Ντολμαδάκια γιαλαντζί με αμπελόφυλλα της γιαγιάς

2014-10-28
ντολμαδες γιαλαντζι με αμπελοφυλλα
  • Σερβίρεις : 6
  • Χρόνος Προετοιμασίας : 15m
  • Χρόνος Μαγειρέματος : 50m
  • Έτοιμη σε : 1:05 h

Μια εύκολη συνταγή για να φτιάξεις ντολμαδάδια γιαλαντζί με αμπελόφυλλα της γιαγιάς, ένα πιάτο που δεν πρέπει να λείπει από το ελληνικό τραπέζι. Μπορεί οι περισσότεροι να το έχουμε απολαύσει από τα χεράκια της μαμάς ή της γιαγιάς, όμως δεν είναι καθόλου δύσκολο να πετύχουμε ένα εντυπωσιακό αποτέλεσμα. Καλή επιτυχία!

Υλικά

  • 500 γρ. αμπελόφυλλα
  • 1,5 κούπα ρύζι
  • 2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • Μισό ματσάκι άνηθος ψιλοκομμένος
  • 2 κουτ.σούπας μαιντανός ψιλοκομμένος
  • 2 κουτ.σούπας δυόσμος
  • Μισή κούπα ελαιόλαδο
  • Χυμός από 2 λεμόνια
  • Αλάτι-πιπέρι

Διαδικασία

Βήμα 1

Βάζουμε τα αμπελόφυλλα σε βραστό νερό για 2 λεπτό

Βήμα 2

Τα αφήνουμε να στραγγίξουν και να κρυώσουν

Βήμα 3

Ξεπλένουμε το ρύζι με νερό

Βήμα 4

Ζεσταίνουμε ελαιόλαδο σε μια κατσαρόλα

Βήμα 5

Τσιγαρίζουμε το κρεμμύδια και προσθέτουμε το ρύζι

Βήμα 6

Ανακατεύουμε και προσθέτουμε τα μυρωδικά

Βήμα 7

Αλατοπιπερώνουμε και ρίχνουμε χυμός από 1 λεμόνι

Βήμα 8

Βάζουμε μερικά αμπελόφυλλα-αυτά που κόπηκαν δεν τα πετάμε!

Βήμα 9

Γεμίζουμε τα υπόλοιπα με τη γέμιση και τα τυλίγουμε

Βήμα 10

Τα βάζουμε το ένα δίπλα στο άλλο και περιχύνουμε με ελαιόλαδο

Βήμα 11

Βάζουμε από πάνω ένα πιάτο να τα κρατάει και προσθέτουμε νερό να τα καλύπτει

Βήμα 12

Βράζουμε για 45 λεπτά και στο τέλος ρίχνουμε χυμό από 1 λεμόνι

Βήμα 13

Τα ντολμαδάκια γιαλαντζί με αμπελόφυλλα της γιαγιάς είναι έτοιμα

 

Tips

  • Μπορείς να προσθέσεις στην γέμιση και λαχανικά της επιλογής σου!
Τύπος Συνταγής: ,
Μέσος Όρος Βαθμολογίας

(5 / 5)

5 5 2
Βαθμολόγησε τη Συνταγή

2 χρήστες βαθμολόγησαν τη συνταγή