Μπακαλιάρος σκορδοστούμπι παραδοσιακός

2014-03-20
Μπακαλιάρος σκορδοστούμπι
  • Σερβίρεις : 4
  • Χρόνος Προετοιμασίας : 20m
  • Χρόνος Μαγειρέματος : 1:30 h
  • Έτοιμη σε : 1:50 h

Μια καταπληκτική παραδοσιακή και νησιώτικη συνταγή για να μαγειρέψεις μπακαλιάρο σκορδοστούμπι θα βρεις παρακάτω για να πειραματιστείς και να μου γράψεις τις εντυπώσεις σου. Εμείς το σερβίραμε σαν το κυρίως γεύμα της ημέρας.

Υλικά

  • 10 κομμάτια μπακαλιάρος ξαρμυρισμένος
  • 8 κρεμμύδια μέτρια,
  • μαϊντανός
  • 6-7 σκελίδες σκόρδο
  • 3 φύλλα βάγια (δάφνη)
  • 1 χούφτα δεντρολίβανο
  • 1 ποτήρι νερού λάδι
  • 1 κουταλιά σούπας σταφίδα καθαρή
  • αλάτι, πιπέρι
  • 1 φλιτζάνι τσαγιού καρύδια χοντροκοπανισμένα
  • Για το σκορδοστούμπι :
  • 1 κιλό (και περισσότερο) ψωμί
  • λίγο ξύδι, 1 ποτήρι του κρασιού ξύδι
  • αλάτι
  • 3 κεφάλια σκόρδο
  • 1 1/2 ποτήρι νερού λάδι

Διαδικασία

Βήμα 1

Κόβετε λεπτές φέτες τα κρεμμύδια και τα στρώνετε με το σκόρδο ψιλοκομμένο σε ταψί Νο 30. Αλατίζετε, πιπερώνετε, βάζετε τα φύλλα της βάγιας, το δεντρολίβανο και στρώνετε πάνω το μπακαλιάρο στραγγισμένο, ώστε να σκεπαστεί η στρώση των κρεμμυδιών. (Η πέτσα του μπακαλιάρου να είναι κάτω, προς τα κρεμμύδια).

Βήμα 2

Ρίχνετε το λάδι και τον ψήνετε σε μέτριο φούρνο, ώσπου να ροδίσει, οπότε τον βγάζετε από το φούρνο.

Βήμα 3

Στο μεταξύ ετοιμάζετε το σκορδοστούμπι, ως εξής :Παίρνετε την ψίχα από ένα και περισσότερο κιλό ψωμί μπαγιάτικο (χτεσινό), κατά προτίμηση μαύρο και τη μουσκεύετε σε ξυδόνερο.

Βήμα 4

Κοπανάτε σε γουδί τρία κεφάλια σκόρδο με λίγο αλάτι και ρίχνετε λίγη - λίγη την ψίχα καλοστιμμένη.

Βήμα 5

Συνεχίζετε να κοπανάτε ρίχνοντας λίγο - λίγο 1 1/2 ποτήρι του νερού λάδι και 1 ποτήρι του κρασιού ξύδι. Όταν ανακατευτούν καλά και γίνουν μια σφιχτή αλοιφή, τότε είναι έτοιμο το σκορδοστούμπι.

Βήμα 6

Πασπαλίζετε στο ταψί το μπακαλιάρο με τη σταφίδα και τα καρύδια και στρώνετε πάνω από άκρη σε άκρη, το σκορδοστούμπι. Το ξαναβάζετε σε μέτριο φούρνο περίπου μία ώρα, ώσπου να πάρει η κρούστα ένα ξανθό χρώμα.

Βήμα 7

Ο μπακαλιάρος σκορδοστούμπι είναι έτοιμος να τον απολαύσεις.

 

Τύπος Συνταγής:
Μέσος Όρος Βαθμολογίας

(5 / 5)

5 5 1
Βαθμολόγησε τη Συνταγή

1 χρήστες βαθμολόγησαν τη συνταγή