Μελομακάρονα νηστίσιμα εύκολα χωρίς κονιάκ

2015-12-01
melomakarona-nhstisima-eukola
  • Σερβίρεις : 72
  • Χρόνος Προετοιμασίας : 20m
  • Χρόνος Μαγειρέματος : 30m
  • Έτοιμη σε : 50m

Αγαπημένες μου φίλες καλημέρα σας. Οι μυρωδιές στην γειτονιά άρχισαν να φτάνουν στα σπίτια μας, και εμείς δεν πρέπει να μείνουμε με σταυρωμένα τα χέρια. Πρέπει ως καλές νοικοκυρές να συνεχίσουμε τις παραδόσεις και τα ελληνικά έθιμα. Επομένως, δεν γίνονται Χριστούγεννα χωρίς μελομακάρονα. Σήμερα, έχω για σας μια διαφορετική συνταγή, ώστε να μπορέσουμε να ικανοποιήσουμε τους αγαπημένους μας ή εμάς τις ίδιες που κάνουμε νηστεία, ή αυτές που βρίσκονται σε δίαιτα και θέλουν το καλύτερο για την σιλουέτα τους. Θα φτιάξουμε, λοιπόν, μελομακάρονα νηστίσιμα. Τα φετινά μας μελομακάρονα, δηλαδή, θα τα φτιάξουμε με λάδι, χωρίς καθόλου βούτυρο, αντικαθιστώντας επίσης ένα μέρος του αλευριού με την σιμιγδάλι. Εγώ τα τελείωσα πριν λίγες ημέρες, και δεν μπορείτε να φανταστείτε πόσο ωραία έγιναν. Εξαφανίστηκαν και θα πρέπει άμεσα να φτιάξω και άλλα. Επιπλέον, μια ωραία συμβουλή που δέχτηκα, είναι να σιροπιάζεται ανάποδα τα μελομακάρονα, ώστε πάντα η κορυφή να είναι σιροπιαστεί, και καθώς το γυρνάμε ανάποδα, το σιρόπι θα κυλάει προς τα κάτω, κάνοντας το μελομακάρονό μας λαχταριστό και όχι ξερό στον πάτο. Δοκιμάστε την συνταγή αυτή και θα με θυμηθείτε. Καλά Χριστούγεννα φίλες μου, με αγάπη!

Υλικά

  • 1 κιλό αλεύρι
  • 1 κούπα ηλιέλαιο
  • 1 κούπα ελαιόλαδο
  • 1 κούπα χυμός πορτοκαλιού
  • 1/2 κούπα ζάχαρη
  • 1/2 κούπα σιμιγδάλι
  • 1 κ.γλ. μαγειρική σόδα
  • 1 κ.γλ. γαρύφαλλο σε σκόνη
  • 3 κ.γλ. κανέλα σε σκόνη
  • 1 κ.γλ. ξύσμα πορτοκάλι
  • Για το σιρόπι:
  • 2 ξυλάκια κανέλας
  • 4 γαρύφαλλα
  • 2 ½ κούπες νερό
  • 2 ½ κούπες ζάχαρη
  • 1/2 κούπα μέλι
  • 2 κ.γλ. ξύσμα πορτοκάλι
  • χυμό από ½ πορτοκάλι
  • Για το γαρνίρισμα:
  • μέλι
  • τριμμένο καρύδι

Διαδικασία

Βήμα 1

Σιρόπι: Σε μία κατσαρόλα μεσαίου μεγέθους ρίχνουμε το νερό, το ξύσμα πορτοκαλιού, το χυμό, την κανέλα, τα γαρύφαλλα, τη ζάχαρη, τα αφήνουμε να παρουν ωράση σε μέτρια προς δυνατή φωτιά καιμόλις πάρει κατεβάζουεμ από τη φωτιά, ρίχνουμε το μέλι, ανακατεύουμε μέχρι αν διαλυθεί και το αφήνουμε να κρυώσει καλά.

Βήμα 2

Στη συνέχεια σε ένα μπωλ ρίχνουμε το ηλιέλαιο, το ελαιόλαδο, το χυμό πορτοκαλιού, τη μαγειρική σόδα (σε αυτό το σημείο ανακατεύουμε καλά για 1 λεπτό για να αναμειχθεί με το χυμό πορτοκαλιού), το γαρύφαλο και την κανέλα σε σκόνη, τη ζάχαρη, το ξύσμα πορτοκαλιού, το σιμγδάλι, το αλεύρι (με τη σειρα που προαναφέραμε) και αρχίζουμε να ανακτεύουμε με τα χέρια κάνοντας απαλές και αργές κινήσεις, διπλώνοντας τη ζύμη για 2 λεπτά περίπου.

Βήμα 3

Μόλις είναι έτοιμη η ζύμη αρχίζουμε και την πλάθουμε μελομακάρονα.

Βήμα 4

Παίρνουμε ενα ταψί, στρώνουμε μία λαδόκολλα, βάζουμε τα μελομακάρονα, τοποθετούμε στον προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς και ψήνουμε για 30 λεπτά περίπου.

Βήμα 5

Τέλος αμέσως μόλις βγουν από το φούρνο (καυτά), τα βουτάμε με μία τρυπητή κουτάλα στο κρύο σιρόπι για πολύ λίγο (για να μην λασπώσουν), τα τοποθετούμε σε μία σχάρα για να στραγγίξουν και πασπαλίζουμε με μέλι και καρύδι.

Τύπος Συνταγής: Ετικέτες:
Μέσος Όρος Βαθμολογίας

(5 / 5)

5 5 1
Βαθμολόγησε τη Συνταγή

1 χρήστες βαθμολόγησαν τη συνταγή