Μπακαλιάρος με κρεμμύδια και ελιές

2014-03-11
Μπακαλιάρος με κρεμμύδια και ελιές
  • Σερβίρεις : 4-6
  • Χρόνος Προετοιμασίας : 15m
  • Χρόνος Μαγειρέματος : 35m
  • Έτοιμη σε : 50m

Μια εξαιρετικά νόστιμη, θρεπτική και υγιεινή συνταγή για να φτιάξεις μπακαλιάρο με κρεμμύδια και ελιές θα βρεις παρακάτω. Η συνταγή είναι παραδοσιακή από το χωριό της γιαγιάς μου που το φτιάχνανε την άνοιξη και δέχεται διάφορες παραλλαγές και εκτελέσεις κυρίως όσον αφορά την σάλτσα όπου μπορείς να πειραματιστείς προσθέτοντας και αφαιρώντας υλικά και μπαχαρικά για να την κάνεις της αρεσκείας σου.

Υλικά

  • 1 ολόκληρος μπακαλιάρος (να είναι περίπου 1 κιλό)
  • 1 κιλό πατάτες
  • 200 γραμ. λάδι
  • λάδι - αλεύρι για τηγάνισμα
  • 4 μεγάλα κρεμμύδια
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • 3 αυγά βραστά
  • 20 ελιές μαύρες
  • πιπέρι

Διαδικασία

Βήμα 1

Από το προηγούμενο βράδυ καθαρίζουμε το μπακαλιάρο με κοφτερό μαχαίρι, τον κόβουμε κομμάτια και τον βάζουμε να μουσκέψει σε αλατισμένο νερό, που το αλλάζουμε κάθε τόσο ώσπου να ξαρμυρίσει καλά.

Βήμα 2

Την άλλη μέρα, βάζουμε τα κομμάτια του μπακαλιάρου σε μεγάλη κατσαρόλα, τα σκεπάζουμε με κρύο νερό και τα βάζουμε στη φωτιά.

Βήμα 3

Με την πρώτη βράση, κατεβάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, αφήνουμε τα κομμάτια πέντε λεπτά να κρυώσουν και τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα. Με τα δάχτυλά μας, αφού αφαιρέσουμε τα κόκαλα, τα κόβουμε σε μικρά κομμάτια.

Βήμα 4

Βράζουμε τις πατάτες με τις φλούδες.

Βήμα 5

Τις καθαρίζουμε και τις κόβουμε φέτες.

Βήμα 6

Καθαρίζουμε τα κρεμμύδια, τα κόβουμε σε στρογγυλές φέτες και κρατάμε λίγα για το γαρνίρισμα.

Βήμα 7

Καίμε σε τηγάνι τα 100 γραμμάρια λάδι, βάζουμε τα κρεμμύδια να τσιγαριστούν ελαφρά, προσθέτουμε και το σκόρδο ψιλοκομμένο, τ' ανακατεύουμε και κατεβάζουμε το τηγάνι από τη φωτιά.

Βήμα 8

Βάζουμε σε ταψί φούρνου κατά στρώσεις τις πατάτες, το μπακαλιάρο, τα κρεμμύδια, περιχύνουμε με το υπόλοιπο λάδι, πιπερώνουμε και φουρνίζουμε σε υψηλή θερμοκρασία για είκοσι λεπτά.

Βήμα 9

Ώσπου να ψηθεί ο μπακαλιάρος αλευρώνουμε τα υπόλοιπα κρεμμύδια, τα τηγανίζουμε για λίγο σε καυτό λάδι και τα στραγγίζουμε.

Βήμα 10

Όταν το φαγητό ετοιμαστεί, το γαρνίρουμε με τα τηγανισμένα κρεμμύδια, με τις μαύρες ελιές και τα βραστά αυγά.

Βήμα 11

Ο μπακαλιάρος με κρεμμύδια και ελιές είναι έτοιμος για να τον απολαύσεις.

 

Τύπος Συνταγής:
Μέσος Όρος Βαθμολογίας

(5 / 5)

5 5 2
Βαθμολόγησε τη Συνταγή

2 χρήστες βαθμολόγησαν τη συνταγή