Μηλόπιτα με σταφίδες, καρύδια και φρυγανιά σε τραγανά ψίχουλα

2015-04-02
Μηλόπιτα με σταφίδες, καρύδια και φρυγανιά σε τραγαναλα ψίχουλα
  • Σερβίρεις : 12
  • Χρόνος Προετοιμασίας : 50m
  • Χρόνος Μαγειρέματος : 50m
  • Έτοιμη σε : 1:40 h

Σου παρουσιάζω μια πολύ νόστιμη συνταγή για να φτιάξεις την μηλόπιτα με σταφίδες, καρύδια και φρυγανιά σε τραγανά ψίχουλα όπως την φτιάχνει η γυναίκα του κολλητού μου που είναι από τις Σέρρες και η συνταγή είναι της γιαγιάς της. Είναι μια ενδιαφέρουσα σε σχέση με τις υπόλοιπες προτάσεις για να φτιάξεις μηλόπιτα καθώς περιέχει σταφίδες εκτός των κλασικών υλικών, περιέχει και καρύδια, έχει σαν μπαχαρικό το μοσχοκάρυδο και το σημαντικότερο είναι πως φτιάχνουν το άρτυμα που είναι το τρίμα στην ουσία που το ρίχνουν πάνω από την πίτα. Το γευστικό αποτέλεσμα είναι συγκλονιστικό και σου προτείνω να την μαγειρέψεις για να επιβεβαιώσεις τα λεγόμενα μου. Καλή σου απόλαυση.

Υλικά

  • 1 μπώλ μήλα βρασμένα καλά
  • 1 μπώλ ζάχαρη
  • 1 μπώλ βούτυρο φυτίνη
  • 2 μπώλ κοσκινισμένο αλεύρι
  • 1 μπώλ σταφίδες ξανθές
  • 2 κουταλάκια του γλυκού σόδα
  • 1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
  • λίγο μοσχοκάρυδο
  • 1/4 του κουταλιού αλάτι
  • 1/4 του μπώλ καρύδια χοντροκομμένα
  • 1 βανίλια
  • Για το άρτυμα:
  • 1 μπώλ τριμμένη φρυγανιά
  • 1/4 του μπώλ ζάχαρη
  • 1/4 του μπώλ καρύδια χοντροκομμένα
  • 2 κουταλιές της σούπας βούτυρο

Διαδικασία

Βήμα 1

Ανακατεύουμε τη ζάχαρη και τα μήλα (καθαρισμένα σε φέτες και βρασμένα) και τα δουλεύουμε καλά να λιώσουν.

Βήμα 2

Προσθέτουμε το βούτυρο και τα χτυπάμε καλά.

Βήμα 3

Ρίχνουμε το αλεύρι, τη σόδα, το αλάτι, τα μπαχαρικά (ανακατεμένα όλα μαζί και κοσκινισμένα), τις σταφίδες (πλυμένες, στραγγισμένες και πασπαλισμένες με αλεύρι), τα καρύδια και τη βανίλια και τα ανακατεύουμε όλα μαζί.

Βήμα 4

Βουτυρώνουμε ταψί Νο 30 και στρώνουμε μέσα το μίγμα που φτιάξαμε.

Βήμα 5

Ανακατεύουμε καλά τα υλικά για το άρτυμα της πίτας (τριμμένη φρυγανιά, ζάχαρη, χοντροκομμένα καρύδια και βούτυρο) και τ΄απλώνουμε στην επιφάνεια της πίτας.

Βήμα 6

Βάζουμε το ταψί στο φούρνο και αφήνουμε να ψηθεί η μηλόπιτά μας 45-50 λεπτά της ώρας.

Τύπος Συνταγής:
Μέσος Όρος Βαθμολογίας

(4.5 / 5)

4.5 5 4
Βαθμολόγησε τη Συνταγή

4 χρήστες βαθμολόγησαν τη συνταγή