Μπακαλιάρος με αλιάδα Κεφαλονίτικος με καρότα και μελιτζάνες

2014-03-04
Μπακαλιάρος με αλιάδα
  • Σερβίρεις : 8-10
  • Χρόνος Προετοιμασίας : 30m
  • Χρόνος Μαγειρέματος : 60m
  • Έτοιμη σε : 1:30 h

Αυτή είναι μια καταπληκτική και πάρα πολύ νόστιμη παραδοσιακή συνταγή της Κεφαλονίτικης κουζίνας για να φτιάξεις μπακαλιάρο με αλιάδα. Η αλιάδα είναι η Κεφαλονίτικη σκορδαλιά αλλά η συνταγή δεν αφορά τηγανιτό μπακαλιάρο αλλά ένα μείγμα τουρλού το οποίο έχει διάφορες εκτελέσεις και παραλλαγές. Εγώ εδώ χρησιμοποιώ μελιτζάνες και κολοκυθάκια και σερβίρω με την αλιάδα και σαν συνοδευτικό έχω τα παντζάρια. Είναι ένα πλήρες νηστίσιμο γεύμα εξαιρετικά νόστιμο και θρεπτικό.

Υλικά

  • 2 κεφάλια σκόρδα
  • 1 κιλό ψάρι για βραστό
  • 1 κιλό μπακαλιάρος αρμυρός
  • 1 κιλό κολοκυθάκια
  • 1 κιλό μελιτζάνες
  • 1 κιλό πατζάρια
  • 1 κιλό λάδι
  • 2 κιλά πατάτες
  • 1 κρεμμύδι
  • σέλινο
  • καρότα 3
  • 3 λεμόνια μεγάλα
  • λίγο αλάτι
  • 2 κιλά νερό
  • 1/2 κιλό αλεύρι

Διαδικασία

Βήμα 1

Καθαρίζουμε το ψάρι και το αλατίζουμε.

Βήμα 2

Βάζουμε στην κατσαρόλα το νερό, το σέλινο, το καρότο, το κρεμμύδι και λίγο λάδι και αφού βράσουν καλά, προσθέτουμε το ψάρι, το αφήνουμε να βράσει 20 λεπτά και το κατεβάζουμε από τη φωτιά.

Βήμα 3

Αφού ξαρμυρίσει καλά ο μπακαλιάρος, τον καθαρίζουμε από κόκαλα και πέτσες και τον κόβουμε μικρά κομματάκια.

Βήμα 4

Κόβουμε επίσης τα κολοκύθια και τις μελιτζάνες σε φέτες λεπτές.

Βήμα 5

Έχουμε ετοιμάσει με το αλεύρι έναν αραιό χυλό, τα βουτάμε και τα τηγανίζουμε.

Βήμα 6

Βράζουμε τις πατάτες και τα παντζάρια.

Βήμα 7

Βάζουμε τα σκόρδα σε γουδί με λίγο αλάτι και λάδι και τα κοπανάμε μέχρι να γίνουν ένας πολτός.

Βήμα 8

Βγάζουμε τον πολτό αυτό σε πιάτο και κοπανάμε στο γουδί τις πατάτες λίγες - λίγες πολύ καλά.

Βήμα 9

Αναμιγνύουμε με τις πατάτες το μείγμα του σκόρδου και δουλεύουμε σιγά - σιγά προσθέτοντας λίγο - λίγο λάδι και λεμόνι.

Βήμα 10

Δουλεύουμε δυνατά και πολλή ώρα. Αν θέλουμε να αραιώσουμε το μείγμα, προσθέτουμε ζωμό από το ψάρι.

Βήμα 11

Ο μπακαλιάρος με αλιάδα είναι έτοιμος για σερβίρισμα και συνοδεύεται εξαιρετικά με κρασί ρομπόλα.

 

Τύπος Συνταγής:
Μέσος Όρος Βαθμολογίας

(5 / 5)

5 5 2
Βαθμολόγησε τη Συνταγή

2 χρήστες βαθμολόγησαν τη συνταγή