Μπακαλιάρος τηγανητός με σκορδαλιά από τη Σμύρνη

2014-03-22
Μπακαλιάρος τηγανητός με σκορδαλιά
  • Σερβίρεις : 4-6
  • Χρόνος Προετοιμασίας : 20m
  • Χρόνος Μαγειρέματος : 40m
  • Έτοιμη σε : 60m

Μια εκπληκτική και παραδοσιακή συνταγή από τη Σμύρνη για να φτιάξεις μπακαλιάρο τηγανητό με σκορδαλιά θα βρεις παρακάτω. Η γιαγιά μου έφτιαχνε αυτή τη συνταγή την 25η Μαρτίου και στην προτείνω ανεπιφύλακτα να την δοκιμάσεις και να μου γράψεις τις εντυπώσεις σου.

Υλικά

  • 1 κιλό μπακαλιάρο
  • 300 γραμ. αλεύρι που φουσκώνει
  • 1 μπουκάλι μπύρα
  • 3 ή 4 αυγά
  • πιπέρι
  • λάδι για το τηγάνισμα
  • Για τη σκορδαλιά :
  • 1 κιλό πατάτες
  • μισό κεφάλι σκόρδο
  • 250 γραμ. λάδι
  • 3 λεμόνια ζουμερά
  • 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι.

Διαδικασία

Βήμα 1

Κόβουμε το μπακαλιάρο κομμάτια τετράγωνα και τον βάζουμε για 24 ώρες σε μπόλικο νερό, να ξαρμυρίσει, αλλάζοντας το νερό 3 - 4 φορές.

Βήμα 2

Την επομένη, στραγγίζουμε το κρύο νερό και ρίχνουμε στη λεκάνη ένα κατσαρόλι ζεματιστό νερό.

Βήμα 3

Αφήνουμε να κρυώσει, βγάζοντας την πέτσα και τα κόκαλα και κατόπιν τον αλέθουμε στη μηχανή του κιμά.

Βήμα 4

Ετοιμάζουμε κουρκούτι : Ανακατεύουμε πολύ καλά το αλεύρι με την μπύρα και όταν ξεσβολιάσει, ρίχνουμε ένα ένα τα τρί αυγά και τα χτυπάμε όλα μαζί.

Βήμα 5

Τελευταία ρίχνουμε τον αλεσμένο μπακαλιάρο, το πιπέρι και τα ανακατεύουμε ξανά. Αν το μίγμα είναι πηχτό και δεν πέφτει εύκολα από το κουτάλι, προσθέτουμε και το τέταρτο αυγό.

Βήμα 6

Στη συνέχεια, βάζουμε μπόλικο λάδι στο τηγάνι και μόλις κάψει, παίρνουμε κουταλιές από το μίγμα και τις τηγανίζουμε και από τςι δυο μεριές.

Βήμα 7

Κατόπιν, ετοιμάζουμε τη σκορδαλιά. Βράζουμε προηγουμένως τις πατάτες και όσο είναι ακόμα ζεστές, τις περνάμε από τη μηχανή του πουρέ.

Βήμα 8

Χτυπάμε στο γουδί το σκόρδο με το αλάτι και μόλις λιώσει, ρίχνουμε τον πουρέ και τα χτυπάμε όλα μαζί.

Βήμα 9

Στη συνέχεια, ρίχνουμε λίγο λίγο το λάδι και το λεμόνι συνεχίζοντας το χτύπημα. Αν δούμε ότι η σκορδαλιά είναι πηχτή, ρίχνουμε ένα ποτήρι του κρασιού χλιαρό νερό.

Βήμα 10

Ο μπακαλιάρος τηγανητός με σκορδαλιά είναι έτοιμος και καλή σου απόλαυση.

 

Τύπος Συνταγής:
Μέσος Όρος Βαθμολογίας

(4.7 / 5)

4.7 5 3
Βαθμολόγησε τη Συνταγή

3 χρήστες βαθμολόγησαν τη συνταγή