Ντολμαδάκια γιαλαντζί με κιμά και αρνί

2014-06-24
Ντολμαδάκια γιαλαντζί με κιμά και αρνί
  • Σερβίρεις : 4-6
  • Χρόνος Προετοιμασίας : 30m
  • Χρόνος Μαγειρέματος : 60m
  • Έτοιμη σε : 1:30 h

Σου παρουσιάζω μια πολύ ιδιαίτερη και γευστική παραδοσιακή σπεσιαλιτέ για να μαγειρέψεις τα ντολμαδάκια γιαλαντζί με κιμά και αρνί όπως την περιγράφει η γιαγιά μου στο τετράδιο των συνταγών της. Το φαγητό σερβίρεται σαν ορεκτικό πιάτο ή σαν το κυρίως γεύμα της ημέρας σου και συνοδεύεται συνήθως από μια δροσερή σαλάτα εποχής.

Υλικά

  • 1 μπούτι αρνάκι
  • μισό κιλό κιμά μοσχαρίσιο και χοιρινό
  • 3 κρεμμύδια ξερά
  • μισό φλιτζάνι τσαγιού ρύζι
  • μαϊντανό - δυόσμο
  • 2 αυγά
  • μισό φλιτζάνι τσαγιού λάδι
  • αλάτι, πιπέρι
  • 1/4 του κιλού αμπελόφυλλα
  • μισό λεμόνι
  • Για το αυγολέμονο:
  • 2 αυγά
  • 2 λεμόνια
  • 1 φλιτζανάκι του καφέ γάλα
  • 1 κουταλιά της σούπας αλεύρι
  • 1 κουταλιά της σούπας βούτυρο

Διαδικασία

Βήμα 1

Πλένουμε καλά το κρέας, το στραγγίζουμε, το κόβουμε μικρά κομμάτια και το αλατοπιπερώνουμε.

Βήμα 2

Στην κατσαρόλα καίμε το μισό λάδι και τσιγαρίζουμε ψιλοκομμένα τα 2 κρεμμύδια. Προσθέτουμε το κρέας και τσιγαρίζουμε και τα δύο μαζί. Ρίχνουμε 1 ποτήρι νερό και αφήνουμε να σιγοβράσει. Μόλις μισοψηθεί, το κατεβάζουμε από τη φωτιά και ετοιμάζουμε τα ντολμαδάκια.

Βήμα 3

Πλένουμε καλά τα αμπελόφυλλα και τα ζεματάμε με νερό και μισό λεμόνι. Τα στραγγίζουμε και ετοιμάζουμε τη γέμιση.

Βήμα 4

Βάζουμε το υπόλοιπο λάδι και τσιγαρίζουμε 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο μαζί με το ρύζι. Αφήνουμε να κρυώσουν και προσθέτουμε τον κιμά, το δυόσμο και το μαϊντανό ψιλοκομμένο, αλάτι, πιπέρι και τα ασπράδια 2 αυγών. Αφού τα ζυμώσουμε καλά, παίρνουμε στο χέρι μας ένα αμπελόφυλλο και βάζουμε μία κουταλιά γέμιση. Διπλώνουμε κατόπιν το φύλλο από όλες τις μεριές και κάνουμε μακρόστενα ντολμαδάκια.

Βήμα 5

Στρώνουμε στον πάτο της κατσαρόλας δύο αμπελόφυλλα και βάζουμε στη σειρά τα ντολμαδάκια. Από πάνω τοποθετούμε τα κομμάτια του κρέατος και τα σκεπάζουμε με το ζουμί του. Δεν ανακατεύουμε καθόλου, κουνάμε μόνο την κατσαρόλα για να μην κολλήσουν και ρίχνουμε κατά διαστήματα λίγο ζεστό νερό. Όταν βράσουν, στραγγίζουμε το ζουμί.

Βήμα 6

Βάζουμε σε μικρή κατσαρόλα το βούτυρο, μία κουταλιά αλεύρι και τα σωτάρουμε ελαφρά. Προσθέτουμε ζεστό το γάλα και λίγο - λίγο το ζωμό του κρέατος ανακατεύοντας διαρκώς με ξύλινη κουτάλα και μόλις πάρουν μερικές βράσεις, κατεβάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά. Χτυπάμε τους κρόκους με λίγο νερό, προσθέτουμε το λεμόνι και τους ρίχνουμε στην κατσαρόλα ανακατεύοντας συνέχεια ώσπου να ενωθούν.

Βήμα 7

Έτσι όπως θα είναι πηχτό το αυγολέμονο, περιχύνουμε τα ντολμαδάκια γιαλαντζί με κιμά και σερβίρουμε.

Τύπος Συνταγής: , Ετικέτες: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Μέσος Όρος Βαθμολογίας

(5 / 5)

5 5 1
Βαθμολόγησε τη Συνταγή

1 χρήστες βαθμολόγησαν τη συνταγή