Μπακλαβάς με αμύγδαλα Μυτιλήνης Λέσβου και φύλλο κρούστας πολίτικο

2015-05-10
Μπακλαβάς με αμύγδαλα Μυτιλήνης Λέσβου και φύλλο κρούστας πολίτικο
  • Σερβίρεις : 20
  • Χρόνος Προετοιμασίας : 10:000 h
  • Χρόνος Μαγειρέματος : 1:40 h
  • Έτοιμη σε : 11:40 h

Μια πολύ νόστιμη και παραδοσιακή συνταγή για μπακλαβά με αμύγδαλα Μυτιλήνης Λέσβου και φύλλο κρούστας πολίτικο θα βρεις παρακάτω. Η πρόταση αυτή έχει μερικές ιδιαιτερότητες σε σχέση με τις υπόλοιπες συνταγές για μπακλαβά που θα βρεις στον ιστότοπο μας. Ο μπακλαβάς είναι τυλιγμένος σε πολίτικο φύλλο κρούστας, είναι σιροπιαστός και περιέχει αμύγδαλα σαν ξηρούς καρπούς αν και αυτά μπορείς είτε να προσθέσεις καρύδια είτε να τα αντικαταστήσεις με καρύδια. Γενικά σηκώνει πειραματισμούς όσον αφορά τη γέμιση αυτή  η συνταγή και σε αυτούς που έχω κάνει θεωρώ πως ο καλύτερος συνδυασμός είναι τα αμύγδαλα Μυτιλήνης. Σου προτείνω να δοκιμάσεις να φτιάξεις αυτό το γλυκό και να μου στείλεις τις εντυπώσεις και την γνώμη σου για το αποτέλεσμα στον χώρο που βρίσκεται στο τέλος της συνταγής.

Υλικά

  • 2.600 γραμ. αμυγδαλόψιχα
  • 4 κιλά ζάχαρη
  • 480 γραμ. βούτυρο αγνό άριστης ποιότητας
  • 1.600 γραμ. φύλλο μπακλαβά
  • 240 γραμ. σιμιγδάλι χοντρό
  • 1 μικρό κουτί (των 250 γραμ.) μέλι εξαιρετικό
  • 160 γραμ. ανθόνερο εκλεκτό
  • 8-10 πικραμύγδαλα για άρωμα
  • 160 γραμ. λάδι Μυτιλήνης (με οξύτητα κάτω της μονάδας, αν είναι δυνατό 0,7-0,8)

Διαδικασία

Βήμα 1

Πρώτα φτιάχνουμε το σιρόπι :

Βήμα 2

Από τα 4 κιλά ζάχαρη, παίρνουμε τα 3.

Βήμα 3

Τα βάζουμε σε κατσαρόλα με ένα κιλό νερό και αφήνουμε το σιρόπι στη φωτιά να δέσει τόσο, όσο να μπορεί να απορροφηθεί από το μπακλαβά.

Βήμα 4

Αν θέλουμε ρίχνουμε στη βράση και μία λεμονόφλουδα.

Βήμα 5

Όταν θα κοντεύει να κατεβει από τη φωτιά, ρίχνουμε ένα φλιτζάνι του καφέ γεμάτο ανθόνερο και το αφήνουμε να πάρει μερικές βράσεις.

Βήμα 6

Όταν απορροφηθεί τελείως, κατεβάζουμε το σιρόπι από τη φωτιά.

Βήμα 7

Ρίχνουμε αμέσως μέσα το μέλι και το ανακατεύουμε καλά.

Βήμα 8

Το αφήνουμε να κρυώσει.

Βήμα 9

Ζεματάμε και ξεφλουδίζουμε τα αμύγδαλα μαζί με τα πικραμύγδαλα.

Βήμα 10

Τα ξεπλένουμε καλά για να μην έχουν κοκκινίλες από τα φύλλα τους και τα στραγγίζουμε.

Βήμα 11

Τα βάζουμε λίγα λίγα μέσα σε ταψί στο φούρνο για πολύ λίγα λεπτά.

Βήμα 12

Τ ΄αφήνουμε να κρυώσουν και τ΄αλέθουμε στη μηχανή.

Βήμα 13

Βάζουμε σε μεγάλη λεκάνη την αμυγδαλόψιχα αλεσμένη, ρίχνουμε και το σιμιγδάλι και τα ανακατεύουμε καλά.

Βήμα 14

Προσθέτουμε και την υπόλοιπη ζάχαρη (το 1 κιλό) και ανακατεύουμε, ώστε αμύγδαλο, ζάχαρη και σιμιγδάλι να ενωθούν.

Βήμα 15

Βάζουμε το βούτυρο στη φωτιά να λιώσει (χωρίς να κάψει).

Βήμα 16

Το κατεβάζουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το λάδι και τ΄ανακατεύουμε.

Βήμα 17

Παίρνουμε μεγάλο ταψί και το αλείφουμε καλά, κάτω και στα πλάγια, με το μίγμα βουτύρου - λαδιού.

Βήμα 18

Στρώνουμε 3-4 φύλλα, βουτυρωμένα, να εξέχουν από το ταψί.

Βήμα 19

Στη συνέχεια, στρώνουμε ένα φύλλο όχι βουτυρωμένο.

Βήμα 20

Βάζουμε επάνω μία στρώση αμύγδαλο κανονικά (όχι αλλού περισσότερο και αλλού λιγότερο).

Βήμα 21

Έπειτα στρώνουμε ένα φύλλο βουτυρωμένο, χωρίς αμύγδαλο.

Βήμα 22

Στα πρώτα αυτά φύλλα γυρίζουμε μέσα τις άκρες που εξέχουν, ώστε να μη μείνει τίποτα έξω από το ταψί.

Βήμα 23

Συνεχίζουμε το στρώσιμο : ένα φύλλο βουτυρωμένο, χωρίς αμύγδαλο και ένα φύλλο με αμύγδαλο, χωρίς βούτυρο, ώσπου να τελειώσουν αμύγδαλο και φύλλα.

Βήμα 24

Τελειώνουμε με 2-3 φύλλα, όλα βουτυρωμένα.

Βήμα 25

Τακτοποιούμε όλες τις άκρες των φύλλων και κόβουμε το μπακλαβά σε λουρίδες μόνο, μέχρι κάτω.

Βήμα 26

Ρίχνουμε επάνω το βούτυρο που έμεινε, να παέι παντού και τον ραντίζουμε προσεχτικά παντού με λίγο νεράκι, για να μη σπάσουν τα φύλλα κατά το ψήσιμο.

Βήμα 27

Τον βάζουμε στο φούρνο και τον παρακολουθούμε τακτικά.

Βήμα 28

Μόλις αρχίσει και ροδίζει, τον σκεπάζουμε με λαδόχαρτο για να ψηθεί ωραία και να πάρει χρώμα ελαφρά ρόζ και όχι κόκκινο.

Βήμα 29

Όταν ξεκολλάει και κουνιέται μέσα στο ταψί, είναι έτοιμος και τον βγάζουμε από το φούρνο.

Βήμα 30

Τον περιχύνουμε όπως είναι ζεστός παντού με ένα φλιτζανάκι ανθόνερο και με κουτάλα σερβιρίσματος τον σιροπιάζουμε με κρύο σιρόπι προσεχτικά παντού, γύρω γύρω και ανάμεσα από τις λουρίδες, στις χαραγματιές και όλον από πάνω ομοιόμορφα.

Βήμα 31

Τον σκεπάζουμε τέλος με λαδόχαρτο και από πάνω με τραπεζομάντηλο και τον αφήνουμε μία ολόκληρη νύχτα να πιεί καλά όσο το σιρόπι.

Βήμα 32

Την επόμενη μέρα τον κομματιάζουμε.

Τύπος Συνταγής:
Μέσος Όρος Βαθμολογίας

(5 / 5)

5 5 1
Βαθμολόγησε τη Συνταγή

1 χρήστες βαθμολόγησαν τη συνταγή