Πασχαλινό τσουρέκι με βιτάμ και φρέσκα μαγιά της γιαγιάς

2015-03-16
Πασχαλινό τσουρέκι με βιτάμ και φρέσκα μαγιά της γιαγιάς
  • Χρόνος Προετοιμασίας : 25:000 h
  • Χρόνος Μαγειρέματος : 30m
  • Έτοιμη σε : 25:30 h

Μια Κεφαλονίτικη σπεσιαλιτέ για να μαγειρέψεις το Πασχαλινό τσουρέκι με βιτάμ και φρέσκα μαγιά της γιαγιάς μου με ένα τρόπο μοναδικό, αργό και παραδοσιακό. Η συνταγή είναι από τις πιο ασυνήθιστες που θα βρεις σε σχέση με τις υπόλοιπες συνταγές για τσουρέκι και ο λόγος είναι πως όλη η εκτέλεση είναι ιεροτελεστία. Σου προτείνω να την φτιάξεις μόνο αν έχεις χρόνο και υπομονή για το τελικό γευστικό αποτέλεσμα το οποίο θα σε ανταμείψει δεόντος! Σε κάθε περίπτωση είναι μια ξεχωριστή πρόταση την οποία πιστεύω πως πρέπει να την έχεις στο νου σου σε περίπτωση που θέλεις να φτιάξεις το τσουρέκι όπως το μαγειρεύανε οι γιαγιάδες μας τα παλιά τα χρόνια που δεν υπήρχε το άγχος της καθημερινότητας.

Υλικά

  • 2 1/2 κιλά αλεύρι για ψωμί
  • 10 αυγά
  • 3 φλιτζάνια τσαγιού βούτυρο ή βιτάμ
  • 2 φλιτζάνια τσαγιού γάλα
  • 100 γραμ. μαγιά του φούρνου
  • 2 κουταλάκια αλάτι
  • 4 κουταλιές σούπας γλυκάνισο
  • ξύσμα 3 πορτοκαλιών
  • 4 κουταλιές σούπας λάδι (για να το κρατάει μαλακό)
  • 3 φλιτζάνια τσαγιού ζάχαρη
  • λίγο σουσάμι για πασπάλισμα
  • λίγα καρύδια κοπανισμένα

Διαδικασία

Βήμα 1

Από το βράδυ βράζουμε νερό και το ρίχνουμε σε πήλινη λεκάνη για να ζεσταθεί.

Βήμα 2

Το πρωί χύνουμε το νερό, ρίχνουμε στη ζεστή λεκάνη τη μαγιά και τη διαλύουμε με λίγο ζεστό γάλα, προσθέτοντας και λίγο αλεύρι, ίσα - ίσα να γίνει ένας πηχτός χυλός.

Βήμα 3

Τη σκεπάζουμε σε ζεστό μέρος για να φουσκώσει και την αφήνουμε όλο το εικοσιτετράωρο.

Βήμα 4

Το άλλο πρωί κοπανάμε το γλυκάνισο, το βράοζυμε με λίγο νερό και το στραγγίζουμε.

Βήμα 5

Χτυπάμε σε σκεύος το βούτυρο, χωρίς να το ζεστάνουμε και χωρίς να το έχουμε βάλει στο ψυγείο, με τη ζάχαρη.

Βήμα 6

Προσθέτουμε ένα ένα τα αυγά, ολόκληρα, κρατώντας μόνο ένα ασπράδι.

Βήμα 7

Ρίχνουμε το μίγμα αυτό στη λεκάνη με τη μαγιά, προσθέτουμε και τα υπόλοιπα υλικά και λίγο λίγο το αλεύρι και ζυμώνουμε να γίνει μία ζύμη σκληρή (αν είναι μαλακιά ρίχνουμε λίγο ακόμα αλεύρι, αν είναι πολύ σκληρή ραντίζουμε με λίγο γάλα).

Βήμα 8

Σκεπάζουμε τη λεκάνη με πετσέτα και κουβέρτες και τη διατηρούμε ζεστή ώσπου να φουσκώσει καλά.

Βήμα 9

Βάζουμε τη ζύμη σε πλαστήρι, βουτυρώνουμε τα χέρια μας και πλάθουμε τη ζύμη ώσπου να γίνει ελαστική.

Βήμα 10

Πλάθουμε κατόπιν σε ότι σχήμα θέλουμε τα τσουρέκια (πλεξούδες ή στρογγυλά), τα τοποθετούμε σε λαμαρίνα και τα ξανασκεπάζουμε σε ζεστό μέρος για να ξαναφουσκώσουν.

Βήμα 11

Χτυπάμε το ασπράδι που κρατήσαμε μαρέγκα με λίγη ζάχαρη, αλείφουμε τα τσουρέκια, τα πασπαλίζουμε με λίγο σουσάμι και κοπανισμένα καρύδια και τα ψήνουμε σε ζεστό φούρνο να ροδοκοκκινίσουν.

Αν δοκίμασες να φτιάξεις το τσουρέκι της γιαγιάς, για οποιαδήποτε ερώτηση, σχόλιο καθώς και τις εντυπώσεις σου μπορείς να επικοινωνήσεις μαζί μας στα σχόλια στο κάτω μέρος της σελίδας παρακάτω.

Τύπος Συνταγής:
Μέσος Όρος Βαθμολογίας

(5 / 5)

5 5 1
Βαθμολόγησε τη Συνταγή

1 χρήστες βαθμολόγησαν τη συνταγή