Μπαζίνα συνταγή χωριάτικη της γιαγιάς

2014-05-08
Μπαζίνα συνταγή της γιαγιάς
  • Σερβίρεις : 4-6
  • Χρόνος Προετοιμασίας : 20m
  • Χρόνος Μαγειρέματος : 40m
  • Έτοιμη σε : 60m

Αυτή η μπαζίνα συνταγή που σας γράφω είναι ορεκτικό ή φαγητό που συνήθιζαν σε ορισμένα χωριά της Αρκαδίας, όταν πριν μία εικοσαετία υπήρχαν νέοι και δεν είχαν μεταναστεύσει σε διάφορα κράτη ή και στην Αθήνα και δεν είχαν και οι βιομηχανίες τότε απλωθεί. Το συνήθιζαν όταν καθάριζαν καλαμπόκι ή άνοιγαν μαλλί από πρόβατα και το έτρωγαν στο τέλος και οι νέες και οι νέοι άρχιζαν το χορό. Τότε, το βούτυρο το αντικαθιστούσαν με λίπος από χοιρινό, τη λίγδα.

Υλικά

  • 2 κιλά νερό
  • μισό κιλό τραχανάς γλυκός
  • μισό κιλό αλεύρι από καλαμπόκι
  • μισό κιλό βούτυρο ή φυτίνη
  • ανάλογο αλάτι
  • μυζήθρα τριμμένη

Διαδικασία

Βήμα 1

Βράζουμε το νερό, ρίχνουμε το αλάτι και τον τραχανά και μόλις πάρουν δύο βράσεις, προσθέτουμε το αλεύρι και αρχίζουμε να το ανακατεύουμε, ώσπου να γίνει σαν κρέμα.

Βήμα 2

Αν ο τραχανάς είναι χοντρουλός, θα πρέπει να βράσει περίπου 20 λεπτά, οπότε κατεβάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά.

Βήμα 3

Βάζουμε ένα τηγάνι στη φωτιά με το βούτυρο ή τη φυτίνη να κάψει αρκετά.

Βήμα 4

Το ρίχνουμε μετά στην κατσαρόλα και το ανακατεύουμε, ώσπου να το πιεί εντελώς, οπότε η <<μπαζίνα>> μας είναι έτοιμη.

Βήμα 5

Η μπαζίνα συνταγή είναι έτοιμη και τη σερβίρουμε, αμέσως, σε πιάτα, πασπαλίζουμε από πάνω τριμμένη μυζήθρα και την τρώμε ζεστή.

Τύπος Συνταγής:
Μέσος Όρος Βαθμολογίας

(5 / 5)

5 5 1
Βαθμολόγησε τη Συνταγή

1 χρήστες βαθμολόγησαν τη συνταγή