Μπακαλιάρος με σέλινο σε σάλτσα ντομάτας

2014-03-13
Μπακαλιάρος με σέλινο
  • Χρόνος Προετοιμασίας : 0m
  • Χρόνος Μαγειρέματος : 0m
  • Έτοιμη σε : 0m

Γράφω μια συνταγή από το χωριό της νονάς μου που την βρίσκω πάρα πολύ νόστιμη και την μαγειρεύω την περίοδο της νηστείας. Ο μπακαλιάρος με σέλινο σε κοκκινιστή σάλτσα ντομάτας εκτός του ότι είναι πάρα πολύ υγιεινός και θρεπτικός, μπορείς να δοκιμάσεις δεκάδες διαφορετικά υλικά και μπαχαρικά δημιουργώντας μοναδικές γεύσεις. Το σέλινο από μόνο του δίνει μια άλλη νοστιμιά στην κόκκινη σάλτσα, αλλά υπάρχει περιθώριο για δοκιμές. Αν αποφασίσεις να την φτιάξεις, άφησε μου σχόλιο με τις εντυπώσεις σου.

Υλικά

  • 1 1/2 κιλό μπακαλιάρο
  • 1 1/2 κιλό σέλινο
  • 1 κιλό κρεμμύδια
  • 4 σκελίδες σκόρδο
  • 3 φύλλα δάφνη
  • 5-6 ντομάτες ώριμες
  • 2 φλιτζάνια τσαγιού λάδι
  • 150 γραμ. σταφίδα ξανθιά
  • πιπέρι
  • αλάτι

Διαδικασία

Βήμα 1

Κόβουμε το μπακαλιάρο κομμάτια και το βάζουμε γαι 24 ώρες σε μπόλικο νερό να ξαρμυρίσει, αλλάζοντας τρεις φορές το νερό.

Βήμα 2

Την επομένη τον καθαρίζουμε από τις πέτσες και τα κόκαλα και τον βάζουμε στο τρυπητό να στραγγίσει.

Βήμα 3

Καθαρίζουμε το σέλινο, κρατάμε τη ρίζα και τα τρυφερά φύλλα, το κόβουμε κομμάτια, το πλένουμε με μπόλικα νερά για να φύγει το χώμα και ύστερα το ζεματάμε.

Βήμα 4

Ψιλοκόβουμε τα κρεμμύδια στην κατσαρόλα και τα τσιγαρίζουμε με μισό φλιτζάνι λάδι και λίγο αλάτι.

Βήμα 5

Προσθέτουμε το σέλινο και όλα μαζί τα ανακατεύουμε πάνω στη φωτιά 5 λεπτά.

Βήμα 6

Σε πήλινο γκιουβέτσι στρώνουμε περισσότερο από το μισό μίγμα της κατσαρόλας (κρεμμύδια - σέλινο) στον πάτο.

Βήμα 7

Ενδιάμεσα τοποθετούμε το μπακαλιάρο και τον σκεπάζουμε με το υπόλοιπο μίγμα.

Βήμα 8

Προσθέτουμε, κατόπιν, τις ντομάτες περασμένες από το τρυπητό, το σκόρδο ψιλοκομμένο, τη δάφνη, τις σταφίδες, το πιπέρι, λίγο νερό και στο τέλος το υπόλοιπο λάδι.

Βήμα 9

Σκεπάζουμε με το καπάκι το γκιουβέτσι, το τοποθετούμε πάνω στη φωτιά (όχι στο φούρνο) και το βράζουμε σε χαμηλή θεροκρασία, παρακολουθώντας το κατά το βράσιμο, μήπως χρειαστεί να ρίξουμε λίγο χλιαρό νερό ή αλάτι.

Βήμα 10

Αφήνουμε τον μπακαλιάρο με σέλινο λίγο να κρυώσει και σερβίρουμε.

Τύπος Συνταγής:
Μέσος Όρος Βαθμολογίας

(5 / 5)

5 5 2
Βαθμολόγησε τη Συνταγή

2 χρήστες βαθμολόγησαν τη συνταγή