Μελομακάρονα παραδοσιακά με σιγδάλι νόστιμα

2015-12-09
melomakarana-paradosiaka-me-simigdali
  • Σερβίρεις : 50
  • Χρόνος Προετοιμασίας : 13m
  • Χρόνος Μαγειρέματος : 22m
  • Έτοιμη σε : 35m

Καλημέρα σας αγαπημένες μου φίλες. Τα Χριστούγεννα είναι πρό των πυλών, το άρωμά τους έχει κατακλύσει κάθε γωνιά του σπιτιού και της πόλης, η μυρωδιές των φαγητών μας ΄΄σπάνε΄΄΄τη μύτη κάθε μέρα. Την ξεχωριστή αυτή ατμόσφαιρα που μόνο τα Χριστούγεννα μπορούν να προσφέρουν, την συνοδεύει πάντα ενα γευστικό γλυκό. Και φυσικά, δεν γίνονται Χριστούγεννα χωρίς μελομακάρονα. Σήμερα, θα φτιάξουμε μια παραδοσιακή συνταγή για μελομακάρονα, χωρίς σύγχρονες παραλλαγές, τιμώντας τη γιαγιά μας ή την μαμά μας που μας την δίδαξε. Τα μελομακάρονα με σιμιγδάλι είναι ένα απο τα πιο λατρεμένα γλυκά για μένα, θεωρώ και για κάθε σπίτι. Στην αγορά της αρτοποιίας και ζαχαροπλαστικής χρησιμοποιούνται δύο είδη σιμιγδαλιού, το ψιλό και το χονδρό. Εδώ εμείς θα ζητάμε το ψιλό. Μπορεί εκ φύσεως το σιμιγδάλι να χρησιμοποιείται για να φτιάξουμε ξερά προιόντα, όπως κουσκούς, εδώ όμως η σωστή τοποθετησή του μαζί με αλεύρι στο εσωτερικό του μείγματος απο μέλι, θα μας δώσει ένα πραγματικά εξαιρετικό αποτέλεσμα. Δοκιμάστε την συνταγή αυτή, συνταγή γεμάτη με γεύσεις, αναμνήσεις, υγεία. Καλά Χριστούγεννα φίλες μου, με αγάπη!

Υλικά

  • 1 κούπα λάδι
  • 2 κούπες σιμιγδάλι
  • 1/4 κούπας ζάχαρη
  • 1 1/2 κούπα αλεύρι
  • 1/2 κούπα χυμό πορτοκάλι
  • 1 κ γ σόδα που θα την διαλύσετε μέσα στον χυμό
  • 2 κ σ ξύσμα πορτοκαλιού
  • 1κ γ γεμάτο κανέλα
  • 1/2 κ γ γαρύφαλο
  • λίγο κονιάκ
  • Για το σιρόπι:
  • 1 ξυλάκι κανέλας
  • 1 κούπα μέλι
  • 1 κούπα ζάχαρη
  • 1 κούπα νερό
  • λίγες σταγόνες λεμονιού

Διαδικασία

Βήμα 1

Αρχικά σε ένα μπωλ ρίχνουμε το λάδι, τη ζάχαρη, το κονιάκ, το ξύσμα πορτοκαλιού, το χυμό με τη σόδα, την κανλελα, το γαρύφαλλο, το σιμιγδάλι, το αλεύρι και τα χτυπάμε καλά μέχρι να δημιουργήσουμε μία ζύμη.

Βήμα 2

Μόλις είναι έτοιμη η ζύμη αρχίζουμε πλαθουμε τα μελομακάρονα.

Βήμα 3

Στη συνέχεια σε ένα ταψί στρώνουμε μία λαδόκολλα, τοποθετούμε τα μελομακάρονα, τα βάζουμε στο φούρνο και ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 20-25 λεπτά και τα αφήνουμε να κρυώσουν καλά.

Βήμα 4

Σιρόπι: Σε μία κατσαρόλα ρίχνουμε το μέλι, τη ζ΄χαρη, το νερό, την κανέλα, τις σταγόνες λεμονιού και μόλις αρχίσει και παίρνει βράση το αφήνουμε 3 λεπτά ακόμη και κατεβάζουμε από τη φωτιά.

Βήμα 5

Τέλος παίρνω τα μελομακάρονα, τα αφήνουμε στο σιρόπι για 1,5 λεπτό περίπου, τα γυρίζουμε και από τις 2 πλευρές, τα τοποθετούμε σε μία πιατέλα και τα πασπαλίζουμε με τα καρύδια.

Τύπος Συνταγής: Ετικέτες:
Μέσος Όρος Βαθμολογίας

(5 / 5)

5 5 1
Βαθμολόγησε τη Συνταγή

1 χρήστες βαθμολόγησαν τη συνταγή