Μπακλαβάς Γιαννιώτικος Ηπειρώτικος από τα Ιωάννινα

2015-04-06
Μπακλαβάς Γιαννιώτικος Ηπειρώτικος από τα Ιωάννινα
  • Σερβίρεις : 16
  • Χρόνος Προετοιμασίας : 50m
  • Χρόνος Μαγειρέματος : 60m
  • Έτοιμη σε : 1:50 h

Σου στέλνω μια εξαιρετική και ιδιαίτερα νόστιμη χωριάτικη παραδοσιακή συνταγή για να φτιάξεις τον μπακλαβά Γιαννιώτικο Ηπειρώτικο από τα Ιωάννινα που είναι από τις κλασικές συνταγές για μπακλαβά που θα βρεις στον ιστότοπο μας. Η βάση της συνταγής είναι το παξιμάδι, το γεμίζουμε με διάφορους ξηρούς καρπούς όπως αμύγδαλα και καρύδια και τα λούζουμε με το σιροπάκι που προβάλει την τελική γλυκιά γεύση της συνταγής. Μπορείς να πειραματιστείς λίγο και να προσθέσεις και διάφορα ξηροκάρπια στην γέμιση του μπακλαβά αλλά και μόνο με αμύγδαλα και καρύδια η γεύση και η υφή της συνταγής είναι καταπληκτική και για αυτό το λόγο σου προτείνω να τα δοκιμάσεις και να μοιραστείς μαζί μου τις εντυπώσεις σου και τις παρατηρήσεις σου.

Υλικά

  • 9 φύλλα για μπακλαβά
  • 300 γραμ. αμύγδαλα ή καρύδια (ψίχα)
  • 6 αυγά
  • 180 γραμ. ζάχαρη
  • 3 κουταλιές της σούπας παξιμάδι
  • 3 κουταλιές της σούπας γεμάτες βούτυρο γάλακτος
  • Για το σιρόπι:
  • 600 γραμ. ζάχαρη
  • 500 γραμ. νερό
  • λίγος χυμός από λεμόνι

Διαδικασία

Βήμα 1

Κοπανίζουμε στο γουδί τα αμύγδαλα ή τα καρύδια και τη φρυγανιά.

Βήμα 2

Χτυπάμε σε λεκάνη τους κρόκους με τα 180 γραμ. ζάχαρη, ώσπου να λιώσει η ζάχαρη και προσθέτουμε λίγη - λίγη την αμυγδαλόψιχα, το παξιμάδι και τελευταία τα ασπράδια χτυπημένα μαρέγκα.

Βήμα 3

Αφού τα χτυπήσουμε όλα μαζί καλά προσθέτουμε 1 κουταλιά βούτυρο και τα δουλεύουμε λίγο ακόμα.

Βήμα 4

Απλώνουμε σε τραπέζι 3 φύλλα που τα βουτυρώνουμε ένα - ένα.

Βήμα 5

Χωρίζουμε τη γέμιση στα τρία, παίρνουμε το ένα μέρος και το απλώνουμε κατά μήκος στα τρία βουτυρωμένα φύλλα.

Βήμα 6

Γυρίζουμε λίγο τις άκρες από τα φύλλα για να μη φύγει η γέμιση και κάνουμε ένα ρολό, όχι πολύ σφιχτό (πρέπει να είναι απαλό, γιατί φουσκώνει).

Βήμα 7

Κάνουμε έτσι τρία ρολά συνολικά, τα τοποθετούμε σε βουτυρωμένη λαμαρίνα, ρίχνουμε λίγο βούτυρο από πάνω και τα ψήνουμε στο φούρνο.

Βήμα 8

Αφήνουμε να κρυώσει το γλυκό καλά και το κόβουμε κομμάτια.

Βήμα 9

Με τα 600 γραμ. ζάχαρη και τα 500 γραμ. νερό βράζουμε πέντε λεπτά το σιρόπι, προσθέτουμε στο τέλος λίγο λεμόνι και σιροπιάζουμε το μπακλαβά.

Τύπος Συνταγής:
Μέσος Όρος Βαθμολογίας

(5 / 5)

5 5 1
Βαθμολόγησε τη Συνταγή

1 χρήστες βαθμολόγησαν τη συνταγή