Μπακλαβάς Κύμης με αμύγδαλα και έτοιμα φύλλα

2015-04-18
Μπακλαβάς Κύμης με αμύγδαλα και έτοιμα φύλλα
  • Σερβίρεις : 14
  • Χρόνος Προετοιμασίας : 60m
  • Χρόνος Μαγειρέματος : 60m
  • Έτοιμη σε : 2:000 h

Σου παρουσιάζω παρακάτω μια γευστικότατη και γλυκιά συνταγή για να φτιάξεις τον μπακλαβά Κύμης με αμύγδαλα και έτοιμα φύλλα όπως τον έφτιαχνε η νονά της αδερφής μου που είναι από την Κύμη. Είναι μια πρόταση που μοιάζει στις περισσότερες προτάσεις για μπακλαβά που σου έχουμε παρουσιάσει. Χρησιμοποιούμε αμύγδαλα αντί για καρύδια και τυλίγουμε το μπακλαβά με έτοιμο φύλλο που βρίσκουμε σε επιλεγμένα σούπερ μάρκετ. Είναι μια γλυκύτατη και νοστιμότατη συνταγή την οποία σου συνιστώ ανεπιφύλακτα να δοκιμάσεις και να επικοινωνήσεις μαζί μου αν τυχόν χρειαστείς την οποιαδήποτε διευκρίνιση. Καλή απόλαυση.

Υλικά

  • μισό κιλό αμυγδαλόψιχα και μερικά πικραμύγδαλα
  • 16 φύλλα για μπακλαβά
  • 1 φλιτζάνι του τσαγιού ζάχαρη
  • 1 φλιτζάνι του καφέ μαστίχα Χίου κοπανισμένη
  • 1 φλιτζάνι του τσαγιού λάδι καλό
  • Για το σιρόπι:
  • 2 φλιτζάνια του τσαγιού μέλι
  • 1 φλιτζάνι του τσαγιού ζάχαρη
  • 1 φλιτζάνι του τσαγιού νερό

Διαδικασία

Βήμα 1

Κοπανίζουμε τα αμύγδαλα και τα ανακατεύουμε με 2 φλιτζανάκια του καφέ ζάχαρη και λίγη μαστίχα.

Βήμα 2

Αλείφουμε το ταψί με λάδι και στρώνουμε πέντε φύλλα, ραντίζοντας το καθένα με ελάχιστο λάδι και πασπαλίζοντάς το με ζάχαρη και λίγη μαστίχα.

Βήμα 3

Χωρίζουμε τη γέμιση σε τέσσερα μέρη.

Βήμα 4

Στρώνουμε πάνω από το πέμπτο φύλλο μία στρώση γέμιση και τη σκεπάζουμε με δύο φύλλα που ανάμεσά τους πάλι ραντίζουμε λάδι, πασπαλίζουμε ζάχαρη και μαστίχα.

Βήμα 5

Συνεχίζουμε με τον ίδιο τρόπο:

Βήμα 6

2ο μέρος της γέμισης, 2 φύλλα, 3ο μέρος της γέμισης 2 φύλλα, 4ο μέρος της γέμισης.

Βήμα 7

Σκεπάζουμε από πάνω με τα υπόλοιπα 5 φύλλα, που και αυτά τα λαδώνουμε και τα πασπαλίζουμε με ζάχαρη και μαστίχα, εκτός από το τελευταίο που το ραντίζουμε μόνο με λάδι.

Βήμα 8

Κόβουμε το γλυκό μικρά μπακλαβωτά κομμάτια και το βάζουμε σε μέτριο φούρνο να ψηθεί, ώσπου να ξανθύνει η επιφάνεια, προσέχοντας να μη σκουρύνει.

Βήμα 9

Στο μεταξύ, ετοιμάζουμε το σιρόπι:

Βήμα 10

Βράζουμε το μέλι, τη ζάχαρη και το νερό 1-2 λεπτά και μόλις ροδίσει ο μπακλαβάς, τον βγάζουμε μία στιγμή από το φούρνο, τον περιχύνουμε με το σιρόπι, τον ξαναφουρνίζουμε και συνεχίζουμε το ψήσιμο, ώσπου να απορροφηθεί το σιρόπι.

Βήμα 11

Βγάζουμε το ταψί από το φούρνο, αφήνουμε να κρυώσει τελείως και κατόπιν τοποθετούμε τα κομμάτια σε πιατέλα.

Βήμα 12

Όσο μείνει γίνεται καλύτερος.

Τύπος Συνταγής:
Μέσος Όρος Βαθμολογίας

(5 / 5)

5 5 1
Βαθμολόγησε τη Συνταγή

1 χρήστες βαθμολόγησαν τη συνταγή