Μαρμελάδα τσάπουρνο

2015-06-29
Μαρμελάδα τσάπουρνο
  • Χρόνος Προετοιμασίας : 0m
  • Χρόνος Μαγειρέματος : 0m
  • Έτοιμη σε : 0m

Η συνταγή για μαρμελάδα τσάπουρνο, που σου παραθέτω στην παρακάτω σελίδα έχει κερδίσει την καρδιά μου και την φτιάχνω συνεχώς στο σπίτι καθώς την θεωρώ από τις πιο ιδιαίτερες και νόστιμες συνταγές για μαρμελάδα που μπορείς να βρεις. Τα τσάπουρνα μοιάζουν με μούρα τα οποία έχουν ελαφρώς πιο ξινή γεύση και τα μαζεύουμε τον Οκτώβριο. Εγώ μαζεύω μεγάλες ποσότητες στο σπίτι, τις οποίες καταψύχω και έτσι μπορώ να έχω μαρμελάδα τσάπουρνο όλο το χρόνο. Στη συνταγή μου θα δεις ότι προσθέτω και μερικά μήλα και αυτό γιατί αποτελούν φυσική πηκτίνη. Προσπάθησε να δημιουργήσεις και εσύ τη δική σου σπιτική μαρμελάδα τσάπουρνο και στείλε μου σχόλια και εντυπώσεις μέσα από το χώρο που θα βρεις στη σελίδα παρακάτω.

Υλικά

  • 1 κιλό τσάπουρνα
  • 1 κιλό μήλα καθαρισμένα
  • 4 κλωνάρια αρμπαρόριζα
  • 500 ml νερό
  • χυμός 1 1/2 λεμονιού
  • καστανή ζάχαρη

Διαδικασία

Βήμα 1

Αρχικά πλένουμε καλά τα τσάπουρνα αφού αφαιρέσουμε τα κοτσάνια τους.

Βήμα 2

Μετά καθαρίζουμε τα μήλα και τα κόβουμε κομματάκια.

Βήμα 3

Σε μία κατσαρόλα με νερό ζεσταίνουμε τα μήλα μαζί με το χυμό 1/2 λεμονιού για 15 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν.

Βήμα 4

Αφού μαλακώσουν αποσύρουμε από τη φωτιά και σουρώνουμε κρατώντας το νερό τους.

Βήμα 5

Σε μία κατσαρόλα προσθέτουμε το νερό που κρατήσαμε προηγουμένως μαζί με τα τσάπουρνα και βράζουμε για περίπου 15 λεπτά οπότε και αποσύρουμε από τη φωτιά, αφήνοντας το μείγμα να κρυώσει.

Βήμα 6

Στη συνέχεια σουρώνουμε το μείγμα και πιέζουμε καλά τα τσάπουρνα προκειμένου να βγάλουν όλο το ζουμί τους και να μείνουν στη σίτα μόνο τα κουκούτσια τους.

Βήμα 7

Στον ωραίο παχύρευστο χυλό λοιπόν από τα τσάπουρνα ρίχνουμε τα μήλα, πολτοποιούμε με το μιξεράκι χειρός και ζυγίζουμε να δούμε πόσο γραμ. πολτού έχουμε.

Βήμα 8

Ρίχνουμε τη μισή ποσότητα από αυτή που ζυγίσαμε, ζάχαρη στην κατσαρόλα (δηλ. αν ο πολτός μας ζυγίζει 1 κιλό τότε προσθέτουμε 500 γραμ. ζάχαρη).

Βήμα 9

Τέλος προσθέτουμε και τα κλωνάρια αρμπαρόριζας, δεμένα μεταξύ τους, στην κατσαρόλα και βράζουμε σε χαμηλή θερμοκρασία μέχρι να δέσει η μαρμελάδα μας.

Βήμα 10

Λίγο πριν δέσει και κατεβάσουμε από τη φωτιά προσθέτουμε και το χυμό 1 λεμονιού.

Βήμα 11

Ενδιάμεσα ξαφρίζουμε όποτε χρειαστεί.

Βήμα 12

Γεμίζουμε με μαρμελάδα αποστειρωμένα βάζα τα οποία αναποδογυρίζουμε κλεισμένα μέχρι να κρυώσει η μαρμελάδα.

Τύπος Συνταγής:
Μέσος Όρος Βαθμολογίας

(5 / 5)

5 5 1
Βαθμολόγησε τη Συνταγή

1 χρήστες βαθμολόγησαν τη συνταγή