Παραδοσιακή γαλατόπιτα Θεσσαλίας με φύλλο και αλεύρι

2015-01-01
Παραδοσιακή γαλατόπιτα Θεσσαλίας με φύλλο και αλεύρι
  • Σερβίρεις : 12
  • Χρόνος Προετοιμασίας : 40m
  • Χρόνος Μαγειρέματος : 60m
  • Έτοιμη σε : 1:40 h

Σου στέλνω μια πολύ γευστική συνταγή για παραδοσιακή γαλατόπιτα Θεσσαλίας με φύλλο και αλεύρι όπως την έφτιαχναν οι δικοί μου στο χωριό μας στους πρόποδες του Πηλίου. Είναι μια χωριάτικη και εξαιρετικά νόστιμη συνταγή, που την γλυκιά της γεύση της την δίνει ο συνδυασμός της ζάχαρης με την κανέλα και τα καρύδια και η υφή της με το χωριάτικο φύλο είναι μοναδική. Αν δοκιμάσεις να την φτιάξεις θα ήθελα να μου στείλεις τις εντυπώσεις σου καθώς είμαι προκατειλημμένη λόγω του ότι είναι μια γεύση της παιδικής μου ηλικίας που με ακολουθεί ακόμα και τώρα.

Υλικά

  • 1 φλιτζάνι του τσαγιού καρύδια
  • κανέλα
  • μισό κιλό φύλλο πίτας
  • βούτυρο για τα φύλλα
  • 1/2 φλιτζάνι ζάχαρη για πασπάλισμα
  • Για την κρέμα
  • 2 κιλά γάλα
  • αλεύρι όσο πάρει (ή μισό αλεύρι και μισό σιμιγδάλι ψιλό)
  • 4 αυγά
  • 2 κουταλιές της σούπας βούτυρο φρέσκο
  • 1 1/2 φλιτζάνι του τσαγιού ζάχαρη

Διαδικασία

Βήμα 1

Βάζουμε το γάλα σε κατσαρόλα στη φωτιά.

Βήμα 2

Προσθέτουμε τη ζάχαρη και το βούτυρο.

Βήμα 3

Ρίχνουμε το αλεύρι λίγο - λίγο και ανακατεύουμε συνεχώς, μη σβωλιάσει.

Βήμα 4

Αφού πήξει, τραβάμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και προσθέτουμε τα αυγά καλά χτυπημένα.

Βήμα 5

Βουτυρώνουμε το ταψί, στρώνουμε ένα φύλλο και το περιχύνουμε με λίγο βούτυρο.

Βήμα 6

Στρώνουμε άλλο φύλλο και ρίχνουμε πάνω σε αυτό λίγα καρύδια και λίγη ζάχαρη.

Βήμα 7

Και πάλι το ίδιο δηλ. φύλλο - καρύδι, ζάχαρη, ώσπου να τελειώσουν τα φύλλα.

Βήμα 8

Ρίχνουμε έπειτα την κρέμα, προσέχοντας γύρω - γύρω να εξέχουν λίγο τα φύλλα.

Βήμα 9

Αυτά που εξέχουν, τα τυλίγουμε κάνοντας ένα μικρό ρολάκι.

Βήμα 10

Επάνω στην κρέμα ρίχνουμε 1 αυγό χτυπημένο, κανέλα και ζάχαρη για να πιάσει κρούστα.

Βήμα 11

Την ψήνουμε σε φούρνο με θερμοκρασία 200 βαθμών, περίπου μία ώρα.

 

Δοκίμασες αυτή την εξαιρετική Θεσσαλική γαλατόπιτα; Στείλε μας πως σου φάνηκε καθώς και αν έκανες καμία παραλλαγή στα υλικά.

Τύπος Συνταγής:
Μέσος Όρος Βαθμολογίας

(5 / 5)

5 5 1
Βαθμολόγησε τη Συνταγή

1 χρήστες βαθμολόγησαν τη συνταγή