Μπακαλιάρος με κάπαρη, μαύρες ελιές και χόρτα χωριάτικος

2014-03-05
Μπακαλιάρος με κάπαρη
  • Σερβίρεις : 4-6
  • Χρόνος Προετοιμασίας : 15m
  • Χρόνος Μαγειρέματος : 45m
  • Έτοιμη σε : 60m

Μια πάρα πολύ νόστιμη, υγιεινή και άκρως θρεπτική συνταγή για να φτιάξεις μπακαλιάρο με κάπαρη, μαύρες ελιές και χόρτα θα βρεις παρακάτω. Η συνταγή είναι παραδοσιακή, έχει δεκάδες διαφορετικές παραλλαγές και εκτελέσεις και σερβίρεται σαν κυρίως γεύμα της ημέρας.

Υλικά

  • 800 γραμ. μπακαλιάρος ξερός
  • 2 μεγάλα κρεμμύδια
  • 4 σκελίδες σκόρδο
  • 1 μάτσο άνηθο ή μάραθο
  • 250 γραμ. ντομάτες φρέσκες
  • 1 κουταλιά σούπας αλεύρι
  • 1 ποτήρι μεγάλο κρασί αρετσίνωτο
  • 1 φύλλο δάφνη
  • 100 γραμ. ελιές μαύρες ξιδάτες
  • 5 κουταλιές λάδι
  • 2 κουταλιές σούπας κάπαρη
  • λάδι για το τηγάνισμα
  • 10 καρύδια
  • πιπέρι

Διαδικασία

Βήμα 1

Κόβετε το μπακαλιάρο κομμάτια και τον βάζετε σε λεκάνη με νερό για 12 ώρες να ξαρμυρίσει.

Βήμα 2

Ψιλοκόβετε τα κρεμμύδια και τα μαραίνετε μέσα σε 5 κουταλιές λάδι.

Βήμα 3

Προσθέτετε το αλεύρι, ανακατεύετε και πριν πάρει χρώμα, ρίχνετε μέσα λίγο - λίγο ένα ποτήρι ζεστό νερό και ανακατεύετε καλά.

Βήμα 4

Προσθέτετε το κρασί, τις ντομάτες ξεφλουδισμένες και ψιλοκομμένες, το μάραθο ψιλοκομμένο, το σκόρδο κοπανισμένο, όπως και τα καρύδια και λίγο πιπέρι, τη δάφνη και αφήνετε να σιγοβράζουν για 20 λεπτά, ανακατεύοντας συχνά.

Βήμα 5

Στο μεταξύ, αλευρώνετε το μπακαλιάρο και τον τηγανίζετε σε άφθονο λάδι.

Βήμα 6

Λίγο πριν κατεβάσετε τη σάλτσα από τη φωτιά, προσθέτετε την κάπαρη, ξαρμυρισμένη σε λίγο ζεστό νερό και τις ελιές.

Βήμα 7

Σερβίρετε τη σάλτσα σε πιατέλα και τοποθετείτε μέσα τον τηγανισμένο μπακαλιάρο.

Βήμα 8

Ο μπακαλιάρος με κάπαρη είναι έτοιμος και τον συνοδεύετε με μία πατατοσαλάτα με άφθονο μαϊντανό.

 

Τύπος Συνταγής:
Μέσος Όρος Βαθμολογίας

(5 / 5)

5 5 2
Βαθμολόγησε τη Συνταγή

2 χρήστες βαθμολόγησαν τη συνταγή