Μπακαλιάρος παστός πλακί

2014-03-13
Μπακαλιάρος παστός πλακί
  • Σερβίρεις : 6-8
  • Χρόνος Προετοιμασίας : 25m
  • Χρόνος Μαγειρέματος : 45m
  • Έτοιμη σε : 1:10 h

Μια πολύ υγιεινή, θρεπτική και παραδοσιακή νηστίσιμη συνταγή για να μαγειρέψεις μπακαλιάρο παστό πλακί θα βρεις παρακάτω. Η συνταγή αυτή είναι από το χωριό της γιαγιάς μου που την μαγειρεύανε σε περίοδο νηστείας και την σερβίρανε σαν το κύριο γεύμα της ημέρας.

Υλικά

  • 1 1/2 κιλό μπακαλιάρο
  • 3 κιλά κρεμμύδια
  • 2 κουταλιές σούπας ντοματοπελτέ
  • 2 κεφάλια σκόρδα
  • 4-5 φύλλα δάφνης
  • 1 κουταλιά σούπας ρίγανη
  • 1 ματσάκι μαϊντανό
  • 2 πιπεριές κόκκινες κοφτερές
  • 1 ποτήρι του νερού λάδι
  • 1 1/2 ποτήρι του νερού μαύρες σταφίδες
  • αλάτι

Διαδικασία

Βήμα 1

Κόβουμε τα φτερά από το μπακαλιάρο και τα πετάμε, κόβουμε τον υπόλοιπο τετράγωνα κομμάτια και τον βάζουμε για 48 ώρες στην κατσαρόλα με μπόλικο νερό να ξαρμυρίσει, αλλάζοντάς το 5-6 φορές.

Βήμα 2

Καθαρίζουμε τα κρεμμύδια και τα χοντροκόβουμε, ύστερα τα πλένουμε και τα βάζουμε στο τρυπητό να στραγγίσουν.

Βήμα 3

Σε ένα σκεύος ανακατεύουμε τα κρεμμύδια, τα σκόρδα ολόκληρα, το μαϊντανό ψιλοκομμένο, τη ρίγανη, τις σταφίδες και λίγο αλάτι.

Βήμα 4

Στρώνουμε τα 3/4 του μίγματος σε ταψί φούρνου, μετά απλώνουμε τα κομμάτια του μπακαλιάρου σε όλη την επιφάνεια του ταψιού, βάζουμε ανάμεσα στα κομμάτια τα φύλλα της δάφνης και τις πιπεριές ψιλοκομμένες.

Βήμα 5

Πάνω από το μπακαλιάρο σκορπάμε τα υπόλοιπα κρεμμύδια - σκόρδα κλπ., διαλύουμε τη ντομάτα σε 2 ποτήρια νερό και την περιχύνουμε και στο τέλος περιχύνουμε με το λάδι.

Βήμα 6

Σκεπάζουμε το ταψί με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε το φαγητό σε μέτριο φούρνο.

Βήμα 7

Ύστερα από 1 ώρα, αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και αφήνουμε το φαγητό, ώσπου να ροδίσει η επιφάνεια και να μείνει μόνο με το λάδι του.

Βήμα 8

Γίνεται το ίδιο νόστιμο και στην κατσαρόλα, όταν τα βράσουμε σε σιγανή φωτιά.

Βήμα 9

Ο μπακαλιάρος παστός πλακί είναι έτοιμος για να τον απολαύσεις.

 

Τύπος Συνταγής:
Μέσος Όρος Βαθμολογίας

(5 / 5)

5 5 2
Βαθμολόγησε τη Συνταγή

2 χρήστες βαθμολόγησαν τη συνταγή