Μαριναρισμένη γαλοπούλα ψητή με γέμιση από ρύζι, κιμά, συκωτάκια και κουκουνάρι

2015-10-26
marinarisma-galopoula-gemisth
  • Σερβίρεις : 6
  • Χρόνος Προετοιμασίας : 30m
  • Χρόνος Μαγειρέματος : 3:000 h
  • Έτοιμη σε : 3:000 h

Από τις συνταγές με γαλοπούλα που σου έχουμε προτείνει, αυτή μάλλον παίρνει το βραβείο της υπερπαραγωγής. Μια συγκλονιστική πραγματικά συνταγή, η οποία αφορά μαριναρισμένη γαλοπούλα ολόκληρη η οποία είναι γεμιστή με μια πολύ ιδιαίτερη γέμιση που περιέχει πραγματικά τα πάντα, με έμφαση στον κιμά, τα συκωτάκια, το ρύζι, τα τυριά και το κουκουνάρι. Στο τέλος και πριν την ψήσουμε, βάζουμε από πάνω την μαρινάδα της η οποία έχει βάση το πορτοκάλι και το κονιάκ και αφήνουμε για ώρες στο φούρνο να ψηθεί. Η συνταγή αυτή επειδή είναι χρονοβόρα και έχει κόπο, προσωπικά θα την πρότεινα να την ετοιμάσεις μόνο σε κάποιο αρκετά επίσημο τραπέζι και σίγουρα την περίοδο των Χριστουγέννων που αρκετοί άνθρωποι το έχουν σαν παράδοση ακολουθώντας το Αμερικάνικο έθιμο. Σε κάθε περίπτωση η συνταγή αυτή είναι μοναδικής νοστιμιάς και χωρίς σκέψη και συζήτηση σου την προτείνω να την ετοιμάσεις και να την σερβίρεις στους καλεσμένους σου μαζί με μια σαλάτα. Δεν πιστεύω πως χρειάζεσαι άλλο συνοδευτικό καθώς τα υλικά της γέμισης θα σε καλύψουν πλήρως. Καλή απόλαυση.

Υλικά

  • 1 μέτρια γαλοπούλα βάρους 2½ - 3 κιλών
  • αλάτι
  • φρεσκοτριμένο πιπέρι
  • Για τη γέμιση:
  • 1 φλιτζάνι τριμμένη γραβιέρα
  • 1 ξερό κρεμμύδι, τριμμένο
  • 1 μέτριο πράσο, ψιλοκομμένο
  • 3 κ.σ. ρύζι καρολίνα
  • 2 κ.σ. μαύρες σταφίδες
  • 2 κ.σ. κουκουνάρια καβουρδισμένα για πολύ λίγο μέχρι να πάρουν χρώμα
  • 1 μήλο τριμμένο χωρίς τη φλούδα
  • 1½ φλιτζάνι κάστανα βρασμένα, κομμένα στη μέση
  • συκωτάκια της γαλοπούλας
  • 4 κ.σ. μαργαρίνη
  • 200 γρ. χοιρινός κιμάς, από πανσέτα ή λαιμό
  • Για την κρούστα:
  • πάπρικα γλυκιά σε σκόνη
  • μπαχάρι σε σκόνη
  • αλάτι
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 1 φλιτζάνι μαλακωμένο Βιτάμ
  • ½ φλιτζάνι τυρί κρέμα
  • ½ φλιτζάνι ψιλοκομμένος μαϊντανός
  • ½ φλιτζάνι ψιλοκομμένα φύλλα φρέσκου δυόσμου
  • Για τη μαρινάδα:
  • 4 φλιτζάνια γλυκό λευκό κρασί
  • 1 φλιτζάνι κονιάκ
  • χυμός από 5 πορτοκάλια

Διαδικασία

Βήμα 1

Μαρινάρισμα: Για να μαρινάρουμε τη γαλοπούλα τοποθετούμε το χυμό από τα πορτοκάλια, το κονιάκ, το κρασί και τη γαλοπούλα σε μία λεκάνη, την αλείφουμε με το μίγμα και την αφήνουμε όλο το βράδυ σστη λεκάνη.

Βήμα 2

Στη συνέχεια την επόμενη μέρα για την κρούστα τοποθετούμε σε ένα μπωλ το βιτάμ, το δυόσμο, το μαϊντανό, το τυρί κρέμα, το αλάτι, το πιπέρι, το μπαχάρι και την πάπρικα και ανακατεύω όλα τα υλικά. Στη συνέχεια προσπαθούμε προσεκτικά να ξεκολλήσουμε το δέρμα της γαλοπούλας από τη σάρκα με προσοχή για να μην σκιστεί, αλείφουμε με τα υλικά της κρούστας και τοποθετούμε τη γαλοπούλα σε ένα ταψί.

Βήμα 3

Γεμιση: Παίρνουμε μια κατσαρόλα, ζεσταίνουμε τη μαργαρίνη σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε τον κιμά, τα συκωτάκια, το κρεμμύδι και το πράσο για 6-8 λεπτά περίπου. Στη συνέχεια προσθέτουμε το ρύζι,το τριμμένο μήλο, τα κάστανα, τις σταφίδες, τα κουκουνάρια, ρίχνω 2 φλυτζάνια νερό και το αφήνουμε να πάρει βράση. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και ρίχνουμε την πάπρικα, το αλάτι, το πιπέρι, το μπαχάρι και μαγειρεύουμε για 10 λεπτά περίπου μέχρι να πιει το μίγμα τα υγρά του. Αποσύρουμε από τη φωτιά προσθέτουμε τη γραβιέρα και ανακατεύουμε.

Βήμα 4

Γεμίζουμε τη γαλοπούλα με τη γέμιση και τη ράβουμε με σπάγγο.

Βήμα 5

Τέλος τοποθετούμε τη γαλοπούλα στο ταψί, περιχύνουμε τη μαρινάδα και τη βάζουμε στον προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για περίπου 3 ώρες μέχρι να ροδίσει.

Βήμα 6

Σε περίπτωση που δεν έχει γίνει σκεπάζουμε με ένα αλουμινόχαρτο την πέτσα για να μην καεί και συνεχίζουμε το ψήσιμο.

Τύπος Συνταγής:
Μέσος Όρος Βαθμολογίας

(5 / 5)

5 5 1
Βαθμολόγησε τη Συνταγή

1 χρήστες βαθμολόγησαν τη συνταγή