Λουκουμάδες παραδοσιακοί σιροπιαστοί με ζάχαρη της γιαγιάς

2015-05-22
Λουκουμάδες παραδοσιακοί σιροπιαστοί με ζάχαρη της γιαγιάς
  • Σερβίρεις : 16
  • Χρόνος Προετοιμασίας : 50m
  • Χρόνος Μαγειρέματος : 30m
  • Έτοιμη σε : 1:20 h

Μια συγκλονιστική συνταγή για λουκουμάδες παραδοσιακούς σιροπιαστούς με ζάχαρη της γιαγιάς του άντρα μου από την Κόριθνο σου παρουσιάζω παρακάτω. Πρόκειται για ίσως την αγαπημένη μου συνταγή για λουκουμάδες την οποία τιμούμε ανελλιπώς κάθε καλοκαίρι. Η βάση των λουκουμάδων αυτών είναι η πατάτα, τηγανίζονται με σπορέλαιο αφού έχει φτιαχτεί η ζύμη με δύο αλεύρια, λούζονται με το σιρόπι μας και στο τέλος πασπαλίζονται με καρύδια και κανέλα. Ο συνδυασμός όλων αυτών των υλικών και ο τρόπος που ενώνονται, παράγει ένα εξαίσιο αποτέλεσμα το οποίο σου προτείνω να δοκιμάσεις μαγειρεύοντας αυτή τη συνταγή και να μου στείλεις κι εσύ τις εντυπώσεις σου και τα σχόλια σου σχετικά με την γεύση που θα δοκιμάσεις. Καλή σου απόλαυση.

Υλικά

  • Για τη ζύμη:
  • 2 κιλά αλεύρι (το Νο 1 σκληρό-Μύλοι Αγ. Γεωργίου)
  • 1 μπαίκιν πάουντερ
  • 1 κιλό πατάτες
  • 1 κουταλιά της σούπας αλάτι ψιλό
  • λίγη μαγιά από το φούρνο
  • νερό χλιαρό όσο πάρει
  • 1/2 κιλό λάδι για τηγάνισμα (προτιμούμε σπορέλαιο)
  • Για το σιρόπι:
  • 1 ποτήρι του νερού ζάχαρη
  • 1 ποτήρι του νερού μέλι
  • 1 ποτήρι του νερού νερό
  • Για το πασπάλισμα:
  • 1 φλιτζάνι τσαγιού καρύδια κοπανισμένα
  • 1 χαρτάκι κανέλα

Διαδικασία

Βήμα 1

Καθαρίζουμε τις πατάτες, τις βράζουμε καλά και τις περνάμε από το μύλο του πουρέ.

Βήμα 2

Λιώνουμε τη μαγιά σε χλιαρό νερό.

Βήμα 3

Ανακατεύουμε σε λεκάνη τις πατάτες, το αλάτι, τη μαγιά και προσθέτουμε λίγο-λίγο το αλεύρι ανακατεμένο με τη μπαίκιν.

Βήμα 4

Δουλεύουμε συνέχεια το μίγμα προσθέτοντας και από λίγο χλιαρό νερό ώσπου να γίνει μία ζύμη μαλακιά.

Βήμα 5

Τη σκεπάζουμε και αφήνουμε να φουσκώσει σε ζεστό μέρος.

Βήμα 6

Βάζουμε στη φωτιά κατσαρόλα με μπόλικο λάδι (κατά προτίμηση σπορέλαιο) και όταν κάψει καλά, ρίχνουμε μέσα κουταλιά, κουταλιά τη ζύμη (με το κουτάλι που το βουτάμε κάθε φορά στο νερό) και ψήνουμε τους λουκουμάδες.

Βήμα 7

Στο μεταξύ ετοιμάζουμε το σιρόπι, βράζοντας σε κατσαρόλα τη ζάχαρη, το μέλι και το νερό 2 λεπτά.

Βήμα 8

Αφήνουμε να κρυώσει λίγο το σιρόπι και περιχύνουμε με αυτό τους λουκουμάδες, καυτούς, αμέσως μόλις τους σερβίρουμε στα πιάτα, βγάζοντάς τους με τρυπητή κουτάλα από την κατσαρόλα που βράζουν και πασπαλίζοντάς τους με καρύδι τριμμένο και κανέλα.

 

Τύπος Συνταγής:
Μέσος Όρος Βαθμολογίας

(5 / 5)

5 5 2
Βαθμολόγησε τη Συνταγή

2 χρήστες βαθμολόγησαν τη συνταγή