Λαυράκι στο φούρνο με σάλτσα ντομάτας Σπετσιώτικο

2014-03-17
Λαυράκι στο φούρνο με σάλτσα ντομάτας
  • Σερβίρεις : 4
  • Χρόνος Προετοιμασίας : 15m
  • Χρόνος Μαγειρέματος : 45m
  • Έτοιμη σε : 60m

Μια πολύ κλασική νησιώτικη συνταγή από τις Σπέτσες και από τις πιο διαδεδομένες παραδοσιακές προτάσεις της Ελληνικής κουζίνας για να φτιάξεις λαυράκι στο φούρνο με σάλτσα ντομάτας θα βρεις παρακάτω. Η συνταγή είναι γνωστή και ως αλά Σπετσιώτα και συνοδεύεται εξίσου ωραία με συναγρίδα, σφυρίδα ή γλώσσα. Δοκίμασε την και γράψε μου τα σχόλια σου παρακάτω.

Υλικά

  • 1 κιλό ψάρι (λαβράκι, συναγρίδα ή σφυρίδα)
  • 1 1/2 φλιτζάνι λάδι
  • 2 κουταλιές ντομάτα πελτές
  • 1 ματσάκι μαϊντανός
  • 1 δόντι σκόρδο λιωμένο
  • 1 κουταλιά της σούπας αλάτι
  • 1 κουταλάκι του γλυκού πιπέρι
  • 1 χούφτα γαλέτα

Διαδικασία

Βήμα 1

Αφού καθαρίσουμε και πλύνουμε καλά το ψάρι, ως συνήθως, το αλατίζουμε (προπαντώς στα μέσα μέρη της κοιλιάς) και το βάζουμε στο ταψί.

Βήμα 2

Ετοιμάζουμε τη σάλτσα : Ανακατεύουμε σε ένα σκεύος το λάδι, δυο κουταλιές ντομάτα πελτέ ή ανάλογες φρέσκες, μαϊντανό ψιλοκομμένο, σκόρδο λιωμένο, λίγο αλάτι και το πιπέρι.

Βήμα 3

Περιχύνουμε με αυτό το μίγμα το ψάρι, πασπαλίζουμε με τη μισή γαλέτα την επάνω πλευρά του, την περιβρέχουμε με σάλτσα με κουτάλι, το γυρίζουμε από την άλλη πλευρά, το πασπαλίζουμε με την υπόλοιπη γαλέτα και με σάλτσα και το βάζουμε στο φούρνο.

Βήμα 4

Κατά τη διάρκεια του ψησίματος, το βρέχουμε με τη σάλτσα του, για να πιάσει κρούστα από πάνω. Αν το νερό τελειώσει, ρίχνουμε λίγο άσπρο κρασί ή νερό, ώστε άμα τελειώσει το ψήσιμο να μείνει με αρκετή σαλτσούλα.

Βήμα 5

Αν θέλουμε, κατά την ώρα που ψήνεται το ψάρι, προσθέτουμε και λίγες πατάτες.

Βήμα 6

Το λαυράκι στο φούρνο με σάλτσα ντομάτας είναι έτοιμο για να το σερβίρεις και να το απολαύσεις.

 

Τύπος Συνταγής:
Μέσος Όρος Βαθμολογίας

(5 / 5)

5 5 2
Βαθμολόγησε τη Συνταγή

2 χρήστες βαθμολόγησαν τη συνταγή