Μακαρονόπιτα Χριστουγέννων (της Αργυρώς)

2015-12-20
makaronopita-xristougennwn
  • Σερβίρεις : 10
  • Χρόνος Προετοιμασίας : 40m
  • Χρόνος Μαγειρέματος : 60m
  • Έτοιμη σε : 1:40 h

Καλημέρα αγαπημένες μου φίλες. Τα Χριστούγεννα είναι όλο και πιο κοντά στην πόρτα μας, έχουν μεταδώσει παντού τα αρώματα και τις εικόνες που μεταφέρουν, μας έχουν φτιάξει την διάθεση και μας έδωσαν το αέρα να περάσουμε όμορφα τις μέρες αυτές, γεμάτες οικογενειακές στιγμές. Και για να γίνουν πιο όμορφες αυτές οι στιγμές, θα πρέπει να αναλάβουμε εμείς. Θα πρέπει να περιποιηθούμε τα αγαπημένα μας πρόσωπα και να τους προσφέρουμε το καλύτερο, όπως πάντα. Μία πολύ νόστιμη πρόταση για να στολίσετε το τραπέζι σας μαζί με τα υπόλοιπα φαγητά σας είναι μία μακαρονόπιτα χριστουγέννων. Μία πίτα που αποτελείται από πολλά μπαχαρικά και την ιδιαιτερότητα της γεύσης την δίνει το μοσχοκάρυδο. Μπαχαρικό που έγινε γνωστό στην Ευρώπη από τους Πορτογάλους ναυτικούς το 1512 και χρησιμοποιείται στην αντιμετώπιση της νόσου του Chron και στα ρευματικά. Μία τόσο νόστιμη πίτα με μπαχαρικά που έχουν θεραπευτικές ιδιότητες, μεταφέρεται στο πιάτο μας δίνοντας ένα καταπληκτικό γευστικό αποτέλεσμα. Καλές γιορτές.

 

Υλικά

  • 1 αυγό
  • 6 φύλλα πολίτικο
  • 1 συσκευασία spaghetti ολικής αλέσεως Barilla No 5
  • 1 συσκευασία σάλτσα pecorino
  • 1 συσκευασία σάλτσα ricotta
  • 150 γραμ κεφαλοτύρι τριμμένο
  • 75 γραμ βούτυρο
  • 75 γραμ αλεύρι
  • 150 γραμ μανιτάρια σε φέτες
  • 750 γραμ γάλα
  • Μοσχοκάρυδο τριμμένο
  • Αλάτι
  • Πιπέρι

Διαδικασία

Βήμα 1

Αρχικά σε μία κατσαρόλα ρίχνουμε τα ζυμαρικά και τα βράζουεμ σύμφωνα με τις οδηγίες.

Βήμα 2

Στη συνέχεια σε ένα τηγάνι ρίχνουμε 2 κ.σ. ελαιόλαδο, τα μανιτάρια, τα σωτάρουμε, περιμένουμε να πιουν τα υγρά τους, ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι, τις σάλτσες και τις αφήνουμε να ζεσταθούν για 5 λεπτά.

Βήμα 3

Μόλις τα ζυμαρικά είναι έτοιμα τα στραγγίζουμε, τα ρίχνουμε στην κατσαρόλα, προσθέτουμε το μίγμα σάλτσας και μανιταριών και τα ανακατεύουμε.

Βήμα 4

Κρέμα: Σε μία κατσαρόλα ρίχνουμε το βούτυρο,το λιώνουμε, το αλεύρι, το αφήνουμε να ψηθεί για 2 λεπτά, το μοσχοκάρυδο, κατεβάζουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το γάλα, ανακατεύουμε, το βάζουμε πάλι σε μέτρια φωτιά για λίγα λεπτά μέχρι να δέσει η κρέμα, προσθέτουμε το αλάτι, το πιπέρι, κατεβάζουεμ από τη φωτιά, ρίχνουμε το τυρί, το αυγό και ανακατέβουμε.

Βήμα 5

Μόλις η κρέμα είναι έτοιμη ρίχνουμε στην κατσαρόλα με τα ζυμαρικά, το τυρί, τη μισή ποσότητα κρέμας και ανακατεύουμε.

Βήμα 6

Παίρνουμε μία μεγάλη φόρμα του κέικ, τη λαδώνουμε, στρώνουμε 4 φύλλα πολίτικου τα οποία λαδώνουμε ενδιάμεσα, ρίχνουμε τα μισά μακαρόνια με τη σάλτσα, από πάνω την υπόλοιπη κρέμα, από πάνω τα υπόλοιπα ζυμαρικά, από πάνω στρώνουμε τα υπόλοιπα λαδωμένα φύλλα πολίτικου, γυρίζουμε τις άκρες των φύλλων, τρυπάμε την επιφάνεια της πίτας και την αλείφουμε με λάδι.

Βήμα 7

Τέλος τοποθετούμε την πίτα στον προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς και ψήνουμε για 60 λεπτά.

Τύπος Συνταγής:
Μέσος Όρος Βαθμολογίας

(5 / 5)

5 5 1
Βαθμολόγησε τη Συνταγή

1 χρήστες βαθμολόγησαν τη συνταγή