Μοσχαράκι για το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι

2015-12-22
mosxaraki-xristougenniatiko
  • Σερβίρεις : 8
  • Χρόνος Προετοιμασίας : 30m
  • Χρόνος Μαγειρέματος : 2:30 h
  • Έτοιμη σε : 3:000 h

Καλησπέρα φίλες μου, ελπίζω να περνάτε τέλεια τις γιορτινές μέρες, να έχετε όμορφες οικογενειακές στιγμές, στιγμές χαράς και γέλιου. Οι μέρες αυτές, για να ολοκληρωθούν, χρειάζονται φυσικά την συνοδευτούν με γευστικές εμπειρίες και υπέροχες γεύσεις. Κάποιοες φορές, έχουμε την τάση να υιοθετούμε συνταγές από κουζίνες του εξωτερικού, όπως βλέπουμε και στις ταινίες. Ωστόσο, μετά την βόλτα αυτή στις κουζίνες του κόσμου, πάντα θα καταλήξουμε στην λατρεμένη μας κουζίνα, αυτή που μάθαμε και αγαπήσαμε, την ελληνική, θα γυρίσουμε δηλαδή στις παραδόσεις και τα έθιμά που κληρονομήσαμε. Σήμερα, θα φτιάξουμε λοιπόν το λατρεμένο μοσχαράκι. Το μοσχαράκι είναι ένα φαγητό που δεν υπάρχει περίπτωση να μην συναντήσει κάποιος στα εορταστικά τραπέζια. Είναι αρχικά ενα πολύ γευστικό κρέας, πλούσιο σε βιταμίνες, αμινοξέα, σίδηρο και μέταλλα, κουβαλώντας πολλά από τα θρεπτικά στοιχεία του ΄΄κόκκινου΄΄ κρέατος. Είναι, επιπλέον, ένα φαγητό που μπορείτε να κάνετε όπως θέλετε, κοκκινιστό στο φούρνο, στο φούρνο με μαρινάδα μήλου, με χυλοπίτες. Είναι μια συνταγή ανοιχτή στο να επιλέξετε ό,τι θέλετε, ανάλογα με το τί τρώτε. Η επιτυχία είναι δεδομένη, προσέξτε το κρέας να μην είναι σκληρό, και σας γίνει ΄΄τσίχλα΄΄ και δεν μπορείτε να το φάτε στο τέλος. Καλά μαγειρέματα φίλες μου, καλά Χριστούγεννα με αγάπη!

Υλικά

  • 2 μήλα
  • 10-15 δαμάσκηνα
  • 1 ρολό μοσχάρι
  • 1 κρασοπότηρο Σαγκρια
  • Κανέλα
  • 1/2 κ.γ. ζάχαρη
  • Βούτυρο

Διαδικασία

Βήμα 1

Αρχικά παίρνουμε τα μήκα και τα κόβουμε σε μικρά κυβάκια.

Βήμα 2

Στη συνέχεια σε μία κατσαρόλα ρίχνουμε 1 ποτήρι νερό, τη ζάχαρη, τα μήλα, τα δαμάσκηνα, τα ανακατεύουμε και όταν αρχίζει το μίγμα μας να σιροπιάζει προσθέτουμε τη σαγκριά, ανακατεύουμε ελαφρυά για 5 λεπτά περίπου, σβήνουμε τη φωτιά και το αφήνουμε πάνω στο σβηστό μάτι για περίπου 10 λεπτά ακόμη.

Βήμα 3

Πάιρνουμε το μοσχαράκι και ρίχνουμε λίγο αλάτι και πιπέρι. Σε ένα μεγάλο τηγάνι ρίχνουμε λίγο βούτυρο, το μοσχαράκι και το τσιγαρίζουμε.

Βήμα 4

Μόλις το μοσχαράκι είναι έτοιμο το βάζουμε σε ένα ταψί, περιχύνουμε με τη σάλτσα που έχουμε φτιάξει, βουτυρώνουμε με τα χέρια πολύ καλά όλο το ρολό μοσχαράκι και προσθέτουμε 2 ποτήρια νερό.

Βήμα 5

Τέλος βρέχουμε μία λαδόκολλα, σκεπάζουμε το ταψί, από πάνω σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο, το τοποθετούμε στο φούρνο στους 200 βαθμούς στη μεσαία σκάλα στον αέρα και ψήνουμε για 2,5 ώρες περίπου και 15 λεπτά πριν το βγάλουμε το ξεσκεπάζουμε και συνεχίζουμε το ψήσιμο έτσι.

Τύπος Συνταγής:
Μέσος Όρος Βαθμολογίας

(5 / 5)

5 5 1
Βαθμολόγησε τη Συνταγή

1 χρήστες βαθμολόγησαν τη συνταγή