Μοσχάρι τας καπαμά

2015-09-14
Μοσχάρι τας καπαμά
  • Σερβίρεις : 8-10
  • Χρόνος Προετοιμασίας : 30m
  • Χρόνος Μαγειρέματος : 3:000 h
  • Έτοιμη σε : 3:30 h

Η συνταγή για μοσχάρι που θα βρεις παρακάτω λέγεται τας καπαμά και είναι μια παραδοσιακή Σμυρναίικη συνταγή που την φτιάχνανε κυρίως τα παλιά τα χρόνια. Την εντόπισα στο τετράδιο με τις συνταγές που κρατάει η γιαγιά μου, την μαγείρεψα και ενθουσιάστηκα και για αυτό στην παρουσιάζω εδώ. Για να την φτιάξεις κόβεις σε μικρά κομματάκια το μοσχάρι και το βάζεις σε σουπιέρα. Βάζεις επίσης κρεμμύδι και μυρωδικά και ψήνεις. Ταυτόχρονα ετοιμάζεις το πλιγούρι ή το ρύζι και σερβίρεις αφήνοντας χώρο στη μέση για το μοσχάρι το οποίο κυκλώνεται με το πλιγούρι. Ετοιμάζεις και μια δροσερή σαλάτα για να συνοδέψεις το φαγητό σου και απολαμβάνεις.

Υλικά

  • 1 1/2 ή 2 κιλά κρέας μοσχάρι στήθος ή πλευρό
  • 3 μέτρια κρεμμύδια
  • μία κουταλιά σούπας κοφτή ρίγανη
  • 1 κουταλιά σούπας αλάτι
  • ένα κουταλάκι του γλυκού κανέλα
  • ένα κουταλάκι πιπέρι μαύρο
  • 3 ή 4 φύλλα δάφνης
  • δύο κουταλιές βούτυρο φυτίνη
  • μισό κιλό ρύζι ή πλιγούρι

Διαδικασία

Βήμα 1

Αφού πλύνουμε το κρέας, το κόβουμε σε μικρά κομμάτια σε σουπιέρα.

Βήμα 2

Προσθέτουμε τα κρεμμύδια χοντροκομμένα (όχι σε φέτες), το αλάτι, το πιπέρι, την κανέλα, τη δάφνη, τη ρίγανη και το βούτυρο.

Βήμα 3

Τα ανακατεύουμε καλά, τα τοποθετούμε στο κέντρο ενός ταψιού (34 νούμερο), τα καπακώνουμε με ένα τσουκάλι πήλινο αναποδογυρισμένο, τοποθετούμε πάνω σε αυτό ένα βαρύ αντικείμενο και βάζουμε το ταψί πάνω σε σόμπα μαγειρικής.

Βήμα 4

Μόλις αρχίζει και τσιγαρίζεται αρκετά, κανονίζουμε το νερό, όσο χρειάζεται για μισό κιλό ρύζι.

Βήμα 5

Έτσι το ψήνουμε σε σιγανή φωτιά 2 έως 3 ώρες και στο ζωμό γύρω - γύρω από το τσουκάλι, ρίχνουμε το ρύζι ή πλιγούρι.

Βήμα 6

Αφού ψηθεί το ρύζι (όχι εντελώς) το κατεβάζουμε και το σκεπάζουμε με μία πετσέτα, να φοσυκώσει.

Βήμα 7

Το τσουκάλι δεν το αφαιρούμε παρά μόνο όταν σερβίρουμε το φαγητό.

Τύπος Συνταγής: ,
Μέσος Όρος Βαθμολογίας

(5 / 5)

5 5 1
Βαθμολόγησε τη Συνταγή

1 χρήστες βαθμολόγησαν τη συνταγή