Μπακλαβάς Λαμίας με φουντούκια και βανίλια χωρίς βούτυρο

2015-04-09
Μπακλαβάς Λαμίας με φουντούκια και βανίλια χωρίς βούτυρο
  • Σερβίρεις : 16
  • Χρόνος Προετοιμασίας : 40m
  • Χρόνος Μαγειρέματος : 60m
  • Έτοιμη σε : 1:40 h

Σου παρουσιάζω μια καταπληκτική και ιδιαίτερη συνταγή για τον μπακλαβά Λαμίας με φουντούκια και βανίλια χωρίς βούτυρο που την θεωρώ μια από τις νοστιμότερες συνταγές με μπακλαβά που σου έχουμε παρουσιάσει στην ιστοσελίδα μας. Η πρόταση αυτή περιέχει διάφορα υλικά που καθορίζουν την τελική της γεύση, με αρχή ότι περιέχει καρύδια και φουντούκια, σαν γλυκαντικά στοιχεία έχουμε την κανέλα, το ξύσμα πορτοκαλιού και το γαρύφαλλο και στο σιρόπι έχουμε και βανίλια. Όλη αυτή η πανδαισία υλικών καταλήγει σε ένα αποτέλεσμα που σου προτείνω χωρίς σκέψη να το δοκιμάσεις και θα ήθελα και τη γνώμη σου να μου την στείλεις στο κάτω μέρος της σελίδας μετά από την περιγραφή των βημάτων εκτέλεσης της συνταγής.

Υλικά

  • 20 - 25 φύλλα
  • 5 φλιτζάνες καρύδια ψίχα
  • 5 φλιτζάνες φουντούκια ψίχα
  • 2 φλιτζάνες λάδι και 1 1/2 κιλό λάδι καλό για τα φύλλα
  • 2 φλιτζάνες ζάχαρη
  • 1 κουταλιά σούπας κανέλα
  • λίγο ξύσμα πορτοκαλιού
  • γαρύφαλλα για τα κομμάτια (όσα χρειαστούν)
  • Για το σιρόπι:
  • 1 κιλό ζάχαρη
  • λίγη βανίλια
  • 2 - 3 φλιτζάνια νερό

Διαδικασία

Βήμα 1

Καβουρδίζουμε ελαφρά το καρύδι και το φουντούκι, τα τρίβουμε, φυσάμε να βγεί η φλούδα και τα χοντροκοπανίζουμε.

Βήμα 2

Τ' ανακατεύουμε με την κανέλα, το ξύσμα πορτοκαλιού και τις φλιτζάνες ζάχαρη.

Βήμα 3

Λαδώνουμε μέτριο ταψί, στρώνουμε 3 - 4 φύλλα λαδωμένα ένα ένα, απλώνουμε απάνω γέμιση μετά ένα φύλλο λαδωμένο ένα φύλλο με γέμιση και συνεχίζουμε ώσπου να μείνουν 3 φύλλα που θα βάλουμε από πάνω σκέτα λαδωμένα.

Βήμα 4

Κόβουμε γύρω - γύρω τα περισσευούμενα φύλλα χαράζουμε μπακλαβωτά, μπήγουμε στο κέντρο κάθε κομματιού από ένα γαρύφαλλο και ραντίζουμε με το μισό κιλό λάδι (τόσο καυτό, ώστε να καπνίζει).

Βήμα 5

Ψήνουμε το μπακλαβά μας στο φούρνο 1 ώρα ή 3/4.

Βήμα 6

Ετοιμάζουμε το σιρόπι με το κιλό τη ζάχαρη, λίγη βανίλια και 2 - 3 φλιτζάνες νερό.

Βήμα 7

Το περιχύνουμε, σκεπάζουμε με ένα ταψί πιο μεγάλο και αφήνουμε να κρυώσει. (Αν θέλουμε, στο σιρόπι προσθέτουμε λίγη γλυκόζη να μη ζαχαρώσει).

Τύπος Συνταγής:
Μέσος Όρος Βαθμολογίας

(5 / 5)

5 5 1
Βαθμολόγησε τη Συνταγή

1 χρήστες βαθμολόγησαν τη συνταγή