Μελομακάρονα με ελαιόλαδο

2015-12-15
melomakarona-me-elaiolado
  • Σερβίρεις : 60
  • Χρόνος Προετοιμασίας : 50m
  • Χρόνος Μαγειρέματος : 35m
  • Έτοιμη σε : 1:25 h

Καλημέρα αγαπημένες μου φίλες! Ελπίζω να είστε καλά και να έχετε μπει ήδη στο γιορτινό κλίμα των υπέροχων αυτών ημερών. Φυσικά το παραδοσιακό γλυκό που δεν πρέπει να απουσιάζει από κανένα σπίτι είναι τα λατρεμένα μελομακάρονα. Η αγαπημένη αυτή χριστουγεννιάτικη λιχουδιά έχει ρίζες από τη Μακαρωνία και η αρχική του συνταγή ήταν ένα έιδος πίτας που έβγαζαν μετά τις κηδείες. Η λέξη μελομακάρονο όμως, προκαλέι  μόνο εύθυμα συναισθήματα αφού περιέχει μέλι συστατικό της μακροζωίας και είναι συνδυασμένο με τις χαρούμενες μέρες των χριστουγέννων. Η συνταγή λοιπόν που σας παραθέτουμε σήμερα για τα μελομακάρονα καθώς υπάρχουν πολλές παραλλαγές της συνταγής που σας δίνουν το δικαίωμα να βάλετε κυρίως τη δικής σας νότα είναι μελομακάρονα με ελαιόλαδο. Ένα συστατικό που ιατρικές έρευνες έχουν δείξει ότι συμβάλει στη βελτίωση της υγείας και πρέπει να υπάρχει στη διατροφή μας. Ακόμα δεν έχετε ξεκινήσει να τα φτιάχνετε;; Σας το προτείνω ανεπιφύλαχτα. Καλές γιορτές αγαπημένες μου.

Υλικά

  • 3 - 3 ½ φλιτζ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, όσο πάρει
  • 1 φλιτζ. / 240 ml έξτρα-παρθένο ελαιόλαδο
  • ½ φλιτζ. ζάχαρη
  • ½ κ.γ. μαγειρική σόδα
  • ½ φλιτζ. / 120 ml φρέσκο χυμό πορτοκαλιού
  • ¼ φλιτζ. / 60 ml κονιάκ
  • 1 φλιτζ. καρύδι, τριμμένο
  • 1 κοφτή κ.γ. μπείκιν πάουντερ
  • 1 κ.γ. κανέλα, τριμμένη
  • ½ κ.γ. γαρύφαλλο, τριμμένο
  • Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
  • Για το σιρόπι:
  • 1 μέτριο ξυλάκι κανέλας
  • 1 φλιτζ. ζάχαρη
  • 1 φλιτζ. μέλι
  • ½ φλιτζ. / 120 ml νερό
  • Ξύσμα από μία φλούδα λεμονιού 2.5 εκ.

Διαδικασία

Βήμα 1

Σιρόπι: Σε μία κατσαρόλα ρίχνουμε το μέλι, τη ζάχαρη, το νερό, τα αφήνουμε να πάρουν μία βράση, βάζουμε την κανέλα, το ξύσμα λεμονιού, σιγοβράζουμε σε μέτρια φωτιά για 10 λεπτά και τα αφήνουμε να κρυώσει τελείως.

Βήμα 2

Στη συνέχεια σε ένα μπωλ ρίχνουμε το αλεύρι, το μπέικιν, την κανέλα, το γαρύφαλλο και τα ανακατεύουμε.

Βήμα 3

Σε ένα άλλο μπωλ ρίχνουμε ρίχνουμε το ελαιόλαδο, τη ζάχαρη, τα χτυπάμε καλά μέχρι το μίγμα να γίνει κρεμώδες. Αναμιγνύουμε σε ενα ένα μπολάκι τη σόδα με το χυμό πορτοκαλιού, τα προσθέτουμε στο μίγμα με το λάδι, ρίχνουμε το κονιάκ, τα καρύδια, το ξύσμα πορτοκαλιού και ανακατεύουμε καλά μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.

Βήμα 4

Παίρνουμε ένα ταψί, στρώνουμε μία λαδόκολλα, ζυμωνουμε τα μελομακάρονα και τα τοποθετούμε στο φούρνο και ψληνουμε για 25 λεπτά περίπου.

Βήμα 5

Τέλος μόλις είναι έτοιμα τα σιροπιάζουμε με το κρύο σιρόπι, πασπαλίζουμε με καρύδια εάν θέλουμε και είναι έτοιμα.

Τύπος Συνταγής: Ετικέτες:
Μέσος Όρος Βαθμολογίας

(5 / 5)

5 5 1
Βαθμολόγησε τη Συνταγή

1 χρήστες βαθμολόγησαν τη συνταγή