Παντεσπάνι γλυκό με πολλά αυγά και αλεύρι της γιαγιάς

2015-05-21
Παντεσπάνι γλυκό με πολλά αυγά και αλεύρι της γιαγιάς
  • Σερβίρεις : 16
  • Χρόνος Προετοιμασίας : 1:30 h
  • Χρόνος Μαγειρέματος : 2:30 h
  • Έτοιμη σε : 4:000 h

Μια καταπληκτική συνταγή για Ρουμελιώτικο παντεσπάνι γλυκό με πολλά αυγά και αλεύρι της γιαγιάς της κουνιάδας μου σου στέλνω παρακάτω. Είναι μια κλασική πρόταση της γιαγιάς και από τις πιο παραδοσιακές συνταγές για παντεσπάνι που θα βρεις στον ιστότοπο μας. Είναι χορταστική, γευστική, βαριά και σε σχέση με τις υπόλοιπες προτάσεις χρειάζεται υπομονή. Όπως ακριβώς τα περισσότερα φαγητά των γιαγιάδων μας. Περιέχει πολλά αυγά, αρκετό αλεύρι και η γιαγιά το έφτιαχνε και το έτρωγε σαν πρωινό γεύμα λόγω της θρεπτικότητας του. Βέβαια εναλλακτικά χρησιμοποιείται και καταναλώνεται και σαν κάποιο γλυκό ή γλύκισμα της ημέρας αλλά και σαν βάση για κάποια τούρτα που θα θελήσεις να φτιάξεις. Σε κάθε περίπτωση αν δοκιμάσεις την πρόταση στείλε μου τις εντυπώσεις σου και τον τρόπο που την χρησιμοποίησες. Καλή μαγειρική και καλή όρεξη.

Υλικά

  • 30 αυγά
  • 1 κιλό ζάχαρη
  • 1 κιλό αλεύρι
  • 1 ποτήρι του νερού, νερό
  • ξύσμα λεμονιού ή βανίλια

Διαδικασία

Βήμα 1

Χωρίζουμε τους κρόκους από τα ασπράδια και τους βάζουμε σε λεκάνη μαζί με τη ζάχαρη και τη βανίλια ή το ξύσμα του λεμονιού.

Βήμα 2

Τους δουλεύουμε με ξύλινο κουτάλι πολύ καλά, περίπου 3/4 της ώρας, φροντίζοντας να ρίχνουμε κατά διαστήματα από λίγο νερό, μέχρι να τελειώσει το νερό του ποτηριού.

Βήμα 3

Προσθέτουμε το αλεύρι λίγο - λίγο και δουλεύουμε όλα μαζί ακόμη 1/4 της ώρας.

Βήμα 4

Χτυπάμε τα ασπράδια να γίνουν σφιτή μαρέγκα και τη ρίχνουμε λίγη - λίγη στο μίγμα, ανακατεύοντας ελαφρά να ενωθούν καλά όλα τα υλικά.

Βήμα 5

Αδειάζουμε το μίγμα σε ανάλογο ταψί, που το έχουμε ετοιμάσει από πριν, στρώνοντάς το με λαδόκολλα κάτω και πλάγια (ψηλότερα από τα χείλη του ταψιού) για να μη χυθεί όταν ψηθεί.

Βήμα 6

Το βάζουμε στο φούρνο να ψηθεί 2 - 2 1/2 ώρες.

Βήμα 7

Όταν ψηθεί, το γυρίζουμε ανάποδα, βγάζουμε το ταψί και χαράζουμε σταυρωτά, να εξατμιστούν τα υγρά.

Βήμα 8

Προσφέρεται σαν γλύκισμα ή συνοδεύει πρωινό.

Τύπος Συνταγής:
Μέσος Όρος Βαθμολογίας

(5 / 5)

5 5 1
Βαθμολόγησε τη Συνταγή

1 χρήστες βαθμολόγησαν τη συνταγή