Μελομακάρονα τραγανά και μελωμένα

2015-12-11
melomakarona-tragana-kai-melwmena
  • Σερβίρεις : 50
  • Χρόνος Προετοιμασίας : 20m
  • Χρόνος Μαγειρέματος : 25m
  • Έτοιμη σε : 45m

Καλησπέρα αγαπητές μου φίλες. Το άρωμα των Χριστουγέννων βρίσκεται παντού, έχει δημιουργήσει την γνωστή και λατρεμένη ατμόσφαιρα των εορταστικών αυτών ημερών, έχει χαρίσει την χαμένη ευδιαθεσία που όλοι μας είχαμε πεθυμήσει, αλλά κυρίως μας έχει δημιουργήσει την διάθεση να καταναλώσουμε όσο περισσότερο ποιοτικό φαγητό μπορούμε, χωρίς καμιά ενοχή. Εμείς σαν καλές νοικοκυρές, θέλουμε πάντα το καλύτερο για τα αγαπημένα μας πρόσωπα. Έτσι, και αυτά τα Χριστούγεννα θα τους φτιάξουμε ένα από τα πιο παραδοσιακά γλυκά μελομακάρονα των ημερών αυτών, μια γευστικότατη λιχουδιά που δεν λείπει από κανένα σπίτι. Μιλάω φυσικά για τα λατρεμένα μελομακάρονα, τραγανά και μελωμένα, που θα μας κάνουν και αυτές τις γιορτές να τα αγαπήσουμε. Επιπλέον, εσείς είστε αυτές που θα αποφασίσετε πόσο τραγανά και πόσο μελωμένα τα θέλετε, ανάλογα με τις προτιμήσεις σας. Ψήνουμε για 25-30 λεπτά και όπως τα βγάζουμε από τον φούρνο καυτά τα βουτάμε στο κρύο σιρόπι μας  για 1 λεπτό, αφού τα γυρίσουμε και από τις δύο πλευρές. Προσοχή, λοιπόν, εδώ είναι το σημείο που θα αποφασίσετε πόσο τραγανά και πόσο μελωμένα τα θέλετε, γιατί δεν πρέπει να τα αφήσουμε πολύ, γιατί γίνονται πολύ μελωμένα, αν τα θέλετε πιο τραγανά. Όπως και να επιλέξετε να τα κάνετε, είμαι βέβαιη πως θα τους εκπλήξετε ευχάριστα για ακόμα μια φορά. Καλά Χριστούγεννα αγαπημένες μου, με αγάπη!

Υλικά

  • 100 γρ σπασμένο καρύδι για γαρνίρισμα
  • 250 γρ αλεύρι φαρίνα
  • 250 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 250 γρ σιμιγδάλι ψιλό
  • 100 γρ ζάχαρη
  • 350 γρ Λάδι, ελαιόλαδο με αραβοσιτέλαιο
  • 150 γρ χυμό πορτοκάλι
  • 1 κ.γ κανέλα
  • 1/2 κ.γ γαρύφαλλο
  • 1/4 κ.γ μοσχοκάρυδο
  • ½ κ.γ baking soda
  • Για το σιρόπι:
  • 5 γαρύφαλλα
  • 3 ξύλα κανέλας
  • 2 ποτήρια ζάχαρη
  • 2 ποτήρια νερό
  • 1 ποτήρι μέλι
  • Τις κούπες από το πορτοκάλι

Διαδικασία

Βήμα 1

Σιρόπι: Σε μία κατσαρόλα ρίχνουμε τη ζάχαρη, το νερό, το μέλι, την κανέλα, τα γαρύφαλλα, τις κούπες από το πορτοκάλι τα βράζουμε για 6-7 λεπτά και το αφήνουμε να κρυώσει πολύ καλά.

Βήμα 2

Στη συνέχεια στο μίξερ με το γάντζο για ζύμη ρίχνουμε το ελαιόλαδο, το αραβοσιτέλαιο, το χυμό πορτοκαλι, το baiking soda, τη φαρίνα, το αλεύρι, το σιμιγδάλι, τη ζάχαρη, το ξύσμα, την κανέλα, το γαρύφαλλο, το μοσχοκάρυδο τα χτυπάμε πολύ ακλά μέχρι να δημιουργήσουμε μία μαλακή και εύπλαστη ζύμη.

Βήμα 3

Μόλις είναι έτοιμη η ζύμη πλάθουμε τα μελομακάρονα.

Βήμα 4

Παίρνουμε ένα ταψί, στρώνουμε ένα αντικολλητικό χαρτί, τοποθετούμε τα μελομακάρονα, βάζουμε το ταψί στον προθερμασμένο φούρνο στους 170 αβθμούς και ψήνουμε για 25 λεπτά.

Βήμα 5

Τέλος μόλις ψηθούν τα βουτάμε καυτά μέσα στο σιρόπι, πασπαλίζουμε με τα καρύδια και είναι έτοιμα για σερβίρισμα.

Τύπος Συνταγής:
Μέσος Όρος Βαθμολογίας

(5 / 5)

5 5 1
Βαθμολόγησε τη Συνταγή

1 χρήστες βαθμολόγησαν τη συνταγή