Μπακαλιάρος πλακί με χόρτα σε σάλτσα ντομάτας νησιώτικος

2014-03-05
Μπακαλιάρος πλακί με χόρτα
  • Σερβίρεις : 4-6
  • Χρόνος Προετοιμασίας : 25m
  • Χρόνος Μαγειρέματος : 40m
  • Έτοιμη σε : 1:05 h

Μια μοναδική παραδοσιακή και νησιώτικη συνταγή για να φτιάξεις τον μπακαλιάρο πλακί με χόρτα σε σάλτσα ντομάτας θα βρεις παρακάτω. Στην συνταγή αυτή μπορείς να ενσωματώσεις διάφορα υλικά, μια πλειάδα διαφορετικών χορταρικών. Είναι ιδανική για πειραματισμούς αρκεί να κρατήσεις σαν βάση τα χορταρικά – εγώ χρησιμοποίησα μαρούλι – και την σάλτσα ντομάτας.

Υλικά

  • 700 γραμ. μπακαλιάρος ξερός
  • 1 1/2 κιλό πατάτες (περίπου)
  • 1 μαρούλι
  • άνηθο
  • 3 σκλήθρες σκόρδο
  • 1 κουταλιά της σούπας κοφτή ντομάτα πελτέ
  • αλάτι, πιπέρι
  • δυόσμος
  • ρίγανη
  • 250 γραμ. λάδι

Διαδικασία

Βήμα 1

Κόβουμε κομμάτια το μπακαλιάρο και τον ξαρμυρίζουμε.

Βήμα 2

Αφού πλύνουμε το μαρούλι, το κόβουμε όπως στη σαλάτα (μέσα σε λεκανίτσα).

Βήμα 3

Προσθέτουμε ψιλοκομμένα: το σκόρδο, το άνηθο και το δυόσμο και τα ανακατεύουμε καλά (μαζί και λίγο αλάτι).

Βήμα 4

Κόβουμε τις πατάτες φέτες (σε πάχος 1 εκατοστού).

Βήμα 5

Βάζουμε μία στρώση κάτω - κάτω, ρίχνουμε λίγο αλάτι - ανάλογα με το πόσο έχει ξαρμυρίστει ο μπακαλιάρος - από πάνω στρώνουμε το μισό μαρούλι, βάζουμε το μπακαλιάρο, μετά πάλι μαρούλι και τελειώνουμε με τις πατάτες που τις πασπαλίζουμε με τη ρίγανη και το πιπέρι.

Βήμα 6

Ρίχνουμε τέλος τον πελτέ, διαλυμένο σε λίγο νερό και το λάδι.

Βήμα 7

Κατά το ψήσιμο (1 1/2 ώρα) πατάμε με τη σπάτουλα του παστίτσιου τις πατάτες για να καθίσουν λίγο και έτσι να ψηθεί καλύτερα το φαγητό.

Βήμα 8

Ο μπακαλιάρος πλακί με χόρτα είναι έτοιμος και τον σερβίρουμε συνοδεύοντας τον με σκορδαλιά πικάντικη.

 

Τύπος Συνταγής:
Μέσος Όρος Βαθμολογίας

(5 / 5)

5 5 2
Βαθμολόγησε τη Συνταγή

2 χρήστες βαθμολόγησαν τη συνταγή