Μπακαλιάρος με σκορδαλιά κλασικός, νοστιμότατος και παραδοσιακός

2014-03-05
Μπακαλιάρος με σκορδαλιά
  • Σερβίρεις : 8-10
  • Χρόνος Προετοιμασίας : 25m
  • Χρόνος Μαγειρέματος : 35m
  • Έτοιμη σε : 50m

Η κλασική συνταγή της γιαγιάς μου για να φτιάξεις τον μπακαλιάρο με σκορδαλιά όπως τον έκανε εκείνη και ήταν καταπληκτικός και πάρα πολύ νόστιμος. Η συνταγή αυτή είναι παραδοσιακή από το χωριό της και τον έφτιαχνε σαν έθιμο κάθε φορά την 25η Μαρτίου.

Υλικά

  • 1 1/2 κιλό πατάτες
  • 1 κεφάλι σκόρδα
  • μισό κιλό λάδι
  • 3 λεμόνια
  • αλάτι
  • Για το μπακαλιάρο
  • 1 1/2 κιλό μπακαλιάρο
  • 750 γραμ. γάλα
  • λάδι για τηγάνισμα
  • φρυγανιά τριμμένη

Διαδικασία

Βήμα 1

Κοπανάμε σκόρδο (όση ποσότητα μας αρέσει) στο γουδί μαζί με λίγο αλάτι και το κάνουμε αλοιφή, ρίχνοντας λίγο - λίγο λάδι εκλεκτής ποιότητας.

Βήμα 2

Παίρνουμε μία - μία από τις πατάτες που έχουμε βράσει (να είναι όμως καυτή, για να μη λαστιχιάζει) και την κοπανάμε μέσα στο σκόρδο αρκετή ώρα.

Βήμα 3

Αφού κοπανιστεί αρκετά, τη βγάζουμε σε πιάτο και στο γουδί ρίχνουμε άλλη πατάτα.

Βήμα 4

Αφού κοπανιστεί και η τελευταία, ρίχνουμε όλες τις πατάτες στο γουδί και αρχίζουμε να κοπανάμε συνεχώς, ρίχνοντας μέσα στο γουδί λάδι - λεμόνι, λάδι - λεμόνι.

Βήμα 5

Έχουμε βράσει μπακαλιάρο ή ψάρια.

Βήμα 6

Παίρνουμε από το ζουμί τους, λίγο - λίγο με μία κουτάλα, όχι καυτό (για να μη κόψει η σκορδαλιά) και το ρίχνουμε στο γουδί με τη σκορδαλιά, σιγά - σιγά, να την κάνουμε όσο πηχτή θέλουμε (η σκορδαλιά πρέπει να είναι μάλλον πηχτή), ανακατεύοντας διαρκώς.

Βήμα 7

Αφού τελειώσει η εργασία αυτή, βγάζουμε τη σκορδαλιά σε λεκάνη και ρίχνουμε από πάνω αρκετό λάδι.

Βήμα 8

Για το μπακαλιάρο:

Βήμα 9

Παίρνουμε μπακαλιάρο λίγο χοντρό. Τον κόβουμε κανονικά κομμάτια και τον βάζουμε για 2 μέρες στο νερό να ξαρμυρίσει, αλλάζοντας το νερό.

Βήμα 10

Την τρίτη μέρα τον βγάζουμε και τον αφήνουμε πάνω σε καλαμάκια σταυρωτά να στεγνώσει καλά.

Βήμα 11

Αφού στεγνώσει, τον τοποθετούμε σε φαρδύ σκεύος (ταψί ή πιατέλα) να είναι μακριά το ένα κομμάτι από το άλλο με την πέτσα του μπακαλιάρου από το επάνω μέρος.

Βήμα 12

Περιχύνουμε με 1/3 του κιλού γάλα φρέσκο ή του κουτιού, αλλά βρασμένο.

Βήμα 13

Αφού απορροφήσει καλά το γάλα και φουσκώσει, κοσκινίζουμε γαλέτα, περνάμε ένα - ένα κομμάτι και τηγανίζουμε.

Βήμα 14

Περιχύνουμε με τη σκορδαλιά, που γράφουμε παραπάνω και ο μπακαλιάρος με σκορδαλιά είναι έτοιμος για να τον σερβίρουμε.

 

Τύπος Συνταγής:
Μέσος Όρος Βαθμολογίας

(5 / 5)

5 5 3
Βαθμολόγησε τη Συνταγή

3 χρήστες βαθμολόγησαν τη συνταγή