Παστέλι Άνδρου εύκολο και παραδοσιακό με ξηρούς καρπούς

2015-04-01
Παστέλι Άνδρου εύκολο και παραδοσιακό με ξηρούς καρπούς
  • Σερβίρεις : 6
  • Χρόνος Προετοιμασίας : 30m
  • Χρόνος Μαγειρέματος : 30m
  • Έτοιμη σε : 60m

Μια πολύ νόστιμη πρόταση για να ετοιμάσεις το τοπικό παστέλι Άνδρου εύκολο και παραδοσιακό με ξηρούς καρπούς θα βρεις παρακάτω. Πρόκειται για μια κάπως διαφορετική εκδοχή για να φτιάξεις παστέλι καθώς η βάση του είναι η φρυγανιά και σαν γλυκαντικά συστατικά έχει μεν τα κλασικά που είναι το σουσάμι, το μέλι, το καρύδι και η ζάχαρη, αλλά περιέχει επίσης και μοσχοκάρυδο που είναι αρκετά δυνατό και τροποποιεί την κατάληξη της γεύσης στο κάτι διαφορετικό και ξεχωριστό. Σου συνιστώ να μαγειρέψεις την συνταγή αυτή και να μου στείλεις σχόλια, γνώμη και εντυπώσεις για το τελικό της αποτέλεσμα.

Υλικά

  • 1 κιλό καρυδόψιχα
  • 1 ποτήρι φρυγανιά τριμμένη
  • ζάχαρη
  • μέλι
  • λίγο μοσχοκάρυδο τριμμένο
  • ανθόνερο
  • σουσάμι

Διαδικασία

Βήμα 1

Χοντροκοπανίζουμε την καρυδόψιχα και προσθέτουμε την τριμμένη φρυγανιά και το μοσχοκάρυδο.

Βήμα 2

Τα ανακατεύουμε και τα μετράμε με ποτήρι του νερού.

Βήμα 3

Υπολογίζουμε 2 ποτήρια από το μίγμα καρυδιού με 1 ποτήρι ζάχαρη με μέλι.

Βήμα 4

Αν δηλαδή το μίγμα καρυδιών είναι 7 ποτήρια, βάζουμε 3 1/2 ζάχαρη με μέλι (τα 2 ποτήρια ζάχαρη και το 1 1/2 μέλι).

Βήμα 5

Βάζουμε σε κατσαρόλα τα 2 ποτήρια ζάχαρη, το 1 1/2 ποτήρι μέλι και 3/4 του ποτηριού νερό, μέσα στο οποίο έχουμε ρίξει λίγο ανθόνερο.

Βήμα 6

Τοποθετούμε την κατσαρόλα στη φωτιά και αφήνουμε το σιρόπι να δέσει αρκετά.

Βήμα 7

Το δοκιμάζουμε με τον εξής τρόπο.

Βήμα 8

Ρίχνουμε λίγο σιρόπι σε κρύο νερό και αν αυτό σχηματίζεται σαν μπαλίτσα μάλλον σκληρή, το σιρόπι είναι έτοιμο.

Βήμα 9

Ρίχνουμε το μίγμα καρυδιών στο σιρόπι και ανακατεύουμε με ξύλινο κουτάλι να ενωθούν τα υλικά.

Βήμα 10

Κατεβάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά.

Βήμα 11

Βρέχουμε το πλαστήρι με ανθόνερο και το πασπαλίζουμε με σουσάμι.

Βήμα 12

Ρίχνουμε το μίγμα στο πλαστήρι και το στρώνουμε με τα χέρια μας βουτηγμένα στο ανθόνερο, σε σχήμα ορθογώνιο (με πάχος 1 1/2 πόντο).

Βήμα 13

Πασπαλίζουμε με σουσάμι και όταν κρυώσει το κόβουμε σε παστέλια.

Τύπος Συνταγής:
Μέσος Όρος Βαθμολογίας

(5 / 5)

5 5 1
Βαθμολόγησε τη Συνταγή

1 χρήστες βαθμολόγησαν τη συνταγή