Μουσακάς κλασικός και παραδοσιακός πολίτικος στο φούρνο (του Μαμαλάκη)

2015-01-09
μουσακάς μαμαλάκη
  • Σερβίρεις : 8
  • Χρόνος Προετοιμασίας : 15m
  • Χρόνος Μαγειρέματος : 1:20 h
  • Έτοιμη σε : 1:35 h

Μια τέλεια συνταγή για να φτιάξετε μουσακά κλασικό και παραδοσιακό πολίτικο στο φούρνο (του Μαμαλάκη), ένα πεντανόστιμο πιάτο για τα οικογενειακά, κυριακάτικα τραπέζια, για τα καλέσματα σε συγγενείς ή ακόμα και πιο εορταστικές περιστάσεις. Η συνταγή αυτή πετυχαίνει πάντα και θυμίζει τον μουσακά της γιαγιάς που μοσχοβολούσε και έφερνε όλη την οικογένεια πιο κοντά! Δοκιμάστε αυτή τη συνταγή οπωσδήποτε! Καλή όρεξη!

Υλικά

  • 700 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος
  • 6 μελιτζάνες
  • 1 κρεμμύδι τριμμένο
  • Μισή κούπα ελαιόλαδο
  • 1 κουτ.σούπας ντοματοπελτές
  • 1 ποτηράκι λευκό κρασί
  • 1 δαφνόφυλλο
  • Μπαχάρι –αλάτι-πιπέρι
  • Μισό κουτ.γλ. κανέλα
  • 3 κουτ.σούπας βούτυρο
  • 2 ποτήρια γάλα
  • 4 κουτ.σούπας αλεύρι
  • 2 αυγά
  • 1 πρέζα μοσχοκάρυδο
  • 3/4 κούπας τυρί κασέρι τριμμένο

Διαδικασία

Βήμα 1

Κόβουμε τις μελιτζάνες σε χοντρές φέτες και τις αλατίζουμε

Βήμα 2

Τις αφήνουμε σε σουρωτήρι για μιάμιση ώρα

Βήμα 3

Τις ξεπλένουμε, τις στραγγίζουμε καλά και τις στεγνώνουμε

Βήμα 4

Τις τηγανίζουμε με μπόλικο λάδι μέχρι να πάρουν χρώμα

Βήμα 5

Τις αφήνουμε σε απορροφητικό χαρτί να στραγγίξουν

Βήμα 6

Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι και τον κιμά

Βήμα 7

Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε για 2-3 λεπτά να εξατμιστεί

Βήμα 8

Ρίχνουμε τον πελτέ διαλυμένο σε λίγο νερό

Βήμα 9

Προσθέτουμε τη δάφνη, την κανέλα, μπαχάρι, αλάτι και πιπέρι

Βήμα 10

Σιγοβράζουμε μέχρι να απορροφηθούν τα υγρά του κιμά και αποσύρουμε από τη φωτιά

Βήμα 11

Σε μια άλλη κατσαρόλα λιώνουμε το βούτυρο και ρίχνουμε το αλεύρι

Βήμα 12

Ανακατεύουμε καλά με σύρμα και ρίχνουμε το ζεστό γάλα

Βήμα 13

Όταν πήξει αποσύρουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε το μοσχοκάρυδο, αλάτι, πιπέρι και το κασέρι

Βήμα 14

Ανακατεύουμε και προσθέτουμε τα αυγά

Βήμα 15

Σε ένα ταψί βάζουμε μια στρώση μελιτζάνες και αδειάζουμε τον κιμά

Βήμα 16

Από πάνω βάζουμε τις υπόλοιπες μελιτζάνες και τέλος σκεπάζουμε με τη μπεσαμέλ

Βήμα 17

Ψήνουμε για μια ώρα σε μέτρια θερμοκρασία

Βήμα 18

Ο μουσακάς κλασικός και παραδοσιακός πολίτικος στο φούρνο (του Μαμαλάκη) είναι έτοιμος

 

Tips

  • Σερβίρεται τον μουσακά αφού τον έχει βγάλει από το φούρνο τουλάχιστον μισή ώρα για να ξεκουραστεί
Τύπος Συνταγής: , ,
Μέσος Όρος Βαθμολογίας

(5 / 5)

5 5 1
Βαθμολόγησε τη Συνταγή

1 χρήστες βαθμολόγησαν τη συνταγή