συνέχεια παίρνουμε τα 10 φύλλα πίτας, τα βουτυρώνουμε ένα ένα τα στρώνουμε στο ταψί, περιχύνουμε με τη μίγμα της γέμισης (αφού έχουμε ξεκοκαλίσει το κοτόπουλο), βουτυρώνουμε τα υπόλοιπα 5 φύλλα της πίτας ένα ένα, τα στρώνουμε από πάνω και τυλίγουμε τις άκρες των φύλλων για να σχηματιστεί ο κόθαρος.

Βήμα 5

Τέλος βάζουμε την πίτα σε μέτριο φούρνο και την αφήνουμε να ψηθεί για 1 ώρα.

Τύπος Συνταγής:
Μέσος Όρος Βαθμολογίας

(5 / 5)

5 5 1
Βαθμολόγησε τη Συνταγή

1 χρήστες βαθμολόγησαν τη συνταγή