Μπακλαβάς Καρπαθικός παραδοσιακός με μαστίχα

2015-04-30
Μπακλαβάς Καρπαθικός παραδοσιακός με μαστίχα
  • Σερβίρεις : 12
  • Χρόνος Προετοιμασίας : 2:40 h
  • Χρόνος Μαγειρέματος : 30m
  • Έτοιμη σε : 3:10 h

Σου στέλνω μια πεντανόστιμη πρόταση για να φτιάξεις μπακλαβά Καρπαθικό παραδοσιακό με μαστίχα που είναι μια συνταγή της γυναίκας του κολλητού μου που είναι από την Κάρπαθο. Η συνταγή έχει αρκετές ιδιαιτερότητες σε σχέση με τις υπόλοιπες προτάσεις για μπακλαβά που μπορείς να δεις στην ιστοσελίδα μας και αυτό γιατί αρχικά χρησιμοποιούμε σαν βάση το λάδι και όχι το βούτυρο. Κατά δεύτερον τηγανίζουμε τη γέμιση και κατά τρίτον ρίχνουμε μαστίχα στο σιρόπι. Όλα αυτά δίνουν ένα αποτέλεσμα που είναι μοναδικό και εξαιρετικά νόστιμο και για αυτό σου συνιστώ να δοκιμάσεις να την φτιάξεις και να μου στείλεις τη γνώμη σου και τις εντυπώσεις σου στον χώρο που βρίσκονται τα σχόλια στο κάτω μέρος της σελίδας.

Υλικά

  • 1.250 γραμ. αλεύρι σκληρό
  • 350 γραμ. λάδι εκλεκτό
  • 1 λεμόνι
  • 1 κουταλάκι αλάτι
  • νερό όσο σηκώσει
  • Για το τηγάνισμα:
  • 1.250 γραμ. λάδι
  • Για το σιρόπι:
  • 1 1/2 κιλό ζάχαρη
  • μισό κιλό μέλι
  • 1 ποτήρι νερό
  • άρωμα μαστίχας

Διαδικασία

Βήμα 1

Κοσκινίζουμε το αλεύρι σε βαθιά λεκάνη, προσθέτουμε το λάδι χτυπημένο με το λεμόνι και τρίβουμε το μίγμα ανάμεσα στις παλάμες μας, ώσπου το αλεύρι να πιεί όλο το λάδι και να ανακατευτεί καλά αλεύρι-λάδι (από αυτό εξαρτάται η επιτυχία).

Βήμα 2

Διαλύουμε το αλάτι με λίγο νερό, το προσθέτουμε στο μίγμα, ζυμώνουμε ώσπου να γίνει ζύμη που να πλάθεται φύλλο, και την αφήνουμε να ρεποζάρει για 2 ώρες περίπου.

Βήμα 3

Ανοίγουμε τη ζύμη σε φύλλα πάχους μίας δραχμής και κόβουμε λωρίδες πλάτους ενός δαχτύλου με τροχοροδέλα ζίκ ζάκ.

Βήμα 4

Παίρνουμε λωρίδες μάκρος 1,40 μ. και αρχίζουμε το τύλιγμα ανοίγοντας εντελώς τα 4 δάχτυλα του αριστερού χεριού γύρω τριγύρω.

Βήμα 5

Ακουμπάμε το μπακλαβά στο τραπέζι πιέζουμε τα άκρα και του δίνουμε σχήμα σταυρού.

Βήμα 6

Εξακολουθούμε το τύλιγμα μέχρι να τελειώσουν τα φύλλα.

Βήμα 7

Σε βαθιά κατσαρόλα βάζουμε το λάδι στη φωτιά να κάψει και τηγανίζουμε τους μπακλαβάδες ώσπου να πάρουν χρυσόξανθο χρώμα.

Βήμα 8

Δένουμε τη ζάχαρη με το νερό και το μέλι, βουτάμε ένα ένα τα κομμάτια, τα μελώνουμε σε σιγανή φωτιά και τα αφήνουμε να κρυώσουν.

Βήμα 9

Τα σερβίρουμε σε πιατέλα και τα πασπαλίζουμε με ζάχαρη και μαστίχα.

Τύπος Συνταγής:
Μέσος Όρος Βαθμολογίας

(5 / 5)

5 5 1
Βαθμολόγησε τη Συνταγή

1 χρήστες βαθμολόγησαν τη συνταγή