Μελιτζανόπιτα νηστίσιμη απλή με ρύζι και χωρίς κιμά

2015-05-15
Μελιτζανόπιτα νηστίσιμη
  • Σερβίρεις : 12
  • Χρόνος Προετοιμασίας : 50m
  • Χρόνος Μαγειρέματος : 40m
  • Έτοιμη σε : 1:30 h

Μία υπέροχη πρόταση για μελιτζανόπιτα νηστίσιμη απλή με ρύζι και χωρίς κιμά, ιδανική για όποιον νηστεύει αλλά και μη, παρουσιάζεται παρακάτω στη σελίδα μας. Πρόκειται για μία λαχταριστή πίτα με γέμιση από μελιτζάνα και κρεμμύδια τα οποία προσδίδουν μία απίστευτη γλύκα στο τελικό γευστικό αποτέλεσμα και την κάνουν μια από τις πιο ιδιαίτερες μελιτζανόπιτες που θα βρεις στον ιστότοπο μας. Φυσικά όπως και στις περισσότερες ελληνικές συνταγές μπορείς να κάνεις τη δική σου παραλλαγή προσθέτοντας το υλικό της αρεσκείας σου όπως για παράδειγμα φέτα, μυρωδικά και ότι άλλο μπορείς να σκεφτείς. Περιμένω να τη δοκιμάσεις χωρίς δεύτερη σκέψη και να μου στείλεις τις εντυπώσεις σου καθώς και τι παραλλαγή πιθανόν να έκανες μέσα από το χώρο που θα βρεις κάτω κάτω στη σελίδα αυτή.

Υλικά

  • Γέμιση:
  • 6 μελιτζάνες κομμένες κυβάκια
  • 3 κρεμμύδια σε ροδέλες
  • 2 πράσα σε ροδέλες
  • 1/2 ποτήρι ρύζι
  • αλάτι-πιπέρι
  • μαϊντανός
  • Ζύμη:
  • 1 κιλό αλεύρι
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 300 γραμ. βούτυρο λιωμένο
  • 500 ml νερό
  • λίγο ξύδι

Διαδικασία

Βήμα 1

Σωτάρουμε το κρεμμύδι μαζί με τα πράσα για περίπου 5 λεπτά και προσθέτουμε τις μελιτζάνες κομμένες σε κυβάκια αλατοπιπερώνοντας και αφήνοντας τα υλικά μας να μαλακώσουν για μερικά λεπτά.

Βήμα 2

Παράλληλα ρίχνουμε στον κάδο του μίξερ τα υλικά για τη ζύμη μας εκτό από το βούτυρο, ανακατεύοντάς τα διαρκώς και ρίχνοντας το αλεύρι σιγά σιγά μέχρι να γίνει μία μαλακή ζύμη.

Βήμα 3

Χωρίζουμε τη ζύμη μας σε δύο κομμάτια καθώς και το βούτυρο σε δύο ίσες ποσότητες

Βήμα 4

Ανοίγουμε το ένα κομμάτι σε μεγάλο φύλλο με τον πλάστη και το χωρίζουμε σε 12 κομμάτια τοποθετώντας τα το ένα πάνω στο άλλο βουτυρώνοντας ενδιάμεσα.

Βήμα 5

Το ίδιο κάνουμε και με το άλλο κομμάτι ζύμης.

Βήμα 6

Τοποθετούμε για λίγο στο ψυγείο.

Βήμα 7

Στη συνέχεια παίρνουμε το πρώτο κομμάτι ζύμης που βάλαμε στο ψυγείο και το ανοίγουμε και πάλι σε ένα μεγάλο φύλλο με το οποίο καλύπτουμε την βουτυρωμένη επιφάνεια ενός ταψιού.

Βήμα 8

Από πάνω προσθέτουμε τη γέμιση και καλύπτουμε με το άλλο κομμάτι ζύμης που βγάζουμε επίσης από το ψυγείο ανοίγοντάς τη σε ένα μεγάλο φύλλο.

Βήμα 9

Κόβουμε τα κομμάτια ζύμης που προεξέχουν εκτός ταψιού.

Βήμα 10

Χαράσουμε την πίτα μας, βουτυρώνουμε, ρίχνουμε λίγες σταγόνες νεράκι με το χέρι μας και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για περίπου 40 λεπτά.

Τύπος Συνταγής:
Μέσος Όρος Βαθμολογίας

(5 / 5)

5 5 1
Βαθμολόγησε τη Συνταγή

1 χρήστες βαθμολόγησαν τη συνταγή